Kuivatamine on väga vana ja lihtne viis toitu kauem säilitada. See meetod levis just kuuma kliimaga maades, kus ülejäänud säilitamise viisid olid pideva kõrge temperatuuri tõttu sobimatud, kirjutab portaal Fooby.ch

Tänapäeval pole toidu kuivatamiseks suurt vajadust. Kui teil on oma aed, mis pakub rikkalikku puu- ja köögiviljasaak, siis kuivatamine on heaks alternatiiviks konserveerimisele. Kuivatamise ajal eemaldatakse toidust suurem osa vett, mida paljud mikroorganismid ja bakterid oma elutegevuseks vajavad. Näiteks puu- ja köögiviljades on keskmiselt 86-93% vett.

Kuivatamiseks on vaja umbes 30–60 kraadi. Kuivatatav toit tuleb eelnevalt väikesteks tükkideks lõigata. Õhukesed viilud on ideaalsed. Näiteks kui kuivatate õunu, peaksite need lõikama umbes viie millimeetri paksusteks viiludeks.

Kuivatatud toidu võimalikult pikaaegseks säilitamiseks tuleb seda õigesti hoiustada. Kuivatatud toit tuleb hoiustada õhukindlalt, nii et see oleks niiskuse eest kaitstud. Samuti peaksite hoidma seda pimedas ja jahedas. Säilitamiseks sobivad klaaspurgid, keraamilised või plastist anumad.

Tänapäeval pole toidu kuivatamist selle pikaaegseks säilitamiseks enam vaja. Tänu külmikutele ja eksporditavatele kaupadele saab värskeid puu- ja köögivilju süüa aastaringselt. Kuid üha rohkem inimesi eelistab kasutada kohalikke tooteid ja sellisel juhul on kuivatamine hea lahendus, mis võimaldab väljaspool hooaega teatud puu- ja köögivilju tarbida.

Kuivatatud puu- ja köögivilju ning kuivatatud liha või kala on näiteks nende kerge kaalu tõttu hea matkale kaasa võtta.

Kuivatamine ilma dehüdraatorita

Põhimõtteliselt saab toitu kuivatada ilma elektrita ja spetsiaalsete seadmeteta, lihtsalt värske õhu käes. Antud meetod on levinud ürtide puhul. Kuna see on ajamahukas ja temperatuurid pole konstantsed, ei sobi see tavaliselt puu- ja köögiviljade ning liha kuivatamiseks. Suvisel ajal tuleb õhu käes kuivavat toitu putukate eest pidevalt kaitsta.

Kui soovite toitu kuivatada ilma dehüdraatorit kasutamata, siis selleks sobib nii prae- kui ka puukütteahi. Seadke praeahi võimalusel pöördõhuga režiimile ja jätke ahjuuks irvakile, see tagab piisava õhuringluse ja -vahetuse. Tegemist on aeganõudva protsessiga, nii et varuge kannatust!

Kuivatamine automaatses dehüdraatoris

Spetsiaalse kuivati temperatuuri saate täpselt seadistada. Dehüdraator tarbib vähe energiat ja tagab piisava õhuringluse. Kuivati koosneb mitmest tasandist, tavaliselt võredest, millele saab kuivatatava toidu virnastada.

Kuivatatud toidu pikemaks säilitamiseks peaks see sisaldama umbes 10–15 protsenti niiskust. Kuivatatud toidu lühiaegseks säilitamiseks võib selle niiskusprotsent olla veidi suurem, aga kui plaanite näiteks kuivatatud seeni kauem hoiustada, peaksid need olema väga kuivad. Kuivatatud seeni tuleb enne töötlemist vees leotada ja niisutada.

Mida kuivatada?

puuviljad

köögiviljad

seened

seemned

maitsetaimed

pähklid

liha

kala