Ka Hark on veendunud, et alguses tuleks investeerimiseks õigete veinide leidmiseks kasutada professionaalset abi, näiteks veiniinvesteeringufonde. Lisaks õigete valikute ja strateegiate määramisele annab enamik selliseid fonde ka garantii, et ostetud vein pole võltsing. 2007. aastal asutatud ja veiniinvesteeringutele keskendunud Cult Wines soovitab veinidesse investeerimist alustada vähemalt 15 000 euroga. Selleks aga, et koostada korralik laiapõhjaline portfell, tasub alustada lausa 35 000–75 000 euroga. Cult Wine’i kaasasutaja Tom Gearing on öelnud, et nemad soovitavad oma rohkem kui 1700 kliendil hoida investeeringuid enne müümist vähemalt kolm kuni seitse aastat.

Nüüd jõuamegi kõige olulisema küsimuseni: millist veini ikkagi keldrisse osta? Kas vaid Prantsusmaa veine? Kas vaid Haut-Brion’, Lafite Rothschildi, Latouri, Margaux’ ja Mouton Rothschildi veinimõisate esindusveine?

Gloria Veinikelder

Marko, miks on veinidesse investeerimine hea mõte ja miks teha seda 2020. aastal?

See huvitav ja natuke teistmoodi investeerimisvõimalus on maailmas olnud juba mõned sajad aastad. Ka keerulistel aegadel, nagu koroonakriis, mis ka majandust tugevalt laastavad, on investeerimine endiselt aktuaalne. Küsimus, kas teha seda veini või mujale, jääb igaühe enda otsustada. Vein ei ole kindlasti klassikaline investeering, nagu seda on väärtpaberid-aktsiad, võlakirjad või kinnisvara. Vein on pigem emotsiooni investeering, mida võib võrrelda näiteks kunsti investeerimisega.

Toon ühe näite, mis veini investeerimist iseloomustab. Pärast maailma suurimat katastroofi ehk teist maailmasõda valmis Prantsusmaal kuulus vein 1945 Chateau Mouton Rothschild, mida nimetatakse Année de la Victoire (võidu aastakäik). Põhjus, miks seda veini nii kutsutakse, on lihtne: see vein sümboliseeris suure sõja lõppu, lisaks kujundas konkreetse veinipudeli sildi kuulus prantsuse kunstnik. See viimane on tava, mis sai alguse juba 1924. aastal ja siiani on selle mõisa veinipudeli siltide kujundamisel kaasa löönud kuulsad kunstnikud, nagu Kandinsky, Joan Miró, Jean Cocteau, Salvador Dalí, Marc Chagall, Pablo Picasso, Andy Warhol jne.

1945 Chateau Mouton Rothschild on tõeline rariteet, mida kriitikud on hinnanud absoluutsete maksimumpunktidega 100/100. Seda veini kutsutakse ka 20. sajandi legendaarseimaks aastakäiguveiniks. Selle veini hind pole ehk kõige kõrgem, mis oksjonitel veinide eest makstud, kuid väärt ikkagi mõnikümmend tuhat eurot. Seega tasub alati lisaks kriitikute kõrgetele hinnangutele jälgida ka maailma mõjutanud/mõjutavaid sündumusi, mis võivad peegelduda ka veini väärtuses. See näitab, kuidas on omavahel põimunud rariteetne vein, kunst ja ajalooline aspekt.

Millistesse veinidesse on mõtet hakata investeerima ja kuidas neid leida?

Nagu ikka tuleb endale selgeks teha investeeringu maht ja periood, sealt tekib täpsem investeerimisplaan. Vein ei ole kindlasti kiire tootlusega investeering, pigem pikemaajalisem, see-eest aga kindel ja turvaline – stabiilse kasvuga keskmiselt 15 protsenti aastas. Siinkohal ütleks, et just aeg on veini ja investori parim sõber!

Maailmas võib lugeda kuulsateks investeerimisveinideks kuskil 100 erinevat nimetust. Põhiliselt pärinevad need veinid Vanast Maailmast, Prantsusmaalt – Bordeaux’, Bourgogne’i, Rhone’i, Champagne’i piirkondadest. Samuti leiab investeerimisveine nii Itaaliast, Hispaaniast kui ka Portugalist. Näiteks maailma kuulsaim kangendatud vein, portvein, täpsemini just aastakäigu portvein, mille eluiga võib küündida 100 aastani. Ka Uus Maailm pakub suurepärase säilituspotentsiaaliga kõrgelt hinnatud ikoonveine.

Hermitage La Chapelle 1961, mida müüakse Christie’si oksjonimajas u 100 000 eurot kast.

Kas ja kust on Eestis võimalik sellise investeerimise kohta nõu küsida?

Gloria Veinikelder on olnud ja on pikki aastakümneid üks parima valikuga veinikeldreid, kus ka pikemaajaliseks säilituseks ideaalsed tingimused. Lisaks pakutavatele erineva hinnaskaalaga investeerimisveinidele saab minult head nõu oma isikliku koduse veinikeldri loomisel, majandamisel ja täiendamisel.

Kas maailmas on olemas ka mõni veiniinvesteerimise keskkond, oksjonid jne?

On olemas oksjonimajad, millest ühed vanimad ja kuulsaimad on näiteks Sotheby’s ja Christie’s, lisaks neile ka erinevad veinidesse investeerimise fondid ja platvormid. Tänapäeval on selleks loodud eriti mugavad online-keskkonnad.

