Mis saab olla ebameeldivam, kui närilise nägemine seal, kus teda ei oodata, näiteks koduses köögis või magamistoas? Mida teha, kui ootamatu külaline on näljane ja agressiivne?

Paljud restoranid on paari viimase kuu jooksul olnud suletud või pakkunud pärast distantseerumisnõude kehtestamist piiratud teenust. Hiirtel ja rottidel on söömiseks vähem toidujäätmeid, kuid vahelduv paastumine ei ole neile meeltmööda ning nälg paneb neid uute toiduallikate leidmiseks julgemalt tegutsema. Toitu leiavad pisinärilised paraku sealt, kus on inimesed.

Seetõttu rakendage soovimatute külaliste vältimiseks täiendavaid ettevaatusabinõusid. Hoidke toitu kindlates kohtades ja raskesti ligipääsetavana. Toitu, mida ei hoiustata külmikus või sügavkülmas, on soovitatav korralikult suletavatesse mahutitesse paigutada, sest näriliste jaoks ei osuta papist ja riidest pakendid erilist vastupanu.

Puhastage hoolikalt kõik toiduga kokkupuutunud pinnad, sh grill! Kontrollige, kus te sööte ja olge hoolas toidupuru osas!

Veenduge, et prügikotid oleksid korralikult suletud ja prügikonteinerite kaaned tihedalt kaetud. Püüdke prügi oma eluruumidest võimalikult kaugel hoida.

Sulgege kõik avad, mis võiksid näriliste tähelepanu köita. Väikesed närilised, eriti hiired, on suutelised väga kitsastes oludes tegutsema. Seetõttu sulgege kõik aknad, uksed, seinad ja põrandaavad. Kontrollige kindlasti oma korteri või maja kõiki osi, sest närilised võivad sissepääsu osas loovust üles näidata.

Kaaluge lõksude seadmist. Asetage need kohtadesse, kuhu inimesed tavaliselt ei lähe, aga närilised see-eest küll. Mõelge pööningu ja keldri peale.

Käsitsege närilisi väga hoolikalt ja puhastage nendega kokkupuutes olnud pinnad. Pisinärilised on hoonetes väga ebasoovitavad – nad võivad süüa teie toitu ja levitada inimeste jaoks ohtlikke nakkushaigusi nagu näiteks leptospiroosi, neerusündroomiga hemorraagilist palavikku, salmonelloosi, marutõbe ja tulareemiat. Kasutage näriliste ja nendega kokkupuutes olnud pidade käsitsemisel kummikindaid ja ühekordselt kasutatavaid konteinereid.

Kui teil on kahtlusi, pöörduge kohaliku tervishoiuosakonna või kahjuritõrje poole. Oluline on pöörata tähelepanu näriliste õigeaegsele tõrjele elu- ja abiruumides.

Nii nagu pandeemia, ei kesta näriliste selline käitumine igavesti. Ei ole ebatavaline, et katastroofid mõjutavad näriliste populatsioone. Meeldib see meile või mitte, aga näriliste populatsioon sõltub inimeste tegevusest.