Järgmiseks koori oks ära. Võid ka koorimata jätta, kuid siis pead arvestama sellega, et lihal on pärast mingi imelik kõrvalmaitse juures. Seega on ikka mõistlikum oks ära koorida, vähemalt selles ulatuses, mida kavatsed küpsetamiseks kasutada. Käepidemele võid natuke koort alles jätta, on lihtsam kinni hoida. Mõistlik on ka oksa üks ots pisut teravamaks ihuda, saad liha väiksema vaevaga otsa ajada.

Nüüd on sul vaja ühte mugulat. Vähemalt. Mitte liiga väikest ega ka liiga suurt, vaid täpselt parajat. Kui oled sobiliku vilja leidnud, puhasta see mullast. Päris ära koorida pole vaja, sest koored kaitsevad kartuli sisu liigse kuumuse eest ning ei lase sel ära kõrbeda. Mõistlikult küpsetades, muidugi.

Edasi on sul mitu võimalust, kuidas edasi talitada. Kui väga mässata ei viitsi, võid terve kartuli vardasse ajada ning tule või veel parem, kuumade süte kohale, asetada. Tähtis selle kõige juures on õige kuumus. Aga milline on õige kuumus?

Kuumus on täpselt paras siis, kui suudad hoida oma kätt tule või süte kohal, varda kõrgusel, kolm sekundit. Kui ei suuda, on kuumus veel liiga suur. Kui aga käel hakkab jahe, olete ilmselt unustanud puud süüdata.

Kui käeliselt osav, võid vardasse aetud kartuli spiraalikujuliselt lahti lõigata. Jälgi ainult, et keerud jääksid võimalikult ühepaksused. Vastasel juhul ei pruugi mugul ühtlaselt läbi küpseda ning tulemus pole kõige optimaalsem. Kui see aga tundub sinu jaoks natuke liiga lihtne, võid kasutada ka kolmandat võimalust.

Nimetatud, kolmas ja kõige isuäratavam viis kartulit vardas valmistada on seda teha koos singiga. Käivad ju liha ja kartul imehästi kokku. Kapsas muidugi kah aga...las see praegu jääb. Igatahes, lõika maaubin viiludeks. Seejärel talita samamoodi singiga. Nüüd aja need viilakad vaheldumisi vardasse ning anna kuuma. Lähtudes kartuli mõõtmetest ja viilude paksusest. Tulemuseks rammus, kuldpruun ja mõnusalt krõmpsuv suutäis.

Vaja läheb:

Kartulit

Sinki

Varrast

Aega

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris lugeda saab, vaata SIIN