Kas värsket ja kuivatatud maitsetaime tuleb panna sama palju?

Kui maitsetaimed on kuivatatud, on nende maitse kontsentreeritud, mis tähendab, et supilusikatäel kuivatatud ürdil on palju tugevam maitse kui supilusikatäiel värskel ürdil. See on kindlasti oluline nüanss, mida toidu valmistamisel silmas pidada.

Arvamusi on erinevaid, aga üldiselt lähtutakse põhimõttest, et värsket ürti tuleb toidule lisada kolm korda rohkem kui kuivatatud maitseainet.
Nii et kui retsept nõuab 1 supilusikatäis kuivatatud basiilikut, kasuta selle asemel 3 supilusikatäit värsket basiilikut. Dipikastme või supi puhul, mida saad valmistamise käigus pidevalt maitsta, alusta kuivatatud maitsetaime lisamisega pigem ettevaatlikumalt, esialgu 2 spl, siis maitse ja kui sellest jäi väheks, siis lisa juurde.

Kas võib ka mõlemat korraga kasutada? Absoluutselt. Kui tundub, et võiks sobida, siis nii teegi. Aga jällegi - alusta ettevaatlikult! Juurde saab alati panna, ära võtta on märksa keerulisem.

Millal tuleks lisada maitsetaimi toiduvalmistamise ajal?
Värsked maitsetaimed tuleks lisada toiduvalmistamise lõpus , sest sa tahad säilitada nende delikaatsed ja lõhnavad omadused (va. petersell või piparmünt).

Lisa kuivatatud maitsetaimed varem toiduvalmistamise protsessi jooksul, nii saab kogu roog sügavama maitse. Kui lisad need lõpus, siis maitse ei jõua piisavalt esile tõusta ja teistega kombineeruda ning toit ei saa seda õiget mekki. Näiteks suppi keetes tuleks maitseained kindlasti ENNE keema hakkamist sisse panna.

Millised maitsetaimed on parem värskena ja milliseid eelistada kuivatatuna?

Värske
• Basiilik
• Aed-harakuputk
• Murulauk
• Koriander
• Till
• Petersell
• Estragon

Kuivatatud
• Loorberilehed
• Majoraan
• Pune
• Rosmariin
• Tüümian
• Salvei