Meie välja valitud ja suupistetega kokku sobitatud Prosecco ning cava on saadaval paljudes hea valikuga toidupoodides. Kui aga täpselt neid vahuveine leida ei õnnestu, siis pole midagi veel katki – allpool välja toodud lihtsate nippide abil oskad ka ise veiniriiulilt meeldiva, kvaliteetse ja mõistlikus hinnaklassis vahuveini valida.

Muide, kui praegusel ajal toidupoodides käimist pigem väldid, siis kõik mainitud vahuveinid on saadaval Bestwine’i e-poes. End püsikliendiks registreerides saad alati kõigelt ka 20% soodustust!

Kuidas valida endale sobivast hinnaklassist kvaliteetne vahuvein?

  1. Usalda professionaalide eeltööd – kaupluste veiniriiulid on pikad ja kõiki neid ei jõua mõistliku tarbimise juures keegi läbi proovida. Kindlasti tasub veini valimisel otsida pudel, millelt leiad märgi „Bestwine soovitab” – see märk on lisatud pudelile, mille meie sommeljeed on väga hoolikalt just Eesti tarbijale välja valinud.
  2. Alati, kui uut veini proovid, tee seda rahulikult ja mõtle kaasa. Kõigepealt vaata, kuidas jook klaasis välja näeb – mis värvi see on, milliste mullidega. Teiseks nuusuta ja proovi ära tunda erinevad aroomid. Alles kolmanda sammuna maitse ja hinda, kas sulle meeldib see, mida sa tunned.
  3. Jäta meelde! See on väga oluline samm, et sa iga kord jälle algusest pihta ei peaks hakkama. Kui leiad joogi, mis sulle meeldib, siis jäta see endale meelde – nii ei pea järgmisel korral riiuli ees jälle mõistatamisega vaeva nägema. Heaks abimeheks veinide meeldejätmisel on erinevad äpid (näiteks Vivino) või kasvõi eraldi kausta salvestatud fotod endale meeldivatest pudelitest.
  4. Kui oled juba mõnda aega endale meeldivaid veine meelde jätnud, siis hakkad aru saama, millised joogid sulle meeldivad – kas eelistad värskemaid Proseccosid, rikkalikke crémant’e või hoopis midagi kolmandat. Selle järgi saad teadlikult juba uusi valikuid teha.
Kuidas joogi juurde sobivad suupisted valida?
Hea toit ja jook käivad käsikäes, aga nende sobitamine võib alguses päris keeruline tunduda. Bestwine’i e-poes on iga joogi juures välja toodud, millega see kokku sobib, ja sinna tasub inspiratsiooniks piiluda ka juhul, kui veinid mõnest suuremast toidupoest osta plaanid. Sommeljeed on läbi proovinud tuhandeid veine ja nende veinide juurde kümneid erinevaid toite, seega tasub nende soovitusi kindlasti usaldada.


Samuti tasub usaldada enda maitse-eelistusi ja kui laual on korraga mitu suupistet ning mitu veini, siis tasub enda lemmikute üles leidmiseks proovida erinevaid kombinatsioone. Allpool valisime välja kolm vahuveini ja sobitasime neist igaühe juurde kaks suupistet. Mõistagi ei ole siin kivisse raiutud reegleid ja paljud suupisted sobivad ka teiste vahuveinidega.


Suupisted, mis sobivad Proseccodega

Canella Prosecco Cima DOC on valmistatud perefirma poolt, mis keskendub suuresti just kvaliteedile ja innovatsioonile, olles sellega pälvinud ka rohkelt rahvusvahelisi auhindu. Cima on särava õlgkollase värvuse ja puuviljaste aroomidega Prosecco ning maitses on ümarus ja värskus kenas tasakaalus. See on suurepärane jook omaette joomiseks või kombinatsioonis kergete kala- ja valge liha roogadega. Meie pakume veinile kaaslaseks välja suitsukanakreemiga täidetud keedutaignaampsud ja krevetid krõbedal riisipaberil.

Esimese ampsu keerulisem komponent on keedutainas – kui küpsetada ei meeldi, siis saab keedutaigna asemel serveerida sama täidist ka kas krõbedaks röstitud saial või poes müüdavates väikestes korvikestes. Meie lisasime suupistete eriliseks muutmiseks neile kaunistuseks ka krõbeda kananaha. Selle valmistamine võtab küll natuke lisaaega, aga soovitame selle elemendi siiski lisada, sest see annab juurde mõnusat krõmpsu ja soolasust, muutes ampsu eriti luksuslikuks.

