Kohvikupidaja Annika (keskel) koos sisekujundajate Kati ja Liisiga Pulo OÜ-st.

Unistus oma kohvikust

Üks oluline niit, mis õigesse kohta pidi jooksma, oli asukoht. Kindlasti pidid ruumid – parema väljendi puudumisel – kõnetama ja olema hubased, kutsuma inimesi sööma. Samal ajal oli aga vaja kohvikule kohta, kuhu tuua üle ka oma catering-köök. Liivalaia tänava ruumides, kus varem tegutses aastaid Mamo-nimeline bistroo, on kõik olemas: suurepärased, avarad ja valgusküllased ruumid kohvikule ning selle all laiade võimalustega köök, mis võimaldab sellesse paigutada nii kondiitrid kui ka kohviku- ja catering-kokad.

Teine oluline niit, mis hakkas jooksma juba palju varem, oli 4Sister Kitcheni kogemus toiduvaldkonnas. Aastaid catering-firmana tegutsemist andis kindluse, et oma töös ollakse tasemel ning et inimestele meeldib õdede stiil ja maitsed. Nii oligi üsna lihtne otsus enamasti tellitud üritustel pakutavat toitu ka „linnarahva” hulgas levitada. Vastuvõtt on olnud hetkeolukorda koroonarindel arvesse võttes vägagi soe ja inimesed on leidnud tee uude kohvikusse.

Kolmas niit, mida tuleb samuti mainida ja ilma milleta ei oleks kohvikut sündinud, ongi see unistus oma kohvikust, sest võrreldes kogu varasema flirdiga toiduvaldkonnas on kohviku pidamine täiesti teine kogemus ja töö. Annika ütleb aga, et südamega kohvikut tehes ei ole see tulnud kuigi raskelt, isegi praeguste langenud klientuurinumbrite juures. Võimalik, et oligi hea alustada vaikselt ja saada aru, mis vead on esmakohviku rajamisega tehtud, ning need ära siluda, lisab kohvikupidaja

Päevasöögirestoran

Põhjamaiselt puhta ja modernse sisekujunduse sees pesitseb aga kohvik, mille selgeks stiiliks on lihtne, maitsev, tervislik ja rikkalikult vahelduv igapäevagurmee, mis ei vaja liigset mõtestamist. Maitsed on puhtad, lähtuvad hooajast, tunnetest ja vajadusest inimestel kõhud täis sööta. „No fuss” toitudega menüüd vahelduvad igal nädalal, pakkudes vaheldust nii püsiklientidele kui ka kokkadele köögis. Samas on iga päev saadaval terve nimekiri kooke, pirukaid ja magusaid ampse, kindel valik salateid, hommikupuder ning -müslid, poke bowl’id ja smuutid. Olemas on ka omlett, kuid seda tavatul ja stiilsel kujul: iga inimene saab personaalse, ümarasse ahjuvormi küpsetatud munakoogi.

Kuigi nimes kasutatakse tähistust kohvik, võiks vabalt asendada selle terminiga päevarestoran: lahti ollakse hommikul kaheksast kella kolmeni päeval, seda koroonatingimustes, tavaolukorras nihkub sulgemisaeg kahe tunni võrra õhtule lähemale. Süüa saab küll vaid päevasel ajal, kuid maitsete järgi ei ole liialdus anda kohale ka restorani tiitel: kohviku külastamise päeval serveeriti rassolnikusuppi ja pikalt hautatud veisepõske, mis ühed parimad, mida võimalik Tallinnas leida – rikkalik, maitsesügav ja toitev.

Kuigi kasutatakse ühte kööki, siis on 4Sisters Kitcheni catering ja kohvik praegu eraldi. Catering on rohkem sõltuv klientidest ja nende soovidest, kohvikule luuakse aga menüü igal nädalal uuesti, katsetades uusi retsepte ja maitseid. See tähendab, et kõik seitse nädalapäeva saab nautida päevarestoranis alati unikaalseid toite. Kuid sümbioos kahe tegevuse vahel on ju ilmne: kui kohvikus inimesele midagi maitseb, siis miks mitte pakkuda seda ka tema tellitud catering-menüüs, samal ajal ei ole raske hitiks kujunevat catering-toitu valmistada mõned portsjonid rohkem ja nendega kohvikuklienti üllatada.

Kohvikus pannakse palju rõhku ka isetegevusele, seda nii toiduvalikul kui ka maksmisel: toidu eest tuleb maksta kaalu järgi, mis tähendab, et iga inimene saab panna kokku just sellise toiduvaliku, mis teda hetkel paelub, olgu see siis kaldu liha või salati poole. Kohviku pikk iseteeninduslett algab väga targalt kohe koogivalikuga, mis süstib alateadvusse idee, et pärast lõunat võiks võtta kaasa ka mõne ekleeri, šokolaadi-, porgandi-, juustukoogi või tiramisu, miks mitte aga hoopis Kirju Koera või tartelette’i. Üldiselt idaneb see mõte, et üks kook on vaja kaasa võtta, peaaegu alati lõuna lõpuks veendumuseks.

Brunch ja lojaalsed naabrid

Algselt oli ka toidu eest maksmine mõeldud kohvikus iseteenindusena: valid toidu ja maksad kassas ise ära. Nii on tagatud kiirus ja kõik inimesed saavad ka ajanapil lõunapausil ikka hästi süüa. Koroonaolukord on aga inimeste hulka päevas vähendanud selliselt, et hetkel toimib kassa kassiiriga. Tulevikus aga jääb „kassiir” vaid lettide korrastajaks ja ülevaatajaks, et kõik toimiks.

Aga just lähedalasuvates firmades töötavad inimesed on kohviku lojaalseimad kliendid. Annika ütleb, et kuna koroonaajal töötatakse palju kodust, siis on lähistel elavad inimesed leidnud tee nendeni, palju muidugi tellitakse toitu kojuveofirmadega ukse taha või haaratakse lettidelt kaasa. Inimeste kiitust heale köögile näitabki see, et 4Sisters Kitcheni kohviku toidu saamiseks ollakse nõus nii ise sellele järele tulema kui ka maksma kojuveo eest.

Kuna nädalavahetustel ollakse suletud, on lähiajal kohvikul plaan hakata korraldama nädalavahetuseti brunch’e. Nõudlust selle järele on ja Annika sõnul on eestlane kummalisel kombel väga tugevalt brunch’iusku. Selles ei ole midagi üllatavat, sest kellele ei meeldiks lõuna paiku hommikust süüa. Ning nii brunch’i kui ka vaid ruumi on võimalik nädalavahetusel tellida/rentida ka eraüritusteks: valgusküllased ruumid sobivad igasuguseks koosolemiseks, pidustuste läbiviimiseks ja ka väiksemateks seminarideks.

Niisiis, astuge aga sisse ja laske end kostitada. 4Sisters Kitcheni kohvikust leiab igaüks oma päeva midagi mõnusat, kosutavat, tervislikku ja toitvat. Olgu selleks siis rammus lõuna, toitev hommikusöök või lihtsalt aega peatav kohv koogiga.

4Sisters Kitchen Kohvik
info@4sisterskitchen.com
+372 56 934 766
Liivalaia 14, Tallinn

Kohvik on avatud E–R 8.00–17.00!
Eriolukorra tõttu 8.00–15.00!

Jaga
Kommentaarid