Tammetõrusid on toiduks tarvitatud juba iidsetest aegadest, sest need on võrdlemisi hea toiteväärtusega. Enamasti siiski küll hetkedel, mil midagi muud paremat võtta polnud, kuna suure parkainete sisalduse tõttu pole tõrudel just kõige parem maitse. Vähemalt töötlemata kujul mitte.

Väikese vaevaga aga on võimalik tammetõrud muuta täiesti kasutamiskõlblikuks. Neist saab teha nii jahu erinevate küpsetiste tarbeks kui kuuma jooki, mida mõrkja maitse ning tumeda värvuse tõttu nimetatakse tinglikult kohviks. Kuigi päris kohviga pole sel erilist pistmist.

Tammetõrudest joogi valmistamiseks kogu paras ports valmis tõrusid. Koori need ära, lõika väiksemateks tükkideks ning pane umbes ööpäevaks likku. See aitab vähendada parkainete hulka tõrudes ning parandab nende maitset.

Kui piisavalt aega on möödas, kurna tõrud ning rösti madalal kuumusel, kuni need omandavad kuldpruuni jume. Ka kuumtöötlemise eesmärgiks on raskesti omastavate ühendite neutraliseerimine ning joogi meeldivamaks muutmine. Seejärel jahvata või tambi tõrud parajalt peeneks.

Mõnusalt tummise tõrukohvi jaoks võta umbes kaks teelusikatäit puru tassi kuuma vee kohta. Lase minutit kümme kuni viisteist tõmmata ning joo soojalt. Kui maitse liiga mõru, võid seda timmida mee, suhkru või piimaga.

Kindlasti leidub tammetõrukohvi valmistamiseks ka teisi meetodeid, mis väärivad katsetamist. Oluline on leida enda jaoks sobiv.

Millest Oma Maitse oktoobrinumbris juttu on, saab lugeda SIIN