Sööge mitte sellepärast, et teil on igav või et on aeg süüa. See hõlmab ka söömise lõpetamist, siis kui kõht on täis. Kuulake oma keha ja tarbige ainult nii palju energiat kui on vaja.

2. Kas te sööte piisavalt puu- ja köögivilju?

Kas teie köögiviljade söömine piirdub ainult juustusaial olevate kurgiviiludega?

Alustage üksikute toiduainegruppide asendamisega, nt suhkrust. Parimad magustajad on looduslikke suhkruid sisaldavad puuviljad, mis annavad lisaks toitaineid, vitamiine ja seedimist soodustavaid kiudaineid. Portaal Toitumine.ee soovitab päevas süüa vähemalt 5 portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju: kaks puuvilja- ja kolm köögiviljaportsjonit.

Üks portsjon on umbes peotäis ehk 100 g värskeid või kuumtöödeldud puu- ja köögivilju ning marju. Sellise koguse erinevate viljade söömisel on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse paljudest vitamiinidest ja mineraalainetest, samuti vajalikke fütotoitaineid, vett ja kiudaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda parem. Mõiste „aedviljad” hõlmavad nii köögivilju kui ka puuvilju ja marju.

3. Sööge vähem liha

See on parem nii teile, loomadele kui ka keskkonnale. Liha ostes veenduge, et see oleks hea kvaliteediga.

Tervise Arengu Instituudi viimaste andmete kohaselt on Eestis lihatarbimine eelmise aastaga võrreldes kasvanud elaniku kohta ca 9 kilo ning jõudnud 87 kiloni aastas.

Riiklike toitumissoovituste järgi oleks hea mõte mitte süüa rohkem ca 100 grammi liha päevas. Süües liiga palju töödeldud lihatooteid, kasvatame riski südame- ja veresoonkonna haiguste tekkeks, soolehaigusteks ja isegi teatud vähi tekkeks.

Kindlasti ei ole ainult lihatarbimine haiguste põhjustajaks, kuid see on üks oluline osa teguritest ja meie toitumisharjumustest üks suurimaid osasid.

4. Ärge ostke tooteid, mille koostisosade häälduses te ei ole kindel

Toiduainetööstus kasutab toodete parema väljanägemise, parema maitse, pikema säilivusaja või lihtsalt odavamate hinna jaoks palju lisaaineid. Pidage toidu ostmisel kinni rusikareeglist: mida naturaalsem, seda parem.

5. Võtke toiduvalmistamiseks aega!

Peotäis pähkleid säästab teid, kuni nuudlid on valmis! Endale toiduvalmistamisel on palju eeliseid: teil on kontroll selle üle, mida oma taldrikule panete.

6. Kuulake ekspertide asemel oma kõhtu

Laske end inspireerida ja proovige, mis teile sobib. Lõpuks otsustage oma soolestiku tunde järgi, sest teie keha annab märku, mida ta tegelikult vajab.

7. Rikkuge vahel reegleid, tundmata end süüdi

Stressi tekitame endale ise ja see on tervisele halvem kui vahel paar lusikatäit jäätist rohkem süüa. Keha reageerib välisele või sisemisele survele stressiga ja mobiliseerib kõik reservid. Tavaline reaktsioon oleks: võitle ohuga või jookse kiiresti minema! Kui eelistate jooksmise asemel jääda jäätisega diivanile, võib püsivalt kõrge stressitase kahjustada sinu tervist. Nii et rahunege ja nautige!