Supertoit kinoa — taimne valguallikas, mis sobib nii kotleti kui küpsiste sisse
(1)Kinoa päritolu reedab selle teine eestikeelne nimetus — Tšiili hanemalts. Seda toiduainet kasvatataksegi Lõuna-Ameerikas Andide mäestikus — Kolumbiast ja Argentiinast Tšiili lõunaosani. Kuidagi on selle piirkonna põliselanike toit aga saavutanud tohutu menu üle maailma. Populaarsust aitas tõsta ÜRO 2013. aastal välja kuulutatud rahvusvaheline kinoa aasta, eesmärgiga tunnustada kinoakasvatajate tööd ja põliste praktikate edasikandmist.
Tuntuks sai kinoa juba varem — nullindate keskpaigas, mil seda hakkasid sööma kõik, kes vähegi toidutrendidega kaasas käisid. Arvatakse, et hanemaltsale andis hoogu muuhulgas fleksitaarluse kasv — see on toitumisviis, mis ei välista ühtegi toidugruppi, ent kus põhiosa menüüst moodustab taimne toit. Gluteenivaba toiduna sobib kinoa hästi ka tsöliaakiat põdevate inimeste menüüsse.
Kas kinoa on „supertoit”?
Et sellele küsimusele vastata, tuleb esmalt määratleda, mida tähendab sõna „supertoit”. „Kui mõtleme supertoidust kui ühestainsast toidust, mis menüüsse lisades lahendab kõik tervisemured ja muudab ebatervisliku toitumise automaatselt tervislikuks, siis niisugusi imevõimeid pole ühelgi toiduainel” sõnab Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Anna Kaplina. „Kui me räägime aga lihtsalt väga toitainerikkast toidust, mis sobib regulaarselt tervislikule toidulauale, siis sellele definitsioonile vastab kinoa väga hästi.”
Toiteväärtuse poolest edestab kinoa suuremat osa teraviljadest. Tema trumbiks on suhteliselt kõrge valgusisaldus ja iseäranis asjaolu, et tegemist on nn tervikliku taimse valguallikaga. See tähendab, et kinoa sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida keha vajab. Kinoa on ka hea vitamiinide ja mineraalainete allikas, olles näiteks rikkaliku raua- ja tsingisisaldusega.
„Valgusisaldus on see, mis kinoa tervislikkuse mõttes eriti atraktiivseks teeb,” kinnitab Anna. „Me teame, et loomse valgu osakaal keskmise eestlase menüüs on kahjuks selgelt liiga kõrge, mõjudes tervisele — näiteks südame-veresoonkonnale — halvasti. Kuna kinoa on terviklik taimne valguallikas, on see ülihea toit, millega loomset proteiini aeg-ajalt oma menüüs asendada.“
Sobib nii kotlettidesse kui ka küpsistesse
Tervislikkus tervislikkuseks — kas hanemalts on ka maitsev? Olles küll kergelt pähklise maitse ja krõmpsu tekstuuriga, võib see toiduaine eraldiseisvana siiski jätta veidi igava mulje. Kokk Maru Metspalu on kinoaga oma köögis katsetanud väga erinevatel viisidel ja leidnud, et keelt alla viivaid rakendusi on sel rohkem, kui üles lugeda jõuaks.
„Kuigi kinoal on oma kindel mekk, siis on ta hea taustaesineja köögiviljadele ja kõikvõimalikule rohelisele kraamile,” sõnab Maru. Tema köögis saab kinoa tihtipeale osaks panniroast, kus on eelnevalt röstitud värske kapsa ribad, küüslauk ning peotäis valgeid sõstraid, õuna või muud taolist — midagi, mis oleks hapukas ja magus üheaegselt. Maitseks musta pipart, heledat palsamiäädikat ning mõned minutid pannil keerutamist ja kerge roog ongi valmis. Kinoa sobib suurepäraselt ka erinevatesse köögiviljakotlettidesse — selleks tasub teda mitte päris valmis keeta, vaid jätta pigem al dente.
Maru kinnitusel on kinoal potentsiaali magusates toitudeski: „Mulle meeldib kinoad väga kasutada röstitud müslide, pirukapõhjade ja küpsiste sees, kus ta lisab mõnusat krõmpsu tekstuuri. Hiljuti avastasin kinoahelbed, mis on kaerahelbepudrule väga lahe vaheldus — ma armastan soolaseid putrusid maitsepärmi ja röstitud seemnetega!”
Kinoa salat röstitud mandlitega
Kogus: kahele
Vaja läheb:
50g mandleid
4 tl oliiviõli
2 hakitud küüslauguküünt
1 sl punase pipra helbeid
1 hakitud sellerivars
100 g kinoad
1 kollane paprika
2 rohelise sibula vart, peeneks hakitud
1 tl tüümiani
1 keskmine suvikõrvits
½ laimi
Valmistamine:
Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Rösti mandleid umbes 6-7 minutit, kuni need muutuvad krõbedaks ning kergelt pruuniks. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Vala kinoa sõelale, loputa hoolikalt voolava külma vee all ning kurna.
