Kadakamarjad sobivad nii liha kui kapsa marineerimiseks, annavad mõnusa kodumaise meki.

Kurkum annab kapsale kauni kuldse kuma ja väga meeldiva lõhna, aga sellega tuleb väga ettevaatlikult ringi käia ja pigem kasutada alguses vähem.

Kookospalmisuhkur on valgest suhkrust palju kasulikum ning annab toidule kena karamellise magususe.

Magus suitsutatud paprika lisab roale värvi ning laheda suitsuse aroomi.

Koriandriseemned sobivad samuti nii liha kui kapsa marineerimiseks, saavutamaks kerget värskendavat maitsenüanssi ja -lõhna.

Pohlamoos

Vaja läheb:

250 g pohli

120 ml vett

9 spl e 90 g kookospalmisuhkrut

0,5 tl agar agarit

Pane pohlad potti ja lase 10 minutit podiseda. Teises potis lase vesi keema, lisa agar ja sega hoolega umbes 15 sekundit. Tõsta kõrvale.

Lisa suhkur pohladele, sega hoolikalt. Keera kuumust vähemaks ja lisa agariga segatud vesi. Lase 5 minutit podiseda, vahepeal suru mõned marjad katki. Tõsta kõrvale ja pista purki. Jahtudes muutub moos paksemaks.

Vimkaga hapukapsas

Tee kapsas ise ja lisa sellele kadakamarju, karrit ja kookospalmisuhkrut!

Kapsa hapendamine

Vaja läheb:

2 kg värsket kapsast

2 spl soola

2-3 keskmist porgandit

1 spl kadakamarju

Mõni tera musta terapipart

Haki kapsas ribadeks, pane suuremasse anumasse. Riivi porgandid, lisa kapsale. Soola võiks arvestada 1 spl 1 kg kapsa kohta. Puista hulka kadakamarjad ning pipraterad ja sega kõik hoolikalt läbi. Jäta paariks päevaks jahedasse, aga käi vahepeal vaatamas ja pressi ja suru kapsaid, et mahlad voolama pääseks. Kapsas on söömiseks valmis 2-3 päeva pärast, kui esimesed mahlad välja tulevad. Külmas säilib hapukapsas mitu kuud, mida kauem seisab, seda hapumaks muutub.

Nüüd hakkame hautama!

Vaja läheb:

1 kg hapukapsast

50 ml õli

4 spl kookospalmisuhkrut

0,5 tl karripulbrit

1 tl tüümiani

Küüslauguhelbeid

Musta purustatud pipart

Soola

Kuumuta potis õli väga tuliseks, lisa kapsas ja sega kiirelt läbi. Prae 4-5 minutit. Lisa kookospalmisuhkur, karri, tüümian, küüslauk, must pipar ja sega. Alanda kuumust, kalla potti nii palju vett, et kapsas on kaetud ja lase potis 30-35 minutit podiseda. Maitse ja lisa vastavalt maitseeelistusele soola.

Seapraad

Vaja läheb:
1 kg kamaraga seakõhtu

1,5 lt kookospalmisuhkrut

1,5 tl soola

1 tl purustatud musta pipart

2 tl küüslaugugraanuleid

1 spl kadakamarju

2 tl tüümiani

näpuotsaga jahvatatud muskaati

1 tl veiniäädikat või sidrunimahla

1 tl jämedat soola

Sega suhkur, sool, pipar, küüslaugugraanulid, tüümian, kadakamarjad ja muskaat. Lõika seakamarasse risti-rästi lõiked. Hõõru liha maitseaineseguga kokku, aga ära segu kamara peale pane! Lase maitseainetel vähemalt tund aega imenduda.

Pintselda kamar veiniäädika või sidrunimahlaga, puista peale soola. Aseta seakõht restiga ahjuvormi resti peale, kamar ülespoole, kalla panni sisse 500 lm vett. Pane 200 kraadini kuumutatud ahju ja küpseta 1,5 h, kuni liha on pehme. Krõbeda kamara saamiseks tõsta viimaseks kümneks minutiks temperatuur 230 kraadini.

Küüslaugu-oregano dipp

Vaja läheb:

4 spl hapukoort

2 spl majoneesi

1 spl kreeka jogurtit

1 tl oreganot

2-3 tl küüslaugugraanuleid

2 spl sooja vett

Sega oregano ja küüslaugugraanulid sooja veega, seejärel lisa majonees, jogurt ja hapukoor ning sega kõik kokku.