Krevetiamps näeb tõeliselt elegantne välja ja keegi sinu külalistest ei usu, kui ütled, et nende kokkupanemiseks kulub vaid mõni minut. Seda eeldusel, et pesto mõned päevad varem valmis teed. Nende puhul on tähtis meeles pidada, et pärast kokkupanemist tuleb need võimalikult kiiresti ära süüa, sest muidu kaotab riisipaber oma krõbeduse.

Suitsukanakreemiga tuuletaskud

Kogusest saab 8 ekleeri või 20 väikest profitrooli

Keedutaigna jaoks läheb vaja

1,5 dl vett
65 g võid
0,25 tl soola
75 g jahu
2 muna

Täidise jaoks läheb vaja

250 g suitsukana
100 g toorjuustu
100 g vahukoort (kasutasin Tere vahustatavat kaerakoort, aga sobib ka tavaline vahukoor)
ohtralt peeneks hakitud tilli

Krõbeda kananaha jaoks läheb vaja

kananahka
sooa

Kuidas valmistada?

Keedutaigen

  1. Pane ahi 190 kraadi juurde soojenema ja kata küpsetusplaat paberiga.
  2. Kuumuta väikeses potis vesi, või ja sool keemiseni.
  3. Tõsta pott korraks pliidilt ja lisa ühekorraga kogu jahu. Sega puulusika või spaatliga hoogsalt segamini, siis pane pott keskmisele kuumusele tagasi ja kuumuta tainast pidevalt segades umbes kolm minutit, kuni osa vedelikust aurustub ning oled saanud üsna siidise taignapalli.
  4. Tõsta tainas kaussi ümber ja lase paar minutit jahtuda.
  5. Nüüd oleks hea aeg otsida välja mikser, aga kui sul seda ei ole, siis saab hakkama ka puulusikaga segades. Lisa korraga üks muna ja sega tainas ühtlaseks. Seejärel lisa teine muna ja sega tainas jälle ühtlaseks. Saad pehme, aga mitte vedela taigna.
  6. Tõsta tainas pritskotti ja pritsi see endale meeldiva kujuga ahjuplaadile. Sobivad nii umbes 3–4 cm läbimõõduga ümmargused tupsud kui ka piklikud ekleerikujulised ribad. Seejärel tee sõrmed pisut niiskeks ja vajuta teravad tipud alla, et need ära ei kõrbeks.
  7. Küpseta tuuletaskuid 35–40 minutit. 5 minutit enne küpsemisaja lõppu torka terava noaga küpsetiste alla auguke, et liigne niiskus välja pääseks.
  8. Jahuta küpsetised enne täitmist täielikult.

Täidis

  1. Purusta suitsukana koos toorjuustuga ühtlaseks püreeks. Seda on hea teha saumikseriga.
  2. Vahusta eraldi anumas vahukoor tugevaks vahuks ja sega sellest kõigepealt pool ülejäänud täidisega ning teine pool eriti ettevaatlikult koos hakitud tilliga, et kreem võimalikult palju õhulisust säilitaks.
  3. Maitse ning lisa vajadusel soola, pipart või veel tilli.

Kananahk

  1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
  2. Säti kananahk nii siledalt kui võimalik ühele küpsetuspaberile ja raputa see soolaga üle. Säti kananaha peale teine küpsetuspaber.
  3. Pane küpsetuspaberid kahe ahjuplaadi vahele ja küpseta 20 minutit, kuni nahk on mõnusalt krõbe.
  4. Lase enne tükikesteks murdmist täielikult jahtuda.

Kanaampsude kokkupanemiseks lõika keedutaignalt pealt umbes kolmandik ja pritsi sellesse suitsukanakreem. Kaunista ampsud krõbeda kananaha tükikeste ja värske tilliga.

Krevetiampsud tillipestoga krõbedal riisipaberil

Kogusest saab 12 ampsu

Vaja läheb

2 lehte riisipaberit
tillipestot (retsept allpool)
12 puhastatud ja küpsetatud tiigerkrevetisaba (kui kasutad juba valmis keedetud külmutatud krevette, siis sulata need tavalises külmkapis, loputa üle ning maitsesta soola ja laimimahlaga. Kui kasutad tooreid, siis küpseta neid pannil mõni minut ning maitsesta soola ja laimimahlaga)
praadimiseks õli

Tillipesto jaoks läheb vaja

100 g röstitud päevalilleseemneid
200 g värsket tilli
1 dl kvaliteetset rapsiõli
100 g laabijuustu

Kuidas valmistada?

