SOOME

6 tärniga pärjatud restorani, kõigil 1 tärn. Neist üks, Ask, sulges küll uksed just hiljuti, 31. augustil 2019. aastal.

ROOTSI

22 tärni(de)ga pärjatud restorani. Neist kolme tärni omanikke 1, kahe tärni omanikke 5, ühe tärni omanikke 16.

Demo

üks tärn Helsingi 4–7-käiguline menüü ühele: 65–105 eurot

Tagasihoidliku välimusega hoonest leiad eest intiimse õhkkonna, millele lisavad suurejoonelisust hiiglasuured puuvillast rippvalgustid, silmatorkavad punased toolid ja küünlavalgel lauad. Valdavalt Soome ja Euroopa koostisosadest valmistatud moodsates roogades on tõelisele klassikale lisatud vürtsi loominguliste tekstuuride ja maitsetega.

KAS TEADSID, ET Demo on hoidnud oma Michelini tärni juba 2007. aastast?

Palace
üks tärn Helsingi 3–5-käiguline menüü ühele: 145–180 eurot

Kümnendal korrusel asuvast viimse detailini läbi mõeldud restoranist avanevad imelised vaated sadamaalale. Toidud, mis on ühtaegu keerulised, ilusti serveeritud ja mõnusasti tasakaalustatud maitsetega, on valminud kogenud kokkade käte läbi. Luksuslike koostisosade valikul ja serveerimisel on arvestatud, et tekstuur ja maitse moodustaksid ideaalse harmoonia.

KAS TEADSID, ET Palace'i peakokk Eero Vottonen on üks enim auhindu võitnud Soome kokki? Nii pärjati ta näiteks 2012. aastal aasta koka tiitliga, 2017. aastal tuli ta aga prestiižseimal kokakunstivõistlusel Bocuse d'Oril seitsmendaks.

Ora
üks tärn Helsingi 6-käiguline menüü ühele: 94 eurot

Väikese, intiimse restorani eesotsas toimetab kokast restoraniomanik Sasu Laukkonen. Esikohal on kohalik tooraine. Klassikalisi Soome maitseid täiustatakse moodsate tehnikate kasutamisega. Kusjuures roogi serveerivad ja nende koostisosi selgitavad kokad isiklikult!

KAS TEADSID, ET enne Orat pidas Sasu Laukkonen samas majas restorani Chef & Sommelier, mida peeti omal ajal samuti Michelini tärni vääriliseks?

Grön
üks tärn Helsingi 4-käiguline menüü ühele: 64 eurot

Sooja õhkkonnaga restorani keskpunktiks on avatud köök, kust toovad toidud lauda kokad ise, kes oskavad mõistagi kõige paremini kliendile selgitusi jagada. Toitude valmistamisel kasutatakse nii värskeid kui ka kääritatud koostisosi ning köögiviljadele pannakse täpselt niisama palju rõhku kui lihale ja kalale. Naturaalsed veinid toidu kõrvale on oskuslikult valitud.

KAS TEADSID, ET restorani kahest valikmenüüst üks on üleni vegan?

Olo

üks tärn
Helsingi
6-käiguline menüü ühele: 133 eurot

See minimalistlik, kuid siiski iseloomuga restoran on end sisse seadnud populaarsesse sadamaäärsesse piirkonda. Kohalikust lihast valmivad huvitavad, uuenduslikud road, mis pakuvad tõelise maitseelamuse.

KAS TEADSID, ET restorani nimi Olo tuleb soomekeelsest sõnast olohuone (elutuba) ja just selline õhkkond restoranis valitsebki.

Frantzén

kolm tärni Stockholm mitmekäiguline menüü ühele: 3200 Rootsi krooni (~300 eurot)
Bobergs matsal

Läbi kolme korruse avanevasse restorani saabudes tuleb vaid uksekella lasta, kui juba juhatatakse sind elutuppa aperitiivi nautima, mille saatel saad tutvuda selle päeva luksuslike koostisosadega. PS! Roogi valmistavad, viimistlevad ja selgitavad kokad otse sinu silme all, misjärel toovad need sulle ka ise lauda. Toiduvalmistamises juba moodsuse ja loomingulisusega tagasi ei hoita, kuid seejuures pole unustatud ka klassikalisi tehnikaid.

KAS TEADSID, ET Frantzén on esimene Rootsi restoran, mis on saanud kolm Michelini tärni?

Oaxen Krog

kaks tärni Stockholm mitmekäiguline menüü ühele: 2100 Rootsi krooni (~200 eurot)

Restoran asub renoveeritud paadikuuris. Tammepuidust mööbliga ruumidesse on sisse toodud kergelt merelist hõngu. Sealne Põhjala köök kasutab igal võimalusel loodusande ja hooajalisi maitseid. Loomingulised, tõelise kunstiteosena taldrikule sätitud road on hõrgud ja hästi tasakaalus, kuid pakuvad ka maitsesügavust.

KAS TEADSID, ET samas majas asub ka restorani väike õde – bistroo Oaxen Slip?

Gastrologik
Stockholm kaks tärni mitmekäiguline menüü ühele: 1595 Rootsi krooni (~150 eurot)

Kokad Anton ja Jacob, kes on ühtlasi ka restoraniomanikud, tõdevad, et kõik algab tegelikult koostisosadest. See, mis üllatusmenüüsse koha leiab, sõltubki konkreetse päeva toodangust. Üks mis kindel, pakutakse ligikaudu 20 ilusat rooga, mis on loomingulised nii oma maitsekontrastide kui ka tekstuuri poolest.

KAS TEADSID, ET restoranigiid World's Best Restaurants on restorani kirjeldanud kui kohta, kus porgandit koheldakse niisama suure austusega kui trühvlit?

Bhoga

Göteborg üks tärn mitmekäiguline menüü ühele: 650–900 Rootsi krooni (56–84 eurot)

Šikk, modernne restoran, mis pakatab elegantsusest. Koha eest kannavad kirglikult hoolt kaks palju reisinud sõpra, neid toetab tähelepanelik hakkajaid abilisi täis meeskond. Kasutatakse kvaliteetseid hooajalisi koostisosi, millest luuakse enneolematuid, kuid siiski harmoonilisi tekstuuri ja maitse kombinatsioone.

KAS TEADSID, ET Bhoga pakub ka catering'i-teenust?

Ekstedt

Stockholm üks tärn 4–6-käiguline menüü ühele: 980–1260 Rootsi krooni (91–117 eurot)

Tagasihoidlik fassaad peidab enda taga väga rahulikku, sõbralikku ja ühtaegu professionaalselt toimivat brasserie'd, kus koostisosi küpsetatakse puuahjus elava tule kohal. Toitude valmistamisel on oldud leidlikud, ent maitsed on seejuures mõnusas tasakaalus.

KAS TEADSID, ET Ekstedti peakokk ja omanik Niklas Peter Ekstedt avas oma esimese restorani Niklas juba kõigest 21-aastaselt? Nagu näha, on ta mõlemad restoranid nimetanud iseenda järgi. Eriti üllas on see, et noore mehena restoranimaailma sisenenud Ekstedt lubab kõigile alla 25-aastastele ambitsioonikatele kokkadele (seda küll etteteatamisel) kuuekäigulisele menüüle 50% allahindlust.

Tärnidest lähemalt

1 tärn: väga hea restoran omas klassis

2 tärni: suurepärane toit, mille nimel tasub oma marsruudis muudatusi teha

3 tärni: erakordne toiduelamus, mille nimel tasub ette võtta eraldi reis