1. Millised toidud on parimad rauaallikad?

Raud mängib immuunfunktsioonides olulist rolli. Seetõttu on oluline süüa piisavalt rauda sisaldavaid toite.

Liha, linnuliha, kala ja koorikloomad on rauarikkad. Köögiviljad, mis sisaldavad rauda, ​​on näiteks herned, spinat ja erinevat tüüpi kapsad. Herneste skoor on 5 milligrammi rauda 100 grammi kohta. Samas koguses spinat sisaldab umbes 3,5 milligrammi rauda.

Pähklid, seemned ja kaunviljad ning kuivatatud puuviljad on samuti väärtuslikud rauaallikad. 100 grammi kuivatatud läätsesid sisaldavad 8 milligrammi ja kõrvitsaseemned isegi umbes 11 milligrammi rauda.

Söögi ajal tuleks vältida kohvi ja teed, kuna need takistavad kehas raua imendumist. Soovitatav on klaas apelsinimahla, kuna C-vitamiini sisaldavad toidud parandavad raua imendumist.

Liiga palju rauda veres on kahjulik ja võib nõrgestada immuunsüsteemi. Rauapreparaate tohib võtta ainult rauapuuduse olemasolul ja arsti soovitusel.

Optimaalne rauavarustus tugevdab nõrka immuunsust. Parimate rauaallikate hulka kuuluvad linnuliha, kala ja köögiviljad, samuti kaunviljad, pähklid, seemned ja kuivatatud puuviljad.

2. Probiootikumid

Probiootilised toidud toetavad immuunfunktsiooni ja aitavad nõrga immuunsuse korral. Probiootikumid on elusad mikroorganismid, millel on inimese organismi, eriti soolestikku, tervist edendav mõju.

Need aitavad kaasa tervislikule soolefloorale, toetavad seegakeha kahjulike ainete ja nakkuste eest.

Uuringud näitavad, et probiootikumide võtmine võib vähendada hingamisteede haiguste riski kuni 42 protsenti.

Samuti on tõestatud, et regulaarselt probiootikume võtvad inimesed vajavad antibiootikume harvemini ja taastuvad kiiremini kui inimesed, kes neid ei võta.

Probiootikume ei pea võtma toidulisanditena, vaid neid võib võtta ka probiootiliste toitude tarbimise kaudu. Nõrka immuunsüsteemi aitavad toetada probiootilised toidud: hapukapsas, jogurt, keefir , kimchi, miso või kombucha.

Probiootilised toidud tugevdavad immuunsust, aitavad kaasa tervislikule soolefloorale ja kaitsevad seeläbi kahjulike ainete ja nakkuste eest
3. C-vitamiini sisaldavad toidud

C-vitamiinil on põletikuvastane, antibakteriaalne ja antioksüdantne toime ning see kaitseb seetõttu immuunrakke viiruste või bakterite eest. Antud vitamiin mängib samuti olulist rolli koe, eriti naha, ehitamisel ja säilitamisel. Terve nahk moodustab nakkuste eest tõhusa tõkke. Seetõttu toetab C-vitamiin nõrka immuunsust ja vähendab nakkuste tõenäosust.

C-vitamiini tuleks võtta puu- ja köögivilja kujul. Lisaks väärtuslikule vitamiinile sisaldavad need muid tervist edendavaid koostisosi, mida vitamiinipreparaadid ei sisalda.

Toitumise ekspert professor Dr. Eberhard Windler selgitab: "Tänu mitmekülgsele toitumisele oleme vitamiinidega suhteliselt hästi varustatud. On vähe inimesi, kellel on tõeline vitamiinipuudus. Enamasti on põhjuseks haigus, näiteks probleemid peensoole või kõhunäärmega. See takistab teatud vitamiinide imendumist. ja peate võtma vastumeetmeid. Kuid selle peaks alati otsustama arst. "

Tsitrusviljad, nagu apelsinid, greibid või mandariinid, sisaldavad palju C-vitamiini. Ka paprika, tumerohelised lehtköögiviljad, brokoli, granaatõun, astelpaju ja marjad annavad märkimisväärses koguses seda immuunsust tugevdavat vitamiini.

4. Ingver

Ingver on tõhus ravim nõrga immuunsuse korral. Juurel on antioksüdandid, põletikuvastased ja antimikroobsed omadused ning see võib vähendada nakatumise riski.

Infektsioonidega kõige tõhusamalt võitlemiseks tuleks ingverit võtta ennetava meetmena.

