Võite selle küsimuse endale mõnikord esitada, eriti kui köögis tuleb kõik kiirelt ära teha. Kuid kenasti ettevalmistatud taldrikul on mitmel põhjusel tõeline õigus eksisteerida, kirjutab portaal Tafelstern.de.

Pidu silmadele: süüakse rohkem kui ühel eesmärgil

Silmailu, lõhnataju, kuulmine ja nägemine aitavad kaasa üldisele toidukogemusele. Paljud uuringud näitavad isegi, et meie kõikidel meeltel on söömise puhul väga oluline roll. Näiteks võib lihtsalt maitsva roa vaatamine tekitada näljatunde. Samuti on tõestatud, et erinevad värvid mõjutavad maitse tajumist. Hästi valmistatud söök saab värvikombinatsioonide kasutamisega toiduelamusele kaasa aidata, sest erksad värvid vallandavad intensiivsema maitseelamuse. Nutikalt valitud aktsendid, näiteks salatis, aitavad sellele kaasa!

Kaunilt taldrikule asetatud toit tähistab kvaliteeti

Kenasti paigutatud toit taldrikul suudab veelgi rohkem. See annab edasi kvaliteeti, toidu atraktiivne serveerimine näitab, et selles on tööd ja vaeva. Külalist teavitatakse alateadlikult, et see kehtib ka toiduvalmistamise kohta.

Tasuta reklaam tänu sotsiaalmeediale

Veel üks oluline aspekt, mis on eriti viimasel kümnendil muutunud üha olulisemaks: sotsiaalmeedia efekt. Hästi ettevalmistatud söögi puhul pole haruldane, kui nutitelefon pildistamiseks välja võetakse, eriti kui söögikord loob suurejoonelise ja võib-olla isegi erakordse üldpildi. Miljonid fotod toidust hõljuvad veebis. Iga postitatud pilt on toitlustusasutuse jaoks tasuta reklaam. Seetõttu tasub serveerimisele tähelepanu pöörata.

Toidu serveerimine ja teenindajad

Läbi aegade kõige kaunimast roast pole kokale ega külalisele mingit kasu, kui see ei jõua plaanipäraselt lauale. Seetõttu on taldriku peal toidu paigutamisel oluline silmas pidada transporti. Hoolitsege selle eest, et teenindajal oleks võimalus anumat nõuetekohaselt käsitseda (ükskõik mis tüüpi see on). Iga väikseima liigutusega lagunevatel konstruktsioonidel pole taldrikul kohta. Kõik peab olema teatud standardis, siis jäävad rahule nii külaline kui ka teenindaja. Roa esitlus peab külalist veenma kohe, kui ta seda vaatab, ja olema teatud määral siiski pragmaatiline.

Pearoa serveerimine

Toitlustustööstuses olid varem toidu serveerimisel täpsed standardid. Esiteks klassikaline variant: liha või kala asetatakse külalise poole. Vasakul üleval serveeritakse lisandit (pasta, riis või kartul). Köögiviljad pannakse ülaossa paremale.

Veelgi moodsamad variandid on leidnud tee paljudesse restoranidesse:

  • Söögikorra kolm peamist komponenti asetatakse üksteise kõrvale või peale
  • Kolme põhikomponenti serveeritakse täiesti eraldi


Tihti pakutakse toitu ühe sellise põhimõtte järgi, kuid gastronoomia pole enam nii range kui varem. Serveerimine on muutunud loovamaks ja väljendusrikkamaks.

Määrake serveerimisel fookus

Tõmmake tähelepanu taldriku keskele, kuid see ei tähenda, et sümmeetria peab valitsema. Asümmeetriline paigutus võib samuti tähelepanu keskpunktile viia.

Pilgu suunamiseks võib fookuspunktiks olla näiteks peamine koostisosa või nutikas kaunistus.

Valige toidu serveerimiseks õige anum

Parim toit ei toimi ilma õigete roogadeta! Seetõttu ei tohiks sobiva nõu valimist alahinnata. Lisaks välimusele mängivad valikus rolli mitmed nüansid.

Portsjoni suurus: kui portsjon on väike ja taldrik on koguse jaoks ebaproportsionaalselt suur, tundub see kummaline. Ülekoormatud taldrik ei ole samuti hea. Nii et kaaluge eelnevalt, kui palju toitu taldrikule jõuab. Sest toit ja esitlus vajavad õhku!

Söögi vorm: siin mängib rolli söögi konsistents. Valige taldrik, mis hoiab toitu hästi koos, näiteks risoto või muud sarnased road kipuvad serveerimisel pudenema. Teiste toidud, näiteks liha, ei kaota oma vormi nii kergesti ja teil on seetõttu suurem valik potentsiaalseid taldrikuid.

Värvide kombinatsioon: valge portselantaldrik loob neutraalse tausta. See võimaldab värvidel ja kujunditel tekkida. Just sellepärast on ja jääb valge portselantaldrik roogade serveerimisel tõeliseks klassikaks. Kui aga tahate taldrikut valides värviga mängida, peaks see alati roaga sobima, sest nagu juba mainitud, värvid mõjutavad meid! Üldiselt võiksite meeles pidada: külmad värvid piiravad söögiisu, soojad tekitavad seda.

AGA: Keegi ei ütle, et peate üldse taldrikut kasutama. Valige soovi korral julgeid aksessuaare ja mitmesugustest materjalidest tooteid, näiteks keraamika, klaas, puit, roostevaba teras ja malm.

Kontseptsioonile vastavad taldrikud

Suurejooneliselt serveeritud roog peab sobima ka üldise kontseptsiooniga. Muidu on moonutav, peaaegu koomiline efekt. Seetõttu mõelge enne roogade valmistamist hoolikalt läbi, mis teile ja teie kodule sobib!

Järeldus:

Taldriku suurus peaks vastama portsjonile ja rõhutama loomingu fookust.

Toidu serveerimine on omaette kunst. Ja nagu teada, ei järgi kunst mingeid reegleid.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saab lugeda SIIN