* Käisime külas Moosiumi mängutoa köögis süüa tegeval endisel missioonisõduril Riho Kurisool ehk Kurikal. Igapäevaelus pole mees aga mingi tuleneelaja ega ekstremist, vaid hindab lihtsaid a puhtaid maitseid. Ometi elab ta üks päev korraga, sest käsil on omapärane "remondiperiood".

Missioonisõduri töö tõttu maailma eripaigus viibinuna on ta kokku puutunud väga erineva toidukultuuriga, aga tunnistab, et vanaema tehtud sibulakaste oli parim. Ennast hobikokaks nimetav Kurikas proovib kõik omal nahal järele. Eriline mõnu on oma köögis tegutsemisi ka filmida ja klippe sotsiaalmeedias jagada. Vaadake üle, Ahnekala-nimeline tüüp tegutseb seal hoogsalt!

Vaata artiklit SIIN

* Rõskel ajal saad naha soojaks kausitäie kuuma leemega. Mari-Liis Ilover jagab oma lemmik-kooslusi raamenite seas. Veel meisterdasime mahladest vahvaid tervise-shot'e, mida saad valmistada käepärastest, tavaliselt vedelema jäänud ingverijupist, laimist, sidrunist jne.

Vaata artiklit SIIN

* Tuuli Mathisen lahkab pikalt ja põhjalikult erinevaid sinepiliike ja pakub välja 20 võimalust roogade sinepiga timmimiseks. Proovige järele sinepine kartulipüree. Viimane on mõnus niisamagi, aga kui sinna lisada teralist sinepit, saad sellega sobitada erinevaid toiduaineid.

Lisaks pastinaagipulkadele sinepi ja meega ning sinepimarinaadis vürtsköömnetega porganditele proovi ära ka kõrvitsavorm juustu, sinepi, karamellsibulate ja salveiga. Sinepiga on võimalik sinapeale saada ka sinepisiga õunte ja salveiga süües või eelistad sa hoopis mozzarellaga täidetud sinepisi kanakintse? Mahedama maitse asutajatele serveerime apelsinilõhe ahjuköögiviljadega. Sinep+Apelsin=Armastus

Vaata artiklit SIIN

* Ürdivõiga täidetud kanafileerull kuulus iga enesest lugupidava nõukogude restorani juurde. Ajalooga toidust - Kiievi kotletist kirjutab Mari-Liis Ilover ja seletab retseptis lahti, kuidas kanafileed enne rullimist õhukeseks saada! Vaata kanafileerulli võiga täitmise kolme moodust!

Vaata artiklit SIIN

* Alustasime uue rubriigiga "Kokal külas". Avaloo kangelaseks on Ore peakokk Silver Saa, kelle maitsevaist on eriti peen ja siht väga selge: "Eks lõppeesmärk on see, et läbi raskuste jõuda lihtsuseni."

Vaata artiklit SIIN

* Sibula sugulane porrulauk on laialt saadaval, kuid millegipärast endiselt liiga vähe kasutatud lauk. Kui porru valge osa on pehme ja mahe, siis mida rohkem vart mööda tipu poole liigud, seda teravamaks muutub maitse, vars läheb tihkemaks ja kärtskamaks. Kuidas tundub teie jaoks porrulaugulasanje, juusturohke porrulauk või porrulauguhautis kikerhernestega? Proovige järele!

* Me kõik teame, mis on vitello tonnato. Paljudele ei pruugi kala ja liha ühel taldrikul üldse meeldidagi, kuid Tuuli Mathisen vaatab üle selle ülimalt maitsepaindliku kastme kõik parimad käigud. Kes aga ülilihtsasti valmivast majoneesist ja tuunikalast kastet koos taise vasikalihaga juba niigi vaimustuvad, saavad loost ohtralt mõtteid, kuidas ja millega veel seda kastet serveerida.

Vaata artiklit SIIN


* Silmupüügi hooaeg on käes ja parimateks püügikohtadeks on teadagi Narva ja Pärnu jõgi. Oskuslikult valmistatuna sobivad sõõrsuud delikatessiks peolauale ja need, kes silmu ise röstivad ja koos marinaadiga konserveerivad, ei pea paljuks seda lihtsalt leiva peale panna. Nagu 85-aastane pärnakas Leo Tischlergi. Veebitoimetaja Kristina Madisson-Laht uurib vana kooli kalamehelt, kuidas jõesilmu röstida ja konserveerida.

Vaata artiklit SIIN

* Oktoobri keskel toimub Tallinnas kokkade suursündmus Bocuse d´Ori eelvoor. Pääsemine maailma ühele mainekamale Paul Bocuse´i nimelisele gurmeeklassi võistlusele annab Eesti mainekatele tippkokkadele uue ja avarama hingamise. Juba 15 aastat. Tänaseks on sellele suurvõistlusele pääsenud Eestist viis meest ja üks naine, kellest üks on meid esindanud seal lausa kahel korral. Miks kokad otsustasid selle raskem terve elu pea peale pöörava katsumuse vastu võtta uurib toiduajakirjanik Martin Hanson.

