Viimase 30 aasta jooksul on Gruusia veinimajandus saanud nii hoope kui ka kiitust, trajektoor on olnud iseloomustatav Ameerika mägede kujulise joonega. Pärast iseseisvumist kukkus kohalik veiniturg esimest korda kokku, sest endistesse NSVL-i riikidesse veine enam samas mahus ei läinud. Ellu jäädi ainult tänu sisetarbimisele. See on aga ime, sest enamikul grusiinidel oli toona oma väike veiniistandus ja koduveinid mulksumas. Teine suurem laks tuli eelmise majandusbuumi lõpus, kui Gruusia-Vene sõja järel suur Venemaa turg taas kadus ja veinimajade ning -farmide toodang kordi ja kordi vähenes.

Need olukorrad on aga õpetanud kohalikke veinitootjaid laiendama oma sortimenti, veinistiili ja müügikanaleid. Euroopas on Gruusia veinid oodatud, kuid üksnes nende elegantsem, karismaatilisem ja rikkalikuma maitsega osa. Grusiinidele endale maitsevat punast, pigem poolmagusat veini on keeruline mujal kui eksnõukamaades müüa. Nii ongi aga järgmise põlvkonna veinimeistrid võtnud omaks Euroopa maitse-eelistused, seganud nende hulka Gruusia veinitootmistraditsiooni ja püüavad uue lainena kohalikku veinisektorit maailmakaardile lükata.

Nagu vist kõigile selge, on vein Gruusia kultuuri üks alustaladest, mida ei ole võimalik lahutada ei majandusest, argielust ega folkloorist. Vein on Gruusia ja Gruusia on vein.

8000 aastat veiniajalugu

Terroir on Gruusas kui veinitootmiseks loodud, ilmastik stabiilne. Suved on päikeselised, talved soojad ja jäävabad, mäed on täis mineraalset vett ning orgudesse viivaid jõgesid. Kogu lopasakuse juures kasvatatakse Gruusias ligi 600 erinevat viinamarja. Gruusiat ei kutsuta ilmaasjata maailma veinihälliks.

Kaukaasia mägede piirkonnas, praeguse Gruusia ja Kurdistani aladel hakati veini valmistama arvatavasti 8000 aastat tagasi. Levinuima oletuse järgi pandi mõni peotäis metsikuid viinamarju savipotti ja unustati sinna mitmeks päevaks. Need hakkasid käärima ja toimus süsihappeline matseratsioon. Mahl jooksis välja ja käärimine jätkus pärmiseente toimel. Hiljem avastati, et vedelik on savipoti põhja vajunud, ja proovides ilmnes, et jook on joovastava toimega – nii sündiski esimene vein.

Gruusia peamised viinamarjasordid

Gruusia viinamarjasordid on meil vähe tuntud, kuigi neid on kokku umbes pool tuhat, millest kaubanduslikus kasutuses on umbes 40. Tuntuimad neist on loomulikult „Rkatsiteli” ja „Saperavi”.

„Rkatsiteli” on kõige olulisem ja kuulsam Gruusia valge veini viinamari. See on väga populaarne, iseäranis Alazani orus Kahheetias, kuid seda leiab ka Kharthlist ja mõningal määral Lääne-Gruusiastki. Seda kasvatatakse ka väljaspool Gruusiat, näiteks Ukrainas, Moldaavias ja Bulgaarias. Mõningad allikad väidavad seetõttu, et kasvupindala järgi ületab ta isegi „Chardonnay”. „Rkatsiteli” populaarsuse põhjused on tema vastupidavus, külmakindlus ja kõrge saagikus. Sort eelistab küll sooja kliimat, kuid on üsna vastupidav ja kohandub hästi ümbritsevate tingimustega, mistõttu see nii levinud ongi. „Rkatsiteli” on kõrge happesusega ja sellest on võimalik valmistada suurepärase karakteriga veine. „Rkatsiteli” laad varieerub olenevalt konkreetsest kasvukohast ja kasutusotstarbest, sest paljuski kasutatakse seda ka brändi valmistamiseks. „Rkatsiteli” on pärit Kahheetiast ja tähendab tõlkes punast kobarat. Nimetus tuleb sellest, et taime vars on küpsedes roosakas-punakas.

„Saperavi” on pärit Ida-Gruusiast Kahheetiast, kuid seda kasvatatakse üle terve Gruusia, Moldaavias ja Armeenias. Tegemist on saagirohke ja vastupidava viinamarjaga, mis suudab ellu jääda ka eriti ekstreemsetes külmades tingimustes. „Saperavil” on kõrge alkoholipotentsiaal ja seda kasutatakse ulatuslikult segudes teiste viinamarjadega. Saperavi tähendab gruusia keeles värvimist või värvi ja sordi nimetus tuleneb sellest, et viljaliha on tumepunane ja pressimisel annab isegi väike kogus tumepunast värvi. „Saperavist” valmistatud veinid on sügavpunased ja sobivad pikemaks hoidmiseks. Need säilivad isegi kuni 50 aastat. „Saperavist” valmistatakse Kindzmaraulit, samuti Mukuzanitja poolmagusat Pirosmanit. Peale selle kasutatakse seda sorti Alazani segudes koos valge „Rkatsiteli” marjaga.

„Mtsvani” on oluline Gruusia viinamari, mida segatakse tihti „Rkatsiteliga”, sest lisab viimasele puuviljasust ja tasakaalustab aromaatsust. Gruusia keeles tähendab mtsvane rohelist.

