Salapärane ja natuke ohtlik tonka uba annab põneva meki nii magusatele kui soolastele roogadele
“Seda kasutatakse palju igasugustes magusates toitudes, kookides, kreemides. Omast kogemusest võin öelda, et väga hea jäätis tuleb. Samuti sobib hästi kasutada kammkarpidel ja krevettidel. Kuhu sobib vanill, sinna sobib ka seda aromaatset uba juurde riivida või uhmerdada,” kirjeldas Raudnask. Tema ise eelistab uhmerdatud varianti. Tema ise lisab seda näiteks glögi hulka.
Tonka uba on tonka puu seeme ja pärit on see Amazoni vihmametsadest. Sealsed hõimud kasutavad seda woodoo rituaalides. Usutakse, et tonka uba täidab soove. Rituaal oli üpris huvitav, muuhulgas hõlmas see surnud mao tonkapuu kõige kõrgema oska külge sidumist.
Aromaatne vili meenutab pisut vanilli ja mandleid, tundlikum maitsemeel võib ära tunda ka kaneeli, karamelli ja nelgi noote, vahendab Umami blogi. Mehhikos lisatakse pisut tonka uba tihtipeale vanilliekstrakti sisse, et rõhutada aromaatsust. Suure koguse dessertide ja kookide maitsestamiseks piisab väiksest kogusest riivitud tonka oast. Tonka uba on saanud väga populaarseks tooteks maailma tippkokkade seas. Muide, USAs on tonka oad keelatud, sest suures koguses tarbimine võib lõppeda mürgistusega. Aga mürgistuse saamiseks on vaja ikkagi kõvasti vaeva näha ja vähemalt 30 uba korraga nahka pista.
Kasuta tonka uba:
*glögis
*kookose või Kreeka pähkliga dessertides
*brüleekreemides, panna cottas
*makroonides, riisipudingus
*puuviljasalati kastmes
*lisa eksootikat oma pannkoogitaignasse
*või proovi hoopis soolastes roogades — lisa veidi grillitud krevettidele või vasikalihale.2
Kuula ka Toidujuttude podcasti!