Kõrvitsat on lihtne külmutada: kui soovite pikendada kõrvitsaaega, võite selle lihtsalt külmutada: blanšeerige kuubikuteks lõigatud kõrvits üks kuni kaks minutit keevas soolases vees, nõrutage ja laske jahtuda. Seejärel külmutage ja hoiustage spetsiaalsetes karpides või hästi suletud kottides.

Püsib kaua värske: terveid, väikeseid kõrvitsaid võib isegi mitu nädalat toatemperatuuril hoida. Ka fooliumisse mähitud suure kõrvitsa tükid püsivad külmkapis pikka aega värsked.

Aitab kaalust alla võtta: sõltuvalt sordist sisaldab 100 grammi kõrvitsat ainult 19–45 kilokalorit ja praktiliselt üldse mitte rasva. See teeb kõrvitsast ideaalse köögivilja figuuriteadlikele inimestele!

Võib asendada pastat: kui teile meeldivad spagetid, aga te ei soovi liigselt süsivesikuid, võite oma lemmikpasta asendada kõrvitsaga: spagetikõrvitsa viljaliha muutub küpsenult spagette meenutavateks kiududeks. Saate neid nautida nagu tavaliselt tomatikastmega.

Tugevdab silmanägemist: eriti heleda ja tumeoranži viljalihaga kõrvitsates on suures koguses A-vitamiini või beetakaroteeni, mis on kasulik nahale, juustele ja nägemisele.

On hea põiele ja neerudele: tänu suurele kaaliumisisaldusele (hea 300 milligrammi 100 grammi kohta) stimuleerib kõrvits neerude ja põie tegevust ning kurnab samal ajal keha loomulikult.

Mida peaksite teadma kõrvitsa kohta

Kõrvitsaid on erinevates värvides ja mustrites, alates oranžist kuni kollase, rohelise ja isegi mustani. Ka kõrvitsa kuju pole alati ümmargune ega ovaalne.

Kõrvits on olnud Kesk- ja Lõuna-Ameerika elanike menüüs juba tuhandeid aastaid. Vanimad kivistunud kõrvitsaseemned avastati Mehhikos ja need on dateeritud 10 000 aastat enne Kristust. Nende mandrite avastamisega toodi kõrvits Euroopasse ja vallutas aeglaselt mahlase liha ja pähklise aroomiga Euroopa köögi. Täna on kõrvits suppide, hautiste ja püreedega osa Euroopa hooajalisest.

On lai valik söödavaid kõrvitsaid, mis erinevad maitse ja tekstuuri poolest, näiteks pähkelkõrvits ja pudelkõrvits. Viimase noori vilju võib toiduks tarvitada nagu suvikõrvitsat. Muskaatkõrvitsatest on tuntuim sort "Muscat de Provence" Õlikõrvitsad ei kee pehmeks ja sobivad näiteks hoidistesse. Spagettkõrvitsa viljaliha meenutab küpsenult spagette. Leidub ka eriti suuri kõrvitsaid, mis võivad kaaluda koguni kuni 150–250 kg. Üks sellistest sortidest on näiteks kollase viljalihaga "Atlantic Giant".

Vaata lisaks: