Kuna toiduks kõlbavaid taimi pakub meie kohalik floora päris palju, siis on mõistlik keskenduda nendele liikidele, mida te teate ja tunnete ning mis on lihtsamini hangitavad. Sedasi saad kindel olla, et roog ei kujuta ohtu sulle ega su lähedastele.

Alljärgnevalt lihtne kevadise metsarohelise salati retsept jänesekapsast, kuusevõrsetest ning noortest kase-, naadi- ja põdrakanepilehtedest, mida täiendavad keedetud võilillejuured ning sütel grillitud liha. Aga miks just selline roog?

Hapukat ning kergelt mõrkjat mekki annavad salatile kuusevõrsed, mis on laialdaselt tuntud oma C-vitamiini ning mineraalide (erinevate kaaliumi- ja magneesiumiühendid) rohkuse poolest. Peale selle võib kuusevõrsed kasutada ka liha ja kala maitsestamisel.

Sama kehtib ka naadi puhul. Toiduks sobivad just noored lehed, mis on veel mahedamaitselised ning parasjagu mahlased. Nagu ka kaselehed, mille korjamise tippaeg jääb mai lõppu ning juuni algusesse hiljem muutuvad need juba liiga kõvaks. Lisaks maitsenüanssidele sisaldavad kaselehed palju C-, B2- ja B3-vitamiine ning mineraale nagu kaaliumi, kaltsiumi, mangaani, tsinki, seleeni, fosforit ja magneesiumi. Kuid kõikidest headest omadustest hoolimata ei maksa südame- või neeruhaigetel neid siiski manustada.

Samamoodi ei maksa üle pingutada ka jänesekapsaga, mis annab toidule küll mõnusalt hapuka maitse, kuid sisaldab lisaks muudele kasulikele ainetele nagu C-vitamiin (100–130 mg saja grammi kohta) arvestatavat hulka oblikhapet, mis suurtes kogustes võib põhjustada pulsi aeglustumist, peapööritust, lihaste krampe, hingamisraskusi ning südametöö häireid. Suure tõenäosusega saab aga teie seedekulgla enne otsast lõpuni jänesekapsast täis kui jõuate koguseni, mis ülalnimetatud sümptomeid tekitada võivad.

Põdrakanepit kutsutakse rahvasuus aga vaese mehe spargliks ning toiduks võib kasutada põhimõtteliselt kogu taime. Lehed on neutraalse mekiga ning sobivad salatisse suurepäraselt tasakaalustamaks teiste komponentide tugevamaid maitseid.

Salatit tee nii: korja peotäis jänesekapsast, teine kuusevõrseid, kamaluga noori kase-, naadi- ja põdrakanepilehti. Rebi need sõrmede vahel paraja suurusega tükkideks, puista anumasse, sega kokku ning lisa vajadusel ja/või võimalusel natuke soola ning pipart. Kui on plaanis kostitada suuremat seltskonda, siis suurenda vastavalt oma või seltskonna maitseeelistustele ka koguseid.

Aga kui eelpool mainitud kevadsalat su kõhtu piisavalt ei täida, proovi keedetud võilillejuuri. Kaeva välja paras kogus võililli, eemalda pealsed ning puhasta ja koori juured Aja vesi keema, pane näpuotsaga soola ning lisa juured. Keeda mõned minutid ning kurna. Tulemuseks on mõnusalt maheda maitsega, kergelt krõmps hambaalune, mis sisaldab mitmesuguseid organismile vajalikke happeid ning suhkruid. Muidugi ka vitamiine.

Ja nüüd liha juurde. Ilmselt kõige lihtsam ja kiirem viis, kuidas liha küpsetada, kui potte-panne pole parasjagu käepärast, roikaid teha ei viitsi ning soovid toidulauale pisut eksootikat lisada, on teha seda otse sütel. Selleks lõika liha parajateks viiludeks. Maitsesta soola ja pipraga, kuid võid ka vabalt maitsestamata jätta, sest lõkkesuits lisab sellele juba piisavalt mekki.

Aseta liha ilma igasuguse fooliumita või pannita kuumadele, leekidest veidi välja tõmmatud, sütele. Küpseta mõned minutid ühelt ja sama palju teiselt poolt. Kui sulle meeldib seest natuke verine liha, võid selle varem välja võtta. Kui aga tahad korralikult läbi küpsenud liha, grilli seda sütel hetk või kaks kauem.

Vaja läheb:

Jänesekapsast
Kuusevõrseid
Noori naadilehti
Noori kaselehti
Põdrakanepilehti
Võilillejuuri
Liha