Kõige olulisemad vitamiinirikkad toiduained
On toite, mis osutuvad tõelisteks vitamiinipommideks, näiteks must sõstar, kiivi ja punane paprika, milles on ohtralt C-vitamiini.
Igal vitamiinil on organismis oma tähtis ülesanne. Kui inimene ei saa piisavalt mingit vitamiini, tekib vitamiinipuudus, mis võib põhjustada tervisehäireid, vahendab portaal EatSmarter.com.
Millistes toiduainetes on olulised vitamiinid peidus?
A-vitamiin: munakollased, maks, täispiim, spinat, punane paprika
Vitamiin B1: sealiha, herned, täisteratooted
Vitamiin B2: piimatooted, juust, liha, kala, brokoli
Vitamiin B3: (niatsiin): maks, liha, muna, rohelised lehtköögiviljad
Vitamiin B5: (pantoteenhape): maks, päevalilleseemned, seened
Vitamiin B6: liha, piim, avokaado, banaan, kartul, kreeka pähklid
Vitamiin B7: (biotiin): pärm, maks, munakollane, läätsed
Vitamiin B9: (folaat): apelsinid, salat, kapsas, spinat, täisteratooted
Vitamiin B12: liha, maks, muna, kala, piimatooted
C-vitamiin: must sõstar, astelpaju, paprika, lehtkapsas, brokoli, tsitrusviljad
D-vitamiin: rasvased kalatüübid (angerjas, lõhe) - D-vitamiini saab organism toota UV-kiirguse abil
E-vitamiin: pähklid, taimeõlid, või, muna
K-vitamiin: spinat, kapsas, salat, vesikress.
Näpunäiteid vitamiinirikka toidu valmistamiseks
Esiteks tuleks muidugi vitamiinirikka toidu ostmisel tähelepanu pöörata värskusele, sest toitainete kadu toimub valguse, õhu ja soojuse toimel. Halvenevad ka maitseomadused, kuna aromaatsed ained haihtuvad kiiresti. Kõige kiiremini väheneb C-vitamiini-, siis B-rühma vitamiinide ja karotenoidide sisaldus. Valguse toimel võib näiteks rohelistes lehtköögiviljades leiduv C-vitamiin hävida pea täielikult umbes kolme päevaga. Juur- ja viliköögiviljades säilivad vitamiinid veidi paremini.
Kui teil pole võimalik kõike värskel kujul osta, võite valida külmutatud variandi. Värskelt koristatud köögiviljad või puuviljad on tavaliselt kiirkülmutatud. Selleks, et väärtuslikud vitamiinid tegelikult kehasse jõuaksid, on eriti oluline tagada vitamiinirikaste toitude hoolikas säilitamine, töötlemine ja valmistamine.
Puu- ja köögivilju tuleks alati hoida jahedas ja pimedas kohas. Pikka aega kõrgel temperatuuril küpsetamise asemel on parem hautamine või aurutamine. Veenduge, et küpsetusajad oleksid lühikesed, sest see aitab säilitada olulisi toitaineid. Parim on muidugi see, kui puu- ja köögivilju süüakse toorelt.