Kuidas ja millest alustada veiniinvesteeringuid? Mis on esimesed sammud?

Alustama ei pea kohe kõrgelt. Veini investeerimisel on kaks suunda. Esimene suund on lihtsam ja taskukohasem. Ehk siis ostad veel noored, aga säilituspotentsiaaliga veinid ja hoiustad neid õigetes tingimustes kuni nende lõpuni küpsemiseni. Selleks hetkeks on vein saavutnud oma ajakaares parima etapi. Hea säilituspotentsiaaliga veine saab soetada isegi alates 25 eurot pudel. Teine suund on valida tuntud tippveinid, hoiustada neid jällegi ideaalsetes tingimustes ja õigel hetkel need maha müüa.

Kas sama teema alla käib ka investeerimine veiniga seotud võimalustesse: investeerimine veinimõisa, veinitarnetesse vms? Kas on olemas ka veinifutuurid?

Veinimõisatesse investeerimine on väga suur investeering, kuna kuulsates ja klassikalistes piirkondades võib juba ainuüksi maa maksumus küündida 1,5 miljoni euroni hektari kohta, millele lisandub veel hoonete, tootmisüksuse jne väärtus. Kui on soov soetada veini vahendaja kaudu otse tootjalt, siis selleks on ajalooliselt olnud olemas negociant – veinikaupmees.

Prantsusmaal Bourgogne’i piirkonnas on võimalik osaleda novembris ka iga-aastasel Hospices de Beaune’i veinioksjonil, kus müüakse veini vaadiga. Üks Burgundia vaat on 228 liitrit ehk 300 pudelit veini. Pakkumine ja ostmine toimub nii-öelda ette ehk tulevikuostu põhimõttel, kuna ostetud vein pole veel lõpuni valmis küpsenud, on alles vaadis ja seega hind on oluliselt soodsam kui siis, kui osta seda hiljem juba valmis pudeldatud kujul.

Sarnast mõtteviisi kasutatakse ka Prantsusmaa teises kuulsas piirkonnas Bordeaux’s, kus seda tuntakse nimetuse en primeur all. Müük toimub seal igal aastal aprillis.

Kui suur peaks olema normaalne investeerimisveinide kogu, et see oleks kasumlik?

Nagu ka nimetus investeerimisvein ütleb, ei saa tegu olla iga veiniga, mida hoiustada, ja selle kaudu veel teenida. Pigem tuleb rõhk asetada kvaliteedile, mitte kvantideedile. Kõik oleneb sellest, kui palju on plaanitud investeerida rahalisi vahendeid, sellest lähtuvalt saab spetsialisti abiga teha õiged otsused ja ostud. Alustada võib kasvõi mõne kastiga, kus kuus või kaksteist pudelit, mis pakendatud tihti puitkastidesse.

Kuna vein on elus asi, oma elukaare ja aknaga, siis kuidas see investeerimise haldamine käib?

Tuleb tunda veini ja tema elukaart ning säilituspotensiaali. See on peamine, et teha õiged ostuotsused. Hilisem jooksev haldamine peab samuti kontrolli all olema. Kasuta spetsialisti abi.
Christie’si oksjonimajas toimuv veinioksjon

Kas sul on ka näiteid, milliseid kasumeid on veinidesse investeerides teenitud? Mis on marginaalid?


Veinide puhul võib tavaliselt marginaaliks plaanida 15 protsenti tootlust aastas, kuid on ka rohkelt erandeid. Mõne õige pudeli soetamise ja hilisema müügiga võib hetkega teenida kopsaka summa. Seda on välismaailma praktikas ikka ette tulnud. Kõrgeid hinnalisi näiteid on maailmas mitmeid. Tehinguid on toimunud ka hindadega 200 000–400 000 eurot pudeli või kasti kohta. Eesti puhul on sarnaseid näited raske tuua, aga oma isiklike kogemuste põhjal on häid tehinguid ikka olnud. Eestis on õnneks üha rohkem veinist huvitatuid teadlikke kollektsiionääre, kelle keldritega olen tutvunud ja neid ka täiendanud.

Milline on sinu investeeriguveinide kelder? Mitu veini seal on? Mis on kalleim?


Minu kogu on suunatud rohkem kvaliteedile kui kvantiteedile ja hetkel on kogus kokku kuskil 120 pudelit. Kollektsiooni sisu on kindla suuna ja stiiliga. Seal leidub rohkelt Prantsusmaa Bordeaux’ piirkonna klassikuid alates 1975. aastast ja eelpool mainitud Chateau Mouton Rothschildi Premier Grand Cru Classe erinevate aastakäikude kollektsioon. See on ka minu jaoks väärtuslikem, kuna erinevatest pudelitest koosnev ühe veinimõisa kollektsioon võib luua täiendavat lisaväärtust. Tihti lisab veinile väärtust ka emotsioon: olen ise Mouton Rothschildi veinimõisa mitu korda külastanud ja kohtunud korra ka Rothschildi paruniperega eesotsas toonase paruness Philippine de Rothschildiga.

Milline on siiani olnud kõige kasumlikum veiniost?


Kuna investeerimis- ehk säilitusvein ei ole maailmast kadumas, käin ikka lahtiste silmadega ringi. Arvatavasti parimad ostud on alles ees.