Pakendatud salatisegu on äärmiselt praktiline, kuna see säästab aega ja on hõlpsasti kasutatav. Pakend rebitakse kiiresti lahti, õrnad lehed pestakse, valmistatakse lihtne kaste ja koostisosade segamise järel on salat lauale panemiseks valmis. Enne roheliste salatisegude söömist tuleks siiski kaaluda mõnda asja.

Valmis salatid – riskid?

Kuna salatilehed lõigatakse väikesteks tükkideks, siis hävineb lehtede loomulik kaitse bakterite ja seente eest. Rakumahl väljub lõigatud pindadelt ja tõmbab ligi mikroobe. Plastpakendis sisalduv kõrge õhuniiskus soodustab ka patogeensete mikroorganismide paljunemist. Salat võib mikroobidega saastuda ka kasvu- ja saagikoristuse etapis köögiviljade kastmisel mittepuhta veega. Puudused hügieenis, näiteks ebapiisav jahutamine või salati kastmine saastunud veega, soodustavad mikroorganismide paljunemist.

Mida võiks salati ostmisel meeles pidada?
  • Kui teile meeldib toiduvalmistamisel valmis salatisegusid kasutada, siis peaksite ostmisel veenduma, et toodet pakutakse jahutusriiulil ja see on pakkumisel enne kõlblikkusaega. Mädanenud ja värvi muutnud salatilehti ning paisunud pakendites salatisegusid ei tohi käärimisgaaside tõttu enam tarbida.
  • Hoidke salatisegusid kodus külmkapis ja tarbige neid kiiresti.
  • Peske salatit isegi siis, kui tootel on kirjas, et seda on eelnevalt tehtud. Rohelist toidukraami kasvatatakse enamjaolt otse mullas, kus pesitsevad patogeenid ehk haigust tekitavad mikroobid.
  • Kontrollige enne sööma asumist salatit hallituse, värvuse muutuse ja vedeliku kogunemise ning ebameeldiva lõhna osas.