Seetõttu on soovitatav ingverit regulaarselt tarbida ja lisada seda karridele, suppidele, hautistele või smuutidele. Ingverijuur maitseb kuuma veega ka teena väga maitsvalt.

5. Küüslauk

Küüslauk sisaldab toimeaineid, nagu näiteks allitsiin, mis vähendab nakkusohtu ja tugevdab nõrka immuunsust.

Uuringud on tõestanud, et allitsiinil on positiivne mõju südame-veresoonkonnale. Allitsiin alandab LDL-kolesterooli ehk halba kolesterooli, aidates niimoodi ennetada veresoonte lupjumist.

6. Marjad

Marjades on palju teiseseid taimseid aineid, millel on tervist edendav ja antimikroobne toime. Fütokemikaalid antotsüaniinid annavad viljadele intensiivse värvuse, neil on põletikuvastane toime ja tugevdatakse nõrka immuunsust.

Marjades sisalduvad sekundaarsed taimsed ained võivad kaitsta ka kahjulikke soolebaktereid ja infektsioone, nagu stafülokokid, salmonella või E. Coli, ning takistada nende kasvu.

Nagu juba mainitud, on marjad heaks C-vitamiini allikaks ja tugevdavad nõrka immuunsust.

7. Kookosõli

Kookosõli koosneb keskmise ahelaga rasvhapetest, millel on antimikroobsed omadused. See tähendab, et need pärsivad mikroorganismide, näiteks bakterite, kasvu.

Keskmise ahelaga rasvhapete lauriinhapet leidub kookosõlis suures koguses. See muundub organismis monolauriiniks. Mõlemad võivad võidelda kahjulike viiruste, bakterite ja seentega ning tugevdada nõrka immuunsust.

Kookosõli on soovitatav tarbida mõõdukalt, hoolimata immuunsust tugevdavatest omadustest, kuna see koosneb 90 protsendist küllastunud rasvast. Need võivad suurendada lipiidide ainevahetuse häirete riski.

Umbes kaks supilusikatäit kookosõli päevas võib nõrgale immuunsüsteemile positiivselt mõjuda.

Ülejäänud päevane rasvatarbimine peaks koosnema polüküllastumata rasvhapetega kvaliteetsetest rasvadest. Neid leidub näiteks pähklites, avokaados, oliiviõlis, rapsiõlis või linaõlis.

8. Lagrits

On täheldatud, et see lagritsajuur pärsib bakterite, viiruste ja seente kasvu.

Siiski tuleb märkida, et lagritsa sisaldavad toidud sisaldavad sageli väga palju suhkrut. Igaüks, kes soovib tarbida vähe suhkrut, võiks lagritsat tarbida tee kujul.

Üldiselt tuleks lagritsat tarbida vaid väikestes kogustes, kuna liigne tarbimine võib põhjustada kõrget vererõhku ja südame rütmihäireid.

Rasedad peaksid hoiduma lagritsast, sest juure tarbimine suurendab enneaegse sünnituse riski.

9. Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned sisaldavad palju väärtuslikke toitaineid. Need sisaldavad muu hulgas seleeni, vaske, E-vitamiini ja tsinki. Kõik need koostisosad on efektiivsed nõrga immuunsüsteemi vastu.

Näiteks seesamiseemnetes ja mandlites on eriti palju vaske ja E-vitamiini, kõrvitsaseemnetes ja India pähklites aga palju tsinki. Üks Brasiilia pähkel võib katta seleeni igapäevase vajaduse.

Pähklid ja seemned on kiudainerikkad, lisaks sisaldavad need väärtuslikke oomega-3-rasvhappeid ja antioksüdante, mis avaldab positiivset mõju tervisele ja aitab tugevdada nõrka immuunsust.

10. A-vitamiini sisaldavad toidud

Immuunsust toetavad ka A-vitamiini sisaldavad toidud. Uuringud näitavad, et A-vitamiini puudus põhjustab nõrka immuunsust ja seeläbi suuremat vastuvõtlikkust infektsioonidele.

Liigne A-vitamiini tarbimine võib aga põhjustada soovimatuid kõrvaltoimeid, nagu iiveldus, peavalu või rabedad luud.

Seetõttu tuleks A-vitamiini tarbida ainult toidu kaudu, mitte vitamiinitablette võttes

A-vitamiini leidub porgandis, kõrvitsas, tumerohelistes lehtköögiviljades, punases paprikas, kuivatatud aprikoosides, samuti kalas.