Peen- ja jämesoole põhifunktsioonid

  • Peensool ja jämesool on seedesüsteemi osad. Need erinevad pikkuse, struktuuri ja funktsiooni poolest.
  • Toit, mille suu ja magu on juba tugevalt tükeldanud, lagundatakse peensooles asuvate seedeensüümide abil kõige väiksemateks komponentideks. Tärkliseahelad lõigatakse otsekui väikeste kääride abil üksikuteks suhkrumolekulideks, rasvad rasvhapeteks ja keerulised valgud aminohapeteks. Seejärel imenduvad toitained peensoole limaskesta kaudu lümfi või verre. Selleks, et kõik toitained hästi lahustuksid on vaja palju vedelikku, mistõttu on piisav vedeliku tarbimine väga oluline!
  • Kui meie peensooles on üsna elutu keskkond, siis jämesooles pesitseb suur hulk erinevaid baktereid, mis moodustavad kogumassi umbes 2 kilogrammi. Ja see väikeste bakterite hulk on kõike muud kui ballast: need aitavad toitu omastada ja mõjutavad meie tervist, nahka, figuuri ja meeleolu.
Soolebakteritel on meie immuunsüsteemi jaoks veel üks oluline roll - umbes 70 protsenti sellest asub soolestikus. Mikroobid aitavad meil sobivalt reageerida sissetungivatele mikroobidele ja võõrastele ainetele, nad toimivad immuunsuse treenerina.

Tervislikku soolefloorat toetavad:

1. Köögiviljad

Roheline, oranž, kollane, punane, lilla, valge - köögiviljad peaksid sattuma teie taldrikule kõigis variatsioonides ja ideaalis iga söögikorra ajal. Köögiviljade sekundaarsed taimsed ained on tõelised superained: need hoiavad meid noorena, võitlevad haigustega, leevendavad põletikke, pärsivad vähirakke ja palju muud. Köögiviljad sisaldavad kiudaineid, mis on soolestiku toimimiseks hädavajalikud ja mis lisaks käärsoolevähile võivad ära hoida ka muid haigusi, näiteks südameprobleeme ja diabeeti.

2. Probiootikumid

Kääritatud toidud, sealhulgas jogurt, hapukapsas, hapukurk, keefir, kombucha, sojakaste ja kimchi, pakuvad kasulikke baktereid ning toovad kaasa sõna otseses mõttes uue elu. Neid toite nimetatakse probiootikumideks ja on tõestatud, et need tugevdavad immuunsust.

3. Heade mikroobide toitmine

Sibul, porrulauk ja küüslauk, õunad, artišokk, sigur, maapirn, pastinaak, samuti banaanid ja täisteravili on nn prebiootikumid ja seetõttu meie soolestiku lemmiktoidud.

4. Rohke vedeliku tarbimine

Kuna suurem osa toitainete seedimisest ja transpordist on veepõhine, siis on veeklaasi poole sirutamine äärmiselt oluline. See peaks sisaldama vähemalt 1,5 liitrit suhkruvabu jooke nagu mineraalvesi, magustamata tee ja must kohv.

5. Kiirtoidu vältimine

Kunstlikud lisaained, palju suhkrut ja kahjulikke transrasvhappeid avaldavad negatiivset mõju soolefloorale ja limaskestale ning soodustavad ka põletikku.

Need, kes söövad valdavalt taimset ja köögiviljapõhist toitu ja joovad piisavalt, järgivad soolestiku tervisliku toitumise kõige olulisemaid reegleid.

Need toidud on soolestikule kasulikud:

Marjad: annavad palju kiudaineid, vähe suhkrut, kuid põletikuvastast sekundaarset taimset ainet.

Rohelised lehtköögiviljad: sisaldavad seedetrakti jaoks kasulikke mineraale nagu magneesium ja kaalium, lisaks rohkesti kiudaineid.

Tšiia- ja linaseemned: aitavad tagada korrapärase seedimise

Naturaalne jogurt: probiootiline toit toetab soolefloorat ja seeläbi immuunsüsteemi.

Hapukapsas: sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid, mis teevad imet, eriti pärast antibiootikumide kasutamist.

Kuivatatud puuviljad: Kuna need seovad vett ja paisuvad, on magusad kuivatatud puuviljad abiks kõhukinnisuse vastu. Need sisaldavad ka palju mineraale.

Nisu- ja kaerakliid: need on kõige suurema kiudainesisaldusega toiduainete seas ja hõlbustavad seeläbi probleemivaba “transiiti”.

Must kohv: populaarne kuum jook soodustab tervislikku soolekeskkonda ja stimuleerib soolelihaseid liikuma.

Sibul ja porrulauk: kuigi neid seostatakse kõhupuhitustega, on neil korral soolefloorale kasulik mõju.

Keedetud ja seejärel jahutatud riis, tatar ja kartul: sisaldavad resistentset (vähelahustuvat) tärklist, mis maos ja peensooles ei seedu, vaid jõuab jämesoolde ja toidab seal baktereid, mis suurendavad teatud rasvhapete (butüraat) tootmist. Butüraat ehk võihape tugevdab soole seina ja vähendab põletikku. Resistentne tärklis annab tavalisest tärklisest poole vähem energiat.

Need, kes peavad kinni soolestiku toetavast toitumisest, teevad tervele kehale midagi head. Tarbige palju köögivilju, piisavalt kiudaineid, rohkelt vedelikku ning pro- ja prebiootilisi toite. Valge jahu, suhkur, kiirtoit ja alkohol seevastu peaksid menüüs olema harva.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saate lugeda SIIN