Miks peaksime ikkagi vähemalt ühe õuna päevas sööma?

Õunad ei päästa meid arstikülastusest, kuid need sisaldavad palju väärtuslikke toitaineid, nagu vitamiinid ja mineraalid, mis hoiavad meid tervena. Õuntes on ohtralt ka fütokemikaale, mis on muu hulgas tuntud antioksüdantse toime poolest. Antioksüdandid aitavad kehal end kaitsta vabade radikaalide eest. Fütokemikaale ja vitamiine võib leida peamiselt õuna koorest või selle alt. Kuid olge ettevaatlik: õuntes võib sageli olla pestitsiidijääke. Nii et peske neid alati hoolikalt ja eelistage kohalikku päritolu õunu.

Õunad on meie soolestikule kasulikud ka seetõttu, et sisaldavad rikkalikult lahustuvaid kiudaineid nagu pektiin. Uuringud on näidanud, et pektiin aitab kahjutuks teha mürgiseid aineid, samuti takistab liigse kolesterooli, sapphapete ja rasvade omastamist ja sattumist verre.

Ja veel õuntest

Õunad pole mitte ainult tervislikud, vaid ka ideaalne vahepala. Üks keskmise suurusega õun sisaldab umbes 60 kalorit ja on madala energiasisaldusega. C-vitamiini sisaldus erineb sõltuvalt õunasordist. Üldiselt võib öelda, et punased õunasordid kipuvad sisaldama rohkem C-vitamiini kui rohelised. Rohelised õunad sisaldavad see-eest rohkem klorofülli, mis annab neile rohelise värvi. Mida värvikam ja mitmekesisem on tarbitav puuviljavalik, seda parem ja tervislikum see on!

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu on, saab lugeda SIIN