Maisitõlvikut ümbritsevad lehed peaksid olema kergelt niisked ja ümbritsema lihavaid teri. Kergelt mõlgitud terad on vanad.

Küüslauk

Küüslauk kestab 1 kuni 4 kuud, sõltuvalt sellest, kuidas seda hoitakse. Vältige erkvalgeid sibulaid, sest need võivad olla pleegitatud.

Brokoli

Brokolil peaks olema ühtlane roheline värv. Jälgige ostmisel jälgige, et brokolil ei oleks kollaseid ega pruunide laike. Lisaks peaksid brokoliõisikud olema suletud.

Tomatid

Veenduge, et tomatitel on tugev, punane värv, intensiivne lõhn ja lihavus. Tehke test: hõõruge tomatit sõrmega. Kui koor lokib ja läheb kergesti mõlki, pole tomat enam värske. Kobartomatite puhul ei tohiks oksad ja varred närtsinud olla.

Spargel

Hea kvaliteediga sparglid on lihavad, tugevad, siledad ja suletud "soomustega." Värsked sparglid murduvad kiirelt, kui painutate neid vaid veidi. Spargli madalama kvaliteedi tunnused: kui spargli varred lõpupoole kitsenevad, on need tavaliselt puitunud.

Paprika

Paprika vars näitab, kas see on värske: see peaks välja nägema värske ja roheline. Kest peaks tunduma sile ja lihav, mitte kortsus ning pruunide laikude ja mõlkidega.

Seened

Veenduge, et seened pärinevad usaldusväärsetelt tarnijatelt. Kultiveeritud seeni on kõige parem hoida külmkapis paberkotis. Need muutuvad plastpakendites kergesti pehmeks ja limaseks.

Kartulid

Köögiviljad peaksid ostes tundma tugevad. Pidage silmas, et nende koor oleks sile ja lihav. Värske kartul on kevadel õrna koorega, mida on kerge maha hõõruda. Hoiustatakse peamiselt vanemaid paksema koorega kartuleid. Konsistents sõltub sordist ja kartulid on saadaval aastaringselt. Nii vana kui varajane kartul peaks olema kindel ja sile ning lõhnama mullaselt. Koorel ei tohiks olla rohelisi laike ega võrseid.

Ettevaatust pestitsiididega!

Peske puu- ja köögivilju enne nende kasutamist põhjalikult. Koorida vajavate köögiviljade puhul eemaldatakse pestitsiidide jäägid koos koorega. Teisi tuleks pesta sama kaua kui pesete käsi. Pestitsiidijääke aitab eemaldada pisut soola või äädikat pesuvees, seejärel loputage hoolikalt. Saadaval on ka spetsiaalsed pesuvahendid. Need sordid võivad olla väga saastunud: sõstrad, mandariinid, viinamarjad, seened, paprika, redis, spinat ja maitsetaimed. Mahetooted, mis pole alati saadaval või taskukohased, ei ole suures osas mõjutatud. Ka neid tuleks bakterite minimeerimiseks korralikult pesta.

Allikas: Readersdigest.de