Allikas: veiniguru.ee

Üle-eelmisel aastal avastati 50 kilomeetri kaugusel Tbilisist arheoloogiliste kaevamiste käigus ka tõendeid, et just nii vana on ka Gruusia veinikultuur. Nimelt leiti maast välja kaevatud potikildudelt jälgi kaheksast keemilisest ühendist, mille seas viin, õun, merevaik ja tsitrushape, mida leiab teadaolevalt üheskoos ainult veinist. Väljakaevamispaigast leitud viinamarjade õietolmu ja puusöe vanuseks määrati 7800–8000 aastat.

Veini valmistatakse Gruusias aga natuke teistmoodi, kui see Euroopas tavaks on saanud. Eks peamised keemilis-bioloogilised protsessid on samad, kuid erinev on see, kus ja kuidas veini kääritatakse ja vanaldatakse.

Kuevris veini voolimise kunst

Gruusia veinid kannavad sarnaselt Bordeaux’ ja Burgundia veinidega nime algupärase regiooni, piirkonna või küla järgi. Viinamarjapuud kasvavad samamoodi treppidena mäekülgedel, marjad korjatakse, pressitakse ja kääritatakse nagu mujalgi maailmas. Nüüd aga hakkavad tulema mängu Gruusia eripärad. Peale selle, et Gruusias on korjeaeg nihkes – septembrist kuni detsembri alguseni –, erineb ka see, kuidas veini kääritatakse.

Igas veinifarmis on marani ehk veinimõis, mis võib olla suur, uhke kivist hoone või pisikene hütt viinamarjakasvanduse lähistel. Marani on koht, kus on maasse kaevatud kuevrid ehk hiiglaslikud savist amfora kujuga käärinõud, mis võivad mahutada 300 kuni 2000 liitrit vedelikku. Pressitud viinamarjamahl valatakse anumasse, kaetakse enamasti paksu kihina viinamarjakestade ja -rootsudega, suletakse kaanega ja kaetakse veel mullaga.

Kuevris vein käärib, vanaldub ja elab läbi kõik oma staadiumid. Kuna temperatuur on maa sees äärmiselt stabiilne, on käärimine aeglane ja kestab 3–4 kuud. Vahel on veinid aga enne pudeldamist maa sees ka 50 või enam aastat. Räägitakse legende, et Gruusias on kohti, kus on maa sees tuhandeid kuevrisid saja aasta vanuste veinidega. Keegi aga ei mäleta enam, kuhu need anumad maetud on.

Samm tänapäeva – tammevaat

Gruusias kasvatavad kõik viinamarju ja teevad sellest veini. Igas majapidamises on oma retsept ja omad marjad. Professionaalse veinitootmise poolt vaadates on Gruusias 18 veinipiirkonda, mis vastavad kohalikule appellation d'origine contrôlée süsteemile. Euroopalikku suunda Gruusia veinimajanduses on tunda ka mujal. Kui eelmisel sajandil soovisid Tsaari-Venemaa rikkad juua magusate Kaukaasia veinide asemel pigem peenemaid Prantsuse veine, ei jäänud ka mägirahvastel muud üle kui ajaga kaasa minna. Grusiinid võtsid piirkonnast esimesena vastu ka viimase veerandsajandi suurima veiniinnovatsiooni – tammevaadi.

Kuevri on imeline viis veini toota, kuid selles toimuv vanaldus või maturatsioon ei anna seda tulemust, mida puidust vaadid. See aga tähendab, et veinide maitse on alguses võõras ja tihti toores. Maitsed arenevad savinõus kestade ja rootsude all võimsaks, tihti aga känguvad, jäävad aroomile vastukäivalt teravaks ja jõuliseks. Kuid uuem põlvkond toodab veini kahel paralleelsel moel: traditsioone austades ja Euroopasse vaadates.

Gruusia vein areneb, teeb läbi renessanssi. Ning veinid, mis on Kahheetiast tulnuna punased või Lääne-Gruusiast tulnuna valged ja lilleliselt kerged, on suurtel kiirustel teel meie pokaali. Ja uskuge, võimsusest ning naudingust neis puudu ei jää.

Gruusia veinipiirkonnad

Üldjoontes võib Gruusia veinipiirkonnad jagada Lääne- ja Ida-Gruusiaks. Piirkonnad erinevad üksteisest nii pinnase kui ka kliima poolest.

Ida-Gruusia olulisim piirkond on Kahheetia, mille kliima on kontinentaalsem ja pinnas savi-liivane. Põhiline punane viinamari on tumepunase viljalihaga „Saperavi”, millest valmib Kindzmarauli. Valgetest on populaarsed ja levinud „Rkatsiteli” ja „Mtsvane”. Ida-Gruusais Kahheetias kääritatakse veine (sh valgeid) koos kestade ja rootsudega, mistõttu on valged veinid kuldse värviga.

Lääne-Gruusias on Musta mere ranniku lähedusest tulenevalt niiskem kliima ja seal valmistatakse pigem kergemaid veine. Punastest on levinuim suure suhkrusisaldusega Aleksandrouli. Lääne-Gruusias ei kääritata veine rootsudega.

Gruusia veinipiirkondadest on olulisim ja tuntuim kahtlemata Kahheetia, kus toodetakse 70% Gruusia veinidest. Kahheetia on juba sajandeid vana ja antiikne viinamarjakasvatuspiirkond. Kahheetia (Kakheti) oru pinnas on eriti viljakas, suved kuumad ja kuivad, mistõttu ongi veinikasvatus seal nii arenenud. Kahheetia jaguneb Telavi ja Kvareli alampiirkondadeks. Teised tuntuimad piirkonnad on Kartli, Imereti, Racha-Lechkhumi, Kvemo Svaneti, Abhaasia ja Ajara.

Allikas: veiniguru.ee