Peale selle, et kakao on äärmiselt maitsev jook, on sellel ka üllatavalt mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Tuleb välja, et see kreemjas jook leevendab kõrget vererõhku, kolesterooli, aitab kaalu alandada, ravib diabeeti, astmat ja väsimust. Regulaarne kakao tarbimine aitab vähendada vähiriski, laseb haavadel kiiremini paraneda ja hoida naha klaari ja ilusana, vahendab Müürivahe tänava Teebutiigi blogi.

Tõeline vitamiinipomm

Sisuliselt koosneb kakao jahvatatud kakaoubadest, mida saadakse kakaopuult. Ladina keeles on puu nimi Theobroma cacao, maakeeli “jumalate toit”. Ja jumalate toit see tõepoolest on — kakaoubadest saab ka kakaovõid, millega praadida tervislik eine või mida määrida nahale, et seda mõnusalt niisutada. Need väikesed oakesed pakatavad kaaliumist, fosforist, magneesiumist ja kaltsiumist. Ka vitamiinisisaldust võib loetleda lõputult — tiamiin, riboflaviin, niatsiin, folaat, vitamiinid B6, E ja K. Lisaks leiab oast tsinki, rauda ja naatriumi, valku ja kiudaineid. Kolesterooli on ubades ümmargune null, mille üle su süda rõõmustab.

Mitmed teaduslikud uuringud on kiitnud kakaod selle eest, et see aitab vähendada vererõhku ning teadlased kinnitavad, et kõrge vererõhu puhul tasub kakaod kindlasti eelistada mustale ja rohelisele teele. See pole ainus kakao eelis tee ees — tegu on ka võimsa antioksüdandiga, mis rohelise ja musta tee ja isegi punase veini endast kaugele maha jätab. Ohtralt tsinki täis kakao leevendab stressi, mis omakorda ei lase sul enneaegselt vananeda ning oled kauem noor. Flavanool aitab aga teadlaste sõnul aju tervena hoida, et mõistus oleks terav ja mälu ei veaks alt. Ka süda ei jää kasulikest omadustest ilma — kakao kaitseb rakke ning tugevdab südant. Seega on see eriti kasulik vanematele inimestele. Nii et vanaemaga koos tassi kakao joomine ei ole mitte ainult tore viis aega koos veeta, vaid ka omamoodi teraapia.

Kakaoga kaalust alla

Üllatav fakt on, et ehkki kakao tundub kaalulangetajatele üsnagi tummine, on see tegelikult suurepärane jook, millega oma teekonda saledama minani toetada. Kakao aitab halba kolesterooli kehas vähendada ning head tõsta, kirjutab Teebutiik. Ka aitab kakao reguleerida veresuhkrut. Seega järgmine kord, kui kakao joomist patustamiseks peate, teadke hoopis, et teete oma kehale pai ja varustate seda vajalike ainete ja vitamiinidega.

Hea tuju garanteeritud

“Keegi ei saa kurvastada, kui tal on õhupall,” on öelnud karupoeg Puhh. Sama lugu on tassi kakaoga. See soojendab sind seest, rahustab ning paha tuju on kui käega pühitud. Miks? Sellel on tegelikult teaduslik põhjus. Teadlased on oma uuringute käitus leidnud, et kakaol on antidepressandiga võrreldav mõju. See aitab võidelda depressiooniga, mis on tänapäeva maailmas kerge tekkima ja aitab tuju üleval hoida. Kallimaga kamina ees tassikest kakaod juues pole ka saladus, et välja võivad tulla kakao afrodisiakumi mõjud.

Lisa tavalisele kakaole põnevate lisadega särtsu

Tavalisele kakaole ja šokolaadijoogile saab vurtsu lisada erinevate alkohoolsete jookidega. Traditsiooniliselt on kasutatud viskit ja brändit, aga eriti põneva tulemuse saad, kui lisad pisut likööri: näiteks kohvi-, piparmündi-, pähkli-, apelsini- või kirsimaitseline liköör annavad joogile huvitava uue meki. Üllataval kombel sobib ka punane vein kuumale šokolaadile väga hästi lisandiks. Vaata retsepti siit: Imehea! Kuum šokolaad punase veiniga

Kui alkoholi ei taha, käi läbi vürtsiriiulist. Šokolaadijoogi sisse passivad kenasti näiteks tšillipulber, cayenne või kaneel.

Kõige klassikalisemad ja ajatud kombinatsioonid on šokolaad ja piparmünt ning šokolaad ja apelsin. Piparmünti saad lisada näiteks purustatud piparmündikommide näol, apelsini või mandariiniviilu võid lihtsalt sooja joogi sisse lisada.

Suurtele kakaosõpradele soovitame põnevat ja väga kaunist kompositsiooni, millega jõululauda kaunistada: Dekoratiivne idee pühadelauale! Juustu ja singi asemel lao vaagnale hoopis kuuma kakao valmistamiseks vajalik!