Kuumuta 2 tl oliiviõli pannil keskmisel kuumusel. Lisa kollane paprika, küüslauk, roheline sibul, pipra helbed, prae kuni paprika on kergelt krõbe.
Lisa kinoa, tüümian, üks tass vett ning 0.5 tl soola.
Lase toidul keema tõusta ning siis vähenda temperatuuri, kata kaanega ja prae umbes seitse minutit.
Lisa suvikõrvits, kata kaanega ning prae, kuni kinoa on pehme, 5-8 minutit. Eemalda pann tulelt.
Lisa selleri, mandlid ja kaks tl oliiviõli, maitsesta soolaga. Ja voila, valmis ta ongi!
Täidetud paprikad
Kogus: neljale
Vaja läheb:
6-8 paprikat
1 sibul, hakitud
2 suvikõrvitsat, hakitud
3 porgandit, hakitud
1 tass köögiviljapuljongit
3 tassi keedetud kinoad
5 sl tomatipastat
Maitse järgi soola, pipart
1 sidruni mahl
20 g värsket tilli
20 g värsket peterselli
Valmistamine:
Kuumuta ahi 175 kraadini. Samal ajal valmista kinoa vastavalt pakendil olevale õpetusele.
Lõika paprikatel varre juurest kaaneke maha, kuid jäta see alles ning tee paprikad seest tühjaks. Pese ja nõruta korralikult.
Pane paprikad koos peale asetatud kaanekestega ahju. Parim oleks kasutada ahjunõud, mis on natuke sügavam, et paprikad kindlasti püsti püsiks. Lase neil 30 minuti jagu ahjus valmida.
Samal ajal lase pann kuumaks ja prae sibulaid, suvikõrvitsaid ja porgandikuubikuid köögiviljapuljongis 5-6 minuti jagu.
Sega sisse kinoa ja tomatipasta. Lisa till ja petersell, pipar ja sool ning sega korralikult.
Kui paprikad on valmis, võta need ahjust välja, täida valmistatud seguga, aseta kaaneke taas peale ja pane 30-40 minutiks tagasi ahju.
Soovitatavalt puista veel üle maitsepärmiga ja naudi!
Vürtsikad musta oa burritod
Kogus: 8 burritot
Vaja läheb:
100 g keetmata kinoad
200 ml vett
1 sl oliiviõli
½ punast sibulat, hakitud
1 paprika, hakitud
2 tomatit, hakitud
1 suvikõrvits, hakitud
2x400 g purki musti ube
1x400 g purk maisi
¼ — ½ tassi koriandrit, hakitud
2 tl köömneid
1 tl tšillipulbrit
1 tl chipotle’i pulbrit või suitsutatud paprika pulbrit
1 tl küüslaugusoola
½ tl sibulapulbrit
Maitse järgi soola
6-8 tortillat
Serveerimiseks viilutatud avokaadot, salsakastet
Valmistamine:
Kinoa:
Pane potti vesi ja voolava külma vee all loputatud kinoa. Lase keema tõusta ning pane kaas peale, alanda kuumust ja jäta umbes 15 minutiks kaane alla seisma. Seejärel võta kaas pealt ja lase veel 10 minutit seista. Lõpuks sega kinoa kahvliga läbi ja pane kõrvale.
Tortilla täide:
Kuumuta õli keskmisel kuumusel suurel pannil või potis. Lisa hakitud sibul ja prae umbes 4 minutit, seejärel lisa paprika ja küpseta veel 2 minutit.
Viska pannile ka tomatid, suvikõrvits ja mais, prae veel umbes 3 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.
Pärast seda pane pannile ka mustad oad, kinoa, koriander, köömned, sool, küüslaugusool ning chipotle, tšilli- ja sibulapulber. Küpseta, kuni kogu segu on ühtlaselt soe.
Tortillad:
Aseta tortilla keskele paras kogus täidist, jättes tortilla äärtesse ruumi. Murra tortilla kaheks ning voldi ääred sisse poole. Seejärel rulli tortilla kokku.
Serveeri viilutatud avokaado ja oma lemmiku salsaga!
Mis on Taimne Teisipäev?
Taimne Teisipäev on ellu kutsutud selleks, et viia taimne toit massidesse. „Taimsed road ei ole sugugi vaid taimetoitlaste pärusmaa — soovime tõestada, et need kuuluvad iga tervisest ja maitsvast toidust lugu pidava inimese menüüsse,” kinnitab kampaaniajuht Anna Kaplina. Veidi üle kolme aasta tegutsenud algatus on Eestis teinud suuri edusamme: paljud inimesed tähistavad oma kodus igat teisipäeva taimse toidulauaga, kampaaniaga on liitunud ligi 250 restorani ja 30 kooli, kus teisipäeviti on koolitoiduks tervislik taimetoit.