Ainult mõne väikese muudatusega saate oma igapäevasele toitumisele tervisliku suuna anda. Internetiportaal AskelTerveyteen.com pani kokku soovitused, mida järgides saab tervist paremini toetada.

1. Kasutage vähem soola

Kui te olete harjunud, et teie toit on soolane, võib see muutus olla alguses keeruline. Küsimus ei ole sellest, et soola ei tohiks toiduvalmistamisel üldse kasutada - seda tuleks toidule vähem lisada.

Antud soovitus on oluline, sest sool mõjutab meie tervist negatiivselt. Liigne soola kasutamine võib põhjustada kõrget vererõhku, vedeliku kogunemist kehas, seedehäireid ja kardiovaskulaarseid probleeme.

2. Kasutage ürte ja vürtse

Vürtsid ja ürdid muudavad söögid rahuldust pakkuvaks kogemuseks ning neid saab kasutada ka soola asendamiseks.

Kuna igal vürtsil on oma eriline maitse, seega saate neid kasutada toidule iseloomu andmiseks. Nii ei vaja te enam nii palju soola kui varem, aga hea maitseelamus on tagatud.

3. Vähendage suhkru tarbimist

Me teame, et suhkrust loobumine või selle tarbimise vähendamine on muutus, mis tundub paljudele peaaegu võimatu. Kui soovite tervislikult toituda, siis valge rafineeritud suhkuru kasutamise vähendamine on oluline, sest tegemist on „tühja“ toiduainega, mis annab meile ainult kaloreid. Töötlemise käigus on valgest suhkrust kaduma läinud kõik vitamiinid, mineraal- jatoitained. Rafineerimisel kasutatakse toksilisi aineid, mille jäägid on ka lõpptootes.

Tõestatud on, et rafineeritud suhkur on otseselt seotud rasvumise, diabeedi ja paljude teiste tõsiste haiguste ning probleemidega.

See ei tähenda aga, et peate magusate toitudega hüvasti jätma. Õnneks on tänapäeval palju tooteid, mida saab kasutada toidu magustamiseks, ilma et see kahjustaks tervist. Proovige näiteks mett.

4. Nautige puuvilju

Puuviljad on rikkad kasulike mikrotoitainete poolest, mis võivad olla tervise parandamisel väga tõhusad.

Samal ajal on nende eeliseks see, et puuvilju on lihtne kasutada ebatervislike hõrgutiste ja suupistete asendamisel. Kasutage puuvilju tervislike toitude valmistamiseks, võimalusi on lugematu arv. Proovige näiteks salatit, millele annab suurepärase maitse õun, pähklid, ananass ja mango!

5. Nautige rohkesti köögivilju

Köögiviljad on oluliseks vitamiinide ja mineraalide allikaks. Kui olete arvamusel, et köögiviljad teile ei maitse, võiksite katsetada, millised neist võiksid teile siiski meeldida! Tihti on küsimus õiges maitsestamises!

6. Valmistage ahjus rohkem toitu

Paljudele meist meeldib praadida peaaegu kõike. Pannil praadimise asemel tuleks siiski proovida leida uusi toiduvalmistamise viise. Paremad võimalused on näiteks aurutamine või ahjus küpsetamine.

Nii saate muuta oma söögikorrad tervislikumaks, kuid samal ajal võite avastada, et teile meeldivad teistsugusel moel valminud toidud rohkem kui praetud toidud.

7. Lugege hoolikalt tootekirjeldusi

Pakendatud toidumärgiste nõuetekohane lugemine on tervise jaoks väga oluline. Miks?

Asi on selles, et mõnikord müüakse toitu sõnadega “suhkruvaba” või “looduslik”, isegi kui need kirjeldused sisaldavad vähe tõde. Hankige õiget teavet selle kohta, mida ostukorvi panete, et saaksite tervislikke valikuid teha.

8. Sööge vähem tööstuslikult töödeldud tooteid

Pidage ka seda põhipunkti meeles: kui soovite toiduga oma tervist parandada, tuleks võimalikult palju vältida tööstuslikult töödeldud tooteid.

Sellised tooted sisaldavad ohtralt säilitusaineid, mis võivad pikema aja jooksul põhjustada mitmeid terviseprobleeme. Mida looduslikumat toitu sööte, seda paremini hoiate oma tervist.

9. Tehke ise süüa!

Endale ise süüa tehes teate täpselt, millest see koosneb ja teil on ka ülevaade meetoditest ning hügieenist!

Millest on juttu Oma Maitse värskes suvenumbris, vaata SIIN