Vaata artiklit SIIN

* Moonika Siimets kirjutab oma veerus Toidupolitseinik emast. Kas selline tegelane tuleb teilegi tuttav ette? Iga ema on pingutanud selle nimel, kuidas kaitsta oma maimukest uksest ja aknast sisse pressiva rämpstoidu eest. Moonika imestab, kui lihtsalt see juhtus tema lastega ja kuidas keerukat väljakutset seljatada. Kas see ongi üldse võimalik?

Vaata artiklit SIIN

* Rita Osa vaatleb oktoobrinumbris uusi tuuli pitsaküpsetuses ja soovitab teha pitsapõhja juuretisega. Juuretisega tainast küpsetatud pitsapõhja tunned kohe ära, See on õrnem ja krõbedad ääred on seest nätsked. Pika fermenteerimisaja tõttu on bakterid ja metsikud pärmid gluteeni osaliselt ära seedinud, seetõttu on juuretisepitsa kõhule kergem. Vaata ka nippe pitsa katmiseks!

* Salakuulajad väisasid seekord Maarjamäe lossis end sisse seadnud uut restorani Riviera Palais Brasserie'd, mis kogub siit ja sealt ohtralt plusspunkte. Nimi on küll keeruline, aga see ei riku restorani! Kes kiidab selle ilu, kes head menüüd, kes joogikaarti, ja on neidki, kes ütlevad lühidalt, et koht on küll veidi kallis, aga seda hinda väärt.

Vaata artiklit SIIN

* Tööpäevaõhtute kiired lahendused köögis päästavad kogu õhtu. Endal jääb alles entusiasmi lastega koos mängida või suurematega mõni hea film ära vaadata. Proovi järele: pastasalat mandilaastudega, hakklihahautis ja purustatud avokaado, seapraad õuntega ja kõrvitsasupp ubade ja riivjuustuga.

Vaata artiklit SIIN

* PITSATEST! Õnnega kohtud lähimas pizzamüügikohas! Unustage ära halvustavad nimetused "kartulivabariik", "banaanivabariik"! Eesti on väärikas pizzamaa. Oma Maitse testijad võtsid uurimise alla seitsme pitsakoha poolt pakutava. Vaadake järele, milline nendest on parim!

Vaata artiklit SIIN

* Stir fry ehk kärmelt kõrgel kuumusel õlis praadimine on nobenäppude lemmikstiil köögis. Kiirpraadida annab nii liha, kala kui köögivilju. Kui lisad keedetud riisi või pastat, siis ongi hea soe

Vaata artiklit SIIN

* Sommeljee Annamari Nikkel kirjutab oktoobrinumbris enda punaveini paremikust. Kuidas leida need kõige mõnusamad ja tummisemad külma hooaja veinid ajal, kui kaupluste veiniriiulid on kirjud nagu sügis?

Vaata artiklit SIIN

* Toitumisnõustaja Teele Teder kirjutab toiduvärvidest ja imestab, miks on Eestis lubatud asovärvide nimekiri nii pikk. Väikseid märke toiduvärvide lisamisest toitudesse leiab päeva jooksul nii palju, et õhtuks tekib paratamatult mõte - miks neid ometi nii palju peab olema?

Vaata artiklit SIIN

* Odavat ja tervislikku odrakruupi sööks ju rohkem kui teaks, kuidas seda hästi maitsestada. Salatis sobituks see suurepärane toiduaine imehästi vinegrettkastmega. Ülihea ja paks seenesupp koos odrakruupidega, kus lusikas lausa püsti sees püsib, on aga midagi, mis vahepealsetel põlvedel on vahele jäänud. Koos ohtra sibulaga on see jalustrabavalt hea.

Vaata artiklit SIIN

* Kaerahelbepätsid on kõikide lemmikud. Rita Osa küpsetab neid kahel viisil - krõbedana ja pehmena. Seega leiad siit loost küpsiste kaks klassikalist retsepti, mille puhul jääb sul vaid valida, kumba eelistada. Head on mõlemad! Veel katsetasime läbi, kas tiramsu või küpsisetordi jaoks "Ladyfingersi" küpsiseid saab valmistada ka kaerajahuga. Muidugi saab!

Vaata artiklit SIIN

* Kadri Valsberg kirjutab üliheadest õunakookidest ja jagab poeõunte kasutusjuhendit. Millistest Eesti sortidest saab mida täpsemalt valmistada? Proovige datlikreemiga õunakooki või õuna-hapukoorekooki, õuntega täidetud minipirukaid, küpsisekooki õunavahu ja jõhvikatega ning õunarullbiskviiti kohvikreemiga.

Vaata artiklit SIIN