  1. Lõika või murra riisipaber umbes 3 x 3 cm ruudukesteks.
  2. Kuumuta pannil umbes 1 cm õli. Viska riisipaberiruuduke õli sisse – see muutub sekundiga kohevaks ja krõbedaks krõpsuks. Kohe kui see on juhtunud, tõsta see köögipaberile nõrguma. Korda sama ülejäänud riisipaberiga.
  3. Pesto jaoks surista kõik koostisosad blenderis või köögikombainis ühtlaseks ja maitsesta vajadusel soolaga.
  4. Sellest kogusest saab palju rohkem, kui krevetiampsude jaoks vaja on, aga söö ülejäänud pestot lihtsalt võileival, pastaga segatuna või värske keedukartuli kõrvale.
  5. Serveerimisel pane igasse riisipaberiruudukesse pisut tillipestot ja selle peale aseta krevett. Kaunista tilli ja soovi korral värske tšilli viiludega.

Suupisted, mis sobivad cava’ga

Segura Viudas Cava Reserva Brut on saanud Wine Enthusiasti 100 Best Buy nimekirjas auväärse 19. koha ning on väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega vahuvein. Maitselt on vein ümar ja röstine, järelmaitse tundub kuiv ning värskendav. Heaks kaaslaseks on veinile näiteks valgehallitusjuustud, kreveti- ja kanasuupisted ning ka pastaroad.

Meie sobitasime cava juurde imelihtsad ampsud karamelliseeritud sibulaga, mis valmivad vaid kolmest põhikoostisosast ning on tõeliselt luksuslikud. Teiseks ampsuks valmistasime aga kerged salatiampsud peekoni ja parmesaniga, mida võib serveerida nii salatikorvikese kui ka minivõileivana.

Ülilihtsad karamelliseeritud sibula ampsud

Kogusest saab 12 ampsu

Vaja läheb

6 väikest sibulat
50 g võid
paar oksakest rosmariini
soola
200 g lehttainast (külmkapis sulatatud)

Kuidas valmistada?

  1. Koori sibulad ja lõika need ristipidi pooleks. Proovi koorida nii, et sibulakihid jäävad otstest võimalikult palju kokku, siis seisavad need küpsedes paremini koos.
  2. Sulata pannil või, maitsesta see soolaga ja viska sisse ka paar rosmariinioksa.
  3. Lisa pannile sibulad, lõikepool üleval, ja küpseta neid madalal kuumusel 15 minutit. Seejärel pööra sibulad ettevaatlikult ümber ja küpseta neid veel 15 minutit.
  4. Samal ajal soojenda ahi 220 kraadini, otsi välja minimuffinite küpsetamiseks mõeldud vorm ja rulli lehttainas kergelt lahti. Selle paksus võiks olla umbes 4 mm.
  5. Lõika lehttainast pisut muffinivormist suuremad ringid. Selleks on hea kasutada näiteks mõnda klaasi.
  6. Kui sibulad on kuldsed, siis tõsta need hästi ettevaatlikult muffinivormide põhja nii, et siiruviiruline lõikepool allapoole jääb. Jaga vormide vahel ka praadimisest pannile jäänud või ja rosmariinioksad. Kata sibulad taignaketastega ja vajuta nende ääred kergelt sibulate ümber kokku.
  7. Küpseta ampse 15–18 minutit, kuni tainas on krõbedalt kuldne. Pärast ahjust võtmist lase ampsudel mõni minut jahtuda, seejärel kata pann lõikelauaga ja kummuta pirukakesed vormist välja. Parimad soojalt, aga ka külmalt väga mõnusad ampsud.


Salatiampsud peekoni ja parmesaniga

Selle retsepti puhul jagan täpseid koguseid vaid kastme kokku segamiseks. Krõbeda saia, salati, peekoni ja juustu kogused saab igaüks endale sobivalt paika timmida.

Kastme jaoks läheb vaja

1 spl Dijoni sinepit
1 dl majoneesi
2 spl Worcestershire’i kastet
0,5 sidruni mahla
pipart (ohtralt)
soola (natukene)

Ülejäänud koostisosadest on vaja

mini rooma salati lehti
krõbedaks praetud peekonit
krõbedat saia kas õhukeste viilude või kuubikutena
õhukesi laabijuustu viile (kohalik Forte juust sobib väga hästi)

Kuidas valmistada?

  1. Sega omavahel kokku salatikastme ained. Maitse ja lisa vajadusel midagi. Kaste peab olema pisut vürtsikas ja sidrunist värske.
  2. Ampsude kokkupanemiseks on kaks võimalust:
  • vali välja väikesed ilusad salatilehed, tõsta neile pisut kastet ja kuhja need üle saiakuubikute, peekoni ning juustuga;
  • sega väikesteks tükkideks rebitud salatilehed kastmega ja säti need krõbedate saiaviilude peale. Kata juustu ja peekoniga.
NB!
Kui sul ei õnnestu leida mini rooma salatit, siis saad selle asendada jääsalatiga.

