Teadusest on meil selles numbris veelgi juttu. “Mis teadust seal vaja, söök on söök ja sööme seda iga päev!” võivad võhikud imestada. Nad siiski eksivad. Eesti toiduteaduse maastikku avavad huvilistele Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli juhataja Ivi Jõudu ja Tallinna Tehnikaülikooli toidutehno­loogia osakonna vanemteadur ning Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse projektijuht Kaarel Adamberg. Loe: Toiduteadlaste köielkõnd

“Ei, mina hommikuti ei söö, sest mul on nii kiire ja minu jaoks on kauem magamine olulisem!” ”Hommikusöögi tegemine võtab nii kaua aega, pigem söön lõunal rohkem!” Tuleb sullegi tuttav ette? Kadri Valsberg lükkab ümber müüdi, et hommikusöögi valmistamine on tülikas ja võtab kaua aega. Vaata, kui kiiresti saab toitvad ja tervislikud hommikusöögid lauale: “Mul pole küll aega hommikuti süüa!”

No ja kui hommikusöök söömata jääb, ongi juba kehal keerulisem päevaste raskustega toime tulla.
Kas oled märganud, kuidas emotsionaalselt väga raskel või äreval ajaperioodil võid süüa nii tervislikult kui võimalik, aga kõhus on ikkagi raske tunne? Negatiivne stress mõjutab meid üle kogu keha ega piirdu üksnes kehva kontrollivõimega emotsioonide üle. Loe pikemalt: Kui stress hakkab paisutama vööümbermõõtu

Üks salajane vööümbermõõdu paisutaja on alkohol. Erinevalt mahla- või küpsisepakenditest pole veinipudeli etiketil näha, kui palju kaloreid või muid toitaineid jook sisaldab. Karm tõsiasi on see, et vein sisaldab kaloreid üsna tublisti. Annamari Nikkel selgitab lähemalt: Ärapeidetud kalorid

Kui kehakaalu tõusu põhjused on selgeks saanud, pakume kamaluga häid lahendusi ikka ka. Kui pärast kuid või aastaid edasilükkamist lõpuks end kätte võtad ja söömist kontrollima hakkad, siis võib kaal küll alguses mühinal langeda. Aga tihti tulevad kilod pärast dieedi lõppu kahekordse hooga tagasi. Jätkusuutlikum on oma toitumisharjumusi alatiseks muuta. Süües tervislikult ja mitte end näljutades. Rita Osa koostas selleks ideaalse menüü: Toiduga liigse kehakaalu vastu

Tuuli Mathisen pani kokku võrratud retseptid kodumaisest kapsast, Mari-Liis Ilover juhendab, kuidas tailiha küpsetada ja vegansõbralikku rabarberikooki teha ning Kadri Valsberg pani kauniviljad koogi sisse . Rita Osa aga tegi valmis eriti uhke veluurkoogi

Kuna Salakuulaja praegu restoranidesse ei pääse, võttis ta ette Clean Kitcheni — kodulehe, millelt saab valida retsepti ja kuller toob vajalikud toiduained koos detailse valmistamisjuhisega koju. Endale jääb siis kokkamise rõõm. Loe SIIT, kuidas välja tuli!

Nagu ikka leiad ajakirjast veel põnevaid nippe-nõkse, näiteks maitsetaimede ette kasvatamisest , salati sisse õige juustu valimisest, võileibade valmistamisest, ja palju muud põnevat!