Kuidas lähevad suvele vastu Pärnu populaarsemad kohvikud ja restoranid?
Oma Maitse küsis Pärnu populaarsete söögikohtade esindajatelt, kuidas kriisiaeg on neid mõjutanud ja milliste ootustega minnakse suvele vastu
Kohvik-restoran Hea Maa
Nikolai 3/Uus 4
Vallo Visnapuu, kohvik-restoran Hea Maa juhataja:
"Ootasime eriolukorra lõpu ära ja avasime restorani taas maikuu eelviimasel nädalavahetusel. On näha, et inimesed on ettevaatlikud, kuid ilusa ilmaga leitaks meid taas üles. Lätlased on ainukesed, kes kordades ületavad eelmiste perioodide tulemusi, nad guugeldavad meid aktiivselt. Näiteks maikuus soomlased seda isegi ei teinud. Hinnapoliitikas me radikaalseid muudatusi ei ole plaaninud, menüüs on väga eriilmelised toidud.
Mon Ami restoran
Kuninga 11
Liis Leismann, Mon Ami restorani juhataja:
"Kriisiaeg mõjus meile rängalt, restoran oli suletud ja hetkel proovime tasapisi avada. Algul tegime uksed lahti nädalavahetustel, nüüd ka nädala sees. Kriis tõi meie töökorraldusse suurema muudatuse, kui enne olime avatud ka päeval, siis nüüd ainult õhtuti. Erandiks on laupäev, mil uksed on avatud terve päev.
Villa Ammende restoran
Mere puiestee 7
Herkki Ruubel, Villa Ammende restorani peakokk:
"Villa Ammende restoranis ja hotellis algas juba enne kriisi tekkimist põhjalik uuenduskuur, mille käigus värskendasime nii oma sisekujundust kui ka restoranis pakutavaid teenuseid. Kriis tekitas remondiprotsessi ajalisi nihkeid ja pikenenud ooteaegu tarnetega, kuid mai lõpus avasime osaliselt taas hotelli ja juuni alguses restorani. Hetkel kehtiva 2+2 reegli tõttu on mõni uus planeeritud teenus ootele jäänud ja keskendume Ammende aias mõnusa elamuse pakkumisele, meil on katusega terrassirestoran, kontserdid suveaias ja aed, kus on mõnus kokteile nautida või piknikku pidada."
"Meie klientuurist pooled moodustavad välismaalased, peale kriisi on tõusnud lätlaste osakaal. Kohalikel on igati põhjust sammud Villa Ammende poole seada. Nagu alati, on Villa Ammendes restorani terrass, kus me pakume esmaklassilist fine dining toiduelamust, mis ei välista ka seda, et vihmastel suveõhtutel saab toitu nautida meie juugendstiilis restoranisaalis siseruumides. Hinnaklass on Pärnu keskmine, mis on võrdväärne teiste hotellide restoranidega. Küll oleme oma fine dining menüüsse lisanud rohkem väiketootjaid Eestist, mis võiks kõnetada kohalikku klienti rohkem kui varem. "
"Piknikuid on juba aastaid Ammende aia põliste tammede all peetud ja sellel aastal ootame piknikupidajaid veelgi enam. Piknikukorvi sisus on peakokk pannud erilist rõhku kohalikule toorainele ja faktile, et lihtsuses on võlu. Lisaks on meil kohe kohe välja tulemas ka maitsev lõunamenüü, mis on suvisel ajal ideaalne variant kehakosutuseks. Ka lastega peredel on Ammende aias mõnus aega veeta, restoranis on tervislik lastemenüü ja lapsed saavad lustida uuel mänguväljakul ning vanemad rahulikult toitu nautida."
Vehverments bar & tostadas
Munga 9
Monika Lelle-Haav, Vehverments bar & tostadas turundusjuht:
"Olime kriisiajal suletud ja avasime taas juuni alguses. Jõudu on andnud inimeste telefonikõned ja kirjad. Meile on helistatud ja kirjutatud ning meie ust on katsutud. Asume vanas majas ja selle ukselink räägib nii mõndagi, saame kohe aru, kui keegi on ukse taga käinud."
Kohvik Mahedik
Pühavaimu 20
Evi Kuusik, Mahediku perenaine:
"Kriis mõjutas meid majanduslikult üsna tugevalt. Kuigi olime kriisiperioodil avatud, oli käibe langus märtsis ja aprillis 70-80%. Korraldasime kiiresti oma töö ümber ja pakkusime lihtsaid kodutoite, mis rõõmustaks kogu peret. Pakkusime klientidele kaasamüügi võimalust. Viisime toitu ka kontaktivabalt koju, kuigi enamus kliente eelistas ise tellimustele järele tulla. Tööl käidi miinimumprogrammiga s.t vähem inimesi korraga tööl ja lühendatud tööajaga. Rakendame kõikvõimalikke hügieeninõudeid - igapäevaselt mitu korda päevas pindade puhastus, desinfitseerimisvahendite olemasolu, nii töötajatele, kui klientidele. Kuna ilmad on nüüd soojad ja päikselised, siis saime lauad paigutada terrassile, kus on võimalik istuda teistest parajas kauguses, kohvikuruumis olevatel laudadel on samuti piisavad vahed."
"Eesti inimesed on informeeritud ja ettevaatlikud nii enda, kui kaaskodanike suhtes. Väike kartus on välisturistide osas, kus võib-olla peab sekkuma, kui tekib vastav olukord. Loodame siiski parimat ja püsime terved! Oleme tänulikud püsiklientidele, et nad meid sellel kriitilisel perioodil toetasid ja on ka jätkuvalt toeks."
Kohvik Supelsaksad
Nikolai 32
Anna Huimerind, Kohvik Supelsaksad omanik:
"Kriisiaja elasime tänu palgatoetusele üle. Suutsime jooksvaid püsikulusid katta saia-koogi kaasamüügiga läbi akna. Igapäevase lahtioleku taastamine käis järk-järgult, vastavalt sisetundele, et nüüd on ohutum. Alguses avasime nädalalõppudeks, seejärel eelmisel nädalal juba igapäevaselt. Mõtlesin, et teeme kõik, mida teha suudame, et toiduhügieeni antud hetkel tagada ja riske maandada - eemaldasime laudadelt linad, desinfitseerime neid peale iga korda, kadunud on ka ühine leivalaud, laudadelt lahtised suhkrutoosid ja salvrätid. Fliise kasutab vaid üks inimene ja seejärel lähevad need pessu."
"Praegu näeme, kui tähtis on see, et valdav enamus meie klientuurist on eestlased. Viimane nädalavahetus oli nii töökas, nagu juulikuu laupäev, ka ilma turistideta. Lätlasi oli küll pisut näha. Arvan, et kui ka üldse turiste ei tule, siis on ka hästi! Kui tuleb, on see juba boonus! Suvine menüü on veel täpselt paika panemata - võiks küll hinnad väga madalad hoida, kuid päris nii see pole võimalik, sest pärast tuleb suverahadest ka ülejäänud 9 kuud doteerida. Selline on kahjuks Pärnu mudel. Hetkel on küll hinnad pisut madalamad kui muidu."