Nipp! Kõvaks muutunud saia saate värskendada uuesti küpsetamisega. Pintseldage koorik lihtsalt vähese veega ja küpsetage eelkuumutatud ahjus umbes 10 minutit.

Tahket leiba värskendage röstimise ja praadimisega või pärast niisutamist uuesti küpsetamisega. Värskendatud leiba tuleks süüa kohe kuumalt, sest jahtumisel tahkub see väga kiiresti ning kaotab maitseomadused.

Kuidas toitu mitte raisata?

Lihtsaim viis vähem leivajäätmeid toota on ilmne: ostke leiba ja muid küpsetisi ainult tarbitavates kogustes ja hoiustage neid õigesti, nii et need püsiksid võimalikult kaua värsked. Muidugi ei lähe alati kõik plaanipäraselt ja midagi jääb alles.

Üldiselt kuivab kõige kiiremini leib, mis koosneb 100 protsenti nisujahust. Erinevalt nisuleivast suudab rukkileib niiskust palju kauem hoida. Sama kehtib täisteraleiva ja hapuleiva kohta. Kui te ei soovi värsket leiba sügavkülmutada, siis veenduge, et see oleks õigesti säilitatud.

Optimaalse säilitamise korral säilib nisuleib kuni 2-3 päeva ning täisteraleivad kuni 9 päeva.

Soovitused leiva-saia hoiustamiseks:

1. Jätke leib originaalpakendisse lühikeseks ajaks

Supermarketist või pagariärist pärit leib pakitakse tavaliselt kilekottidesse või paberkottidesse. Neid saab seal ilma probleemideta paar päeva toatemperatuuril hoida. Kuid õhk ei saa sellises pakendis nii hästi ringi liikuda, nii et leib hakkab kiiremini hallitama. Spetsiaalsed leivakarbid on parem alternatiiv leiva hoidmiseks.

2. Leib püsib leivakonteineris kõige kauem värske

Pakkimata leiba, mida kohe ei tarbita, tuleb hoida puhtas, kuivas ja ventileeritavas mahutis temperatuuril 12–18 ° C. Nende hulka kuuluvad keraamilised-, puidust,- või plastist leivakarbid.

Mahutid absorbeerivad liigset niiskust ja tagavad ka hea ventilatsiooni, mis omakorda hoiab ära hallituse tekke. Kui keerate leiva ka lõigatud pinnaga allapoole, on küpsetised topelt kaitstud.

Nipp! Puhastage leivakarpi äädikaveega, sest leivapuru ja niiskus soodustavad hallituse teket.

3. Hoidke leiba külmkapis ainult erandjuhtudel

Kilesse pakitud leib ja sai seisavad ilma hallitamata külmikus mitu nädalat, kuid külmkapp ei ole leiva hoiustamiseks siiski kõige sobivam. See on mõttekas näiteks suvel, kui temperatuur ja õhuniiskus on kõrge. Sel viisil väldite hallituse kasvu, eriti nisuleiva puhul.

4. Külmuta leib tarnimiseks

Leib maitseb kõige paremini värskena. Seetõttu peaksite seda ostma sagedamini, kuid väiksemates kogustes. Varustamiseks võib selle külmutada, kas terve pätsi või viiludeks lõigatuna. Sulatamine on kõige parem toatemperatuuril.

5. Tahket leiba saab endiselt kasutada

Töödelge seda näiteks krõbedateks krutoonideks, mida supi peale panna. Kuivemast saiast saate valmistada riivsaia.

6. Mida teha, kui leival on hallitus?

Isegi kui hallitus on nähtav ainult üksikutes kohtades, võib kogu leib olla juba toksiinidega saastunud. Seetõttu visake see ära ja puhastage leiva hoiustamiseks kasutatud anum korralikult.