Klass B tähistab keedukartulit, mis valdavalt ei kee katki ja on veidi jahune.

Klass C tähistab jahust kartulit, mis keeb katki, ning klass D tähistab pudrukartulit, mis on väga jahune ja keeb katki.

Pudrukartuli sortideks sobivad ‘Maret’, ‘Satina’, ‘Varane kollane’ ja ‘Afra’.

Keedukartuli puhul tuleks lähtuda isiklikest eelistustest — mõni armastab jahuseid ja muredaid mugulaid, teine jälle selliseid, mis pigem tugevama ihuga.

Jahuse keedukartuli sordid on ‘Birgit’, ‘Granola’, ‘Maret’, ‘Satina’, ‘Varajane kollane’, ‘Flavia’, ‘Agria’, ‘Elfe’, ‘Jelly’ ja ‘Vineta’.
Tugevama konsistentsiga keedukartulid on ‘Red Lady’, ‘Romera’, ‘Secura’, ‘Marabel’ ja ‘Milva’.

Kartulisalatisse sobivad ehk siis üldse ei lagune ja on tiheda nätske ühes tükis püsiva ihuga ‘Campina’, ‘Princess’, ‘Baltic Rose’ ja ‘Red Sonia’.

Praadimiseks sobivad kõige paremini need kartulisordid, mis ei lagune, kuid on mõõdukalt jahused. Sellised sordid on ‘Birgit’, ‘Gala’, ‘Princess’, ‘Solist’, ‘Salome’ ja ‘Wega’.

Ahjukartul peaks hästi pehmenema, kuid ei tohiks laguneda. Sellisteks sortideks on ‘Gala’, ‘Red Lady’, ‘Romera’, ‘Satina’, ‘Secura’, ‘Toscana’ ja ‘Baltic Rose’.

Seda, kuidas kartuleid parimal viisil kasutada, vaata siit: 7 parimat viisi maitsva kartuliroa valmistamiseks! Vaata nippe!

Loe ka, mida tähendavad rohelised plekid kartuli peal ja kas idudega kartul kõlbab veel süüa: Kuidas poest ostetud kartuleid nii säilitada, et need mürgiseks ei muutuks?