Olenemata sellest, millist tüüpi šokolaadi eelistate, need kõik sisaldavad kakaod. Kakaopuud kasvavad ekvaatori ümber ja iga puu annab kaks korda aastas umbes 50 kakaokauna. Igast kaunast saab teha ligikaudu kaheksa šokolaaditahvlit.

2. Iga algus on kibe

Kakaopuid kasvatasid Kesk-Ameerikas juba iidsed maiad. Nii eelnimetatud kui ka hiljem asteegid tarbisid kakaod vedelal kujul. Kakaooad purustati ja serveeriti külma joogina. Erinevalt tänasest magusast šokolaadinaudingust oli jook väga mõru. Asteekide sõna Xocólatl tõlgitakse kui "mõru vesi". Maiad kasutasid kakaod religioossetes tseremooniates ja seda nimetati ka jumalate toiduks. Kakao leidis tee Euroopasse alles 16. sajandil Hispaania vallutajate kaudu. Mõru jook ei leidnud aga Hispaanias esialgu ühtegi fänni. Alles siis, kui mõru vesi rafineeriti vanilli ja suhkruga, muutus kakao üha populaarsemaks.

3. Inglaste leiutis

Tahke šokolaad on olnud kasutusel alles 19. sajandi keskpaigast. Kakaovõipressi leiutamisega õnnestus apteekril Coenraad Johannes van Houtenil toota odavat kakaopulbrit. Inglise šokolaaditootja Fry's and Sons lisas kakaovõi kakaopulbri ja suhkru segule vee asemel esimesena kakaovõi ja tootis tahkel kujul šokolaadi. Esimene šokolaaditahvel müüdi Inglismaal 1840. aastatel.

4. Šokolaadi kasutamine erinevate toitude juures

Šokolaad maitseb hästi mitte ainult magustoiduga, vaid annab peeneid maitsenüansse ka rikkalikele liharoogadele, eriti hästi sobib see ulukilihaga.

5. Ilma šokolaadita poleks mikrolaineahju

Ameerika insener ja leiutaja Percy Spencer tegeles 1945. aastal radarite ehitamisega. Töötades märkas Spencer, et taskus olev šokolaaditahvel hakkas sulama. Kogenud leiutaja analüüsis nähtust ja leidis, et radariseadmete mikrolainekiirgus põhjustas šokolaadi sulamise. Selle juhusliku avastuse eest võlgneme mikrolaineahju leiutamise.

6. Gurmaanide šokolaadinaudingud

Šokolaad pähklite, müsli või viinamarjadega? Igav! Hõrgutava maitse annab šokolaaditoodetele jäme meresool (fleur de sel) või tšilli. Kelle jaoks pole see piisavalt ebatavaline, proovigu kitsepiimaga pralineesid!

7. Šokolaad on südamele kasulik

Saksamaa toitumisuuringute instituut suutis pikaajalises uuringus välja selgitada, et päevas umbes seitsme grammi šokolaadi tarbimine vähendab haigestumise riski. Uuring on seotud tumeda šokolaadi tarbimisega, mis võib suure hulga ülitõhusate antioksüdantide, flavonoidide tõttu ära hoida südame-veresoonkonna haigusi ja alandada vererõhku. Šokolaad teeb õnnelikuks!

8. Šokolaad ja vein: unistuste duo

Mis võiks olla kvaliteetsema šokolaadi jaoks parim kaaslane? Tume šokolaad ja Merlot või Cabernet Sauvignon moodustavad peene kombinatsiooni. Valge šokolaadiga proovige Rieslingit.

Allikas: Springlane.de