NB! Kui sul on eriti luksuslik tuju, siis võid asendada peekoni krõbedate prosciutto viiludega ja laabijuustu asemel valida küpse Parmigiano-Reggiano juustu.

Suupisted, mis sobivad crémant’iga

Antech Crémant de Limoux Grande Cuvée Brut on meie tänasest valikust kõige luksuslikum vahuvein, sobides vabariigi aastapäevaks ideaalselt. Meie valitud vein oli ka 2020. aasta roosiaia vastuvõtu ametlik tervitusjook. Nagu ka nimi ütleb, on vein pärit Limoux AUP piirkonnast Prantsusmaalt ja sealsed veinimeistrid teavad rääkida, et just selles piirkonnas võeti traditsiooniline meetod (method traditionelle) vahuveini valmistamiseks esimesena kasutusele. Joogist leiad õunakeldri lõhna ja maitsest noote küpsest õunast ning jõulisest greibist. Tegelikult sobib vein ka lihtsalt nautimiseks, aga maitsetest sobivad siia juurde kenasti erinevad kala- ja mereanniroad. Meie sättisimegi crémant’i juurde kaks kalarooga: Prantsuse köögi lihtsa klassiku rillette’i lõhest ja krõbedaks praetud kalakoogid.

Lõhe-rillette

Kogusest saab pisut üle 600 grammi ehk jätkub ka järgmise päeva hommikusöögiks!

Vaja läheb

100 g porrut (pikuti poolitatud)
1 vars sellerit
1 väike sibul (neljaks lõigatud)
1 loorberileht
1 tl musta pipra teri
1,5 tl soola
1 dl valget kuiva veini
0,5 l vett
500 g ilma nahata lõhefileed
60 g võid
100 g hapukoort
100 g külmsuitsulõhet või -forelli
0,5 suure sidruni koort ja mahla
maitse järgi peeneks hakitud murulauku

Kuidas valmistada?

  1. Pane väiksemale pannile seller, porru, sibul, loorber, pipar, sool vesi ja vein. Lase puljong keema tõusta ja jäta siis madalale kuumusele 20 minutiks tõmbama.
  2. Lisa puljongile lõhe, kata pann kaanega ja jäta see tasasele tulele 10 minutiks tõmbama. Ära vett päris keema tõsta – kala üle küpsetamine rikub selle toidu ära – õige küpsusaste on selline, mil veel endiselt tumeroosa kala üsna kergelt helvesteks laguneb.
  3. Tõsta kala puljongist (puljongi saad näiteks kalasupi tegemisel ära kasutada) ja jahuta täielikult.
  4. Riivi toatemperatuuril või juurde poole sidruni koor ja lisa hakitud murulauk. Sega ühtlaseks ja lisa segule ka hapukoor, sidrunimahl ning peenelt ribastatud suitsukala. Murra jahtunud kala käte vahel tükkideks ja lisa ülejäänud kraamile. Sega kergelt läbi ja serveeri väikestes purkides või ramekinides koos või sees krõbedaks praetud õhukeste saiaviiludega.



Lihtsad kalakoogid

Kogusest saab 12 koogikest

Vaja läheb

200 g puhastatud suitsuheiki
1 suur muna (alati vabalt peetud kanadelt)
40 g panko riivsaia
15 g endale meeldivat maitserohelist (tilli, peterselli, murulauku)
musta pipart
praadimiseks õli

Kuidas valmistada?

  1. Rebi kala väikesteks tükkideks ja kontrolli üle, et kuhugi ei oleks väikeseid luid jäänud.
  2. Sega kala kokku muna ja riivsaiaga, maitsesta peeneks hakitud ürtide ning musta pipraga. Soola ei ole vaja lisada, sest suitsukala on juba iseenesest soolane.
  3. Jaga segu 12 võrdseks osaks ja vormi käte vahel tihedad kotletid.
  4. Prae kalakooke keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 1,5–2 minutit, kuni need on kaunilt kuldsed ja krõbedad.
NB!
Kui sul on eriti luksuslik tuju ja leiad kuskilt krabiliha, siis ka sellega on need koogikesed imelised!

NB! Koogikesed on parimad kuumalt. Hea nipp on need juba hommikul või eelmisel õhtul valmis vormida ja vahetult enne peo algust valmis praadida.
Jaga
Kommentaarid