PRAEGU PARIM | Seened maitsvaks salatiks! Vaata, kuidas seeni töödelda ja säilitada!
Metsaseentest salat maitseb hästi nii sügisel, talvel kui ka kevadel – kuni järgmise hooajani välja. Millised seened selleks sobivad ja kuidas neid säilitada, et seeni saaks kasutada nii salatis, pirukatäidises kui ka kastme valmistamiseks?
Seened ja sügis tulevad ikka käsikäes ja igal aastal täitub kogu sotsiaalmeedia seenelkäikude ja saakide piltidest. Kel oma salajased seenekohad, see saab eputada eriti väärtuslike kuuseriisikate või mõnusalt mütakate kivipuravikega. Kuid seenerõõmu ei vähenda seegi, kui metsa veeres kinni pidades õnnestub korjata korvitäis tatikuid. Tähtis ei ole mitte võit, vaid osavõtt – korjamistegevus on tihtipeale olulisem kui seenesaak ise.
Kui korvitäied seeni on koju tassitud, tuleb hakata kiiresti tegutsema. Alljärgnevas loos kirjutab Oma Maitse toimetaja Tuuli Mathisen seente kupatamisest ja sügavkülmutamisest, lisaks maitsvate seeneroogade retseptid!
Valmista soe seenesalat kartuli, tillipesto ja pošeeritud munaga! Juba mõte kupatatud või värskelt praetud seentest valminud soojast salatist paneb suu vett jooksma.
Tomatiga seenesalat on universaalne hoidis, mida võid laotada võileivale või pitsapõhjale, segada pajaroa, supi või hoopis seenepiruka sisse, kombineerida praetud kartulitega või pakkuda niisama salatina kartuli ja kastme kõrvale.
Kodujuustu-soolaseenesalat muna ja sibulaga on sügisene seenesalat, mille juurde sobib pakkuda keedetud kartulit.