Mille poolest (peale rasvasisalduse) erinevad uus 1,8% piim, tavaline 2,5% ja rasvane täispiim?

Tegelikult ongi nende piimade põhiliseks erinevuseks toote rasvasisaldus. Toote rasvasisaldusega on seotud rasvlahustuvate vitamiinide osakaal tootes. Madalama rasvasisaldusega piimas on vitamiine just seetõttu ka veidi vähem, kuid vahe on minimaalne. Seevastu, madalama rasvasisaldusega piim sisaldab vähem kolesterooli. Ülejäänud makro- ja mikrotoitained on nendes toodetes üldjoontes samad.

1,8% piima lansseerisimegi just seetõttu, et inimestel oleks laiem valik poeleti ees ja saaks otsused teha oma maitsest ja tervisest lähtuvalt.

Kellele milline piim kõige paremini sobib? Kas vastab tõele, et lastele tuleks anda seda kõige rammusamat? Kui mina, täiskasvanud ja terve inimene, tahan iga päev juua liitri piima, siis millise ma peaks valima?

Lapsed liiguvad üldjuhul rohkem ning neile sobib seetõttu hästi just rasvasem või keskmise rasvasusega piim, kuna piimarasvad on lapse organismile heaks energia ja vitamiinide allikaks. Täiskasvanud inimene võiks eelistada ka madalama rasvasusega piima. Näiteks soovitavad Põhjanaabrite perearstid just madalama rasvasusega piima inimestele, kellel on probleem kõrge kolesteroolitasemega. Eestlased on Euroopas erandid oma 2,5% piimaga, see on meie traditsioon ja inimesed on sellega harjunud. Aga just seetõttu ongi hea tuua juurde uusi valikuid kas siis maitse või tervise tõttu.

Mida rasvasem piim, seda kooresema maitsega on toode. Lahjem piim annab võimaluse vähendada päevas tarbitavaid kaloreid. Vahustatud piimakohvide valmistamiseks sobib madalarasvasisaldusega piim paremini, kuna piimavaht on tugevam ja õhulisem.

Milline piim sobib millise roa valmistamiseks? Mida kasutada pannkookideks? Aga hommikupudru sisse? Mida juua küpsiste kõrvale?

Nagu ikka, rasvasem toode maitseb paremini ja magustoidud valmivad ikka üldjuhul paremad rasvasematest kohupiimadest ja toorjuustust. Igapäevasemate toitude valmistamisel või lihtsalt piimajoomisel klaasist peaks lähtuma ikka oma tervisest ja toitumise-liikumise tasakaalust. Pannkookide ja hommikupudru osas me ei ole küll veel täheldanud maitse osas suurt vahet, kuid on inimesi, kes lisavad pannkoogi taignale võid, et koogid tuleksid krõbedamad või lisavad võisilma pudrule.