Vahelduv paastumine karantiini ajal: hommikusöögi vahelejätmine

Dr. Monique Tello, Harvardi ülikooli meditsiinikooli terviseblogi üks kaasautoritest, on uurinud erinevaid kaalulangetamise meetodeid ning võrrelnud neid vahelduva paastumisega. Ta toob välja peamise punkti, mis on eelnimetatud meetodi puhul kõige olulisem – limiteerige tundide arvu, mille jooksul sööte.

Uuringud on näidanud, et vahelduv paastumine võib olla tervislikum viis söömiseks, efektiivne kaalu langetamiseks ja ainevahetuse ergutamiseks. Hommikusöögi vahelejätmine on seotud kasvuhormooni (GH) suurenemisega ja seega ka lipolüüsi suurenemisega. Arvestades kasvuhormooni ja greliini hormooni arvukat hormonaalset koostoimet, tunnete end hommikuti tõenäoliselt vähem näljaselt kui muul kellaajal.

Vahelduva paastu meetodeid on erinevaid, näiteks üheks viisiks on hommikusöögi vahelejätmine ja igapäevast söömisperioodi piiramine 8 tunnini – päevas süüakse vahemikul 13.00 – 21.00. Vahepeal on paast 16 tundi.

Paastu perioodil on lubatud juua vett, musta kohvi ja teed. Piima ega magusainet kohvile lisada sel ajal ei saa, sest see tõstaks veresuhkrut. Veresuhkru hoidmine ühtlasel tasemel aga ongi selle metoodika alus.

Vahelduv paast pole kindlasti kõigile. Varem esinenud söömishäirete ja meditsiiniline seisundi ilmnemisel peab enne vahelduva paastumise proovimist konsulteerida arstiga.

Valige kaer peamiseks süsivesikute allikaks

Täiskõhutunne on peamine mehhanism söömise kontrollimiseks. Kui te seda ergutate, siis õnnestub teil päevas vähem kaloreid tarbida. On teatud toite, mis võivad tekitada täiskõhutunnet. Sellistes toitudes on tavaliselt palju valku või kiudaineid.

Üks võimalus on süüa kaera, sest see sisaldab suures koguses beetaglükaani, mida leidub erinevate (enim kaeras ja odras) teraviljade rakuseintes. Seedetegevuse käigus peensoolde jõudes tekib beetaglükaanist viskoosne geel, mis aeglustab toitainete imendumist. Seeläbi saame vereringesse toitaineid pikema aja vältel. Uuringutega on kindlaks tehtud, et beetaglükaan mõjutab isu rohkem kui teist tüüpi kiudained. Põhjus on selles, et beetaglükaan suurendab koletsütokiniini (söögiisu hormoon, mis kutsub esile küllastustunde) vabanemist. Suurendades menüüs teatud kiudaine kogust tõuseb ka vastava hormooni vabanemine.

Kaer sisaldab ka looduslikke prebiootikume, mis mõjutavad soodsalt soolestiku happesust, parandavad oluliste mineraalainete omastamist ja vähendavad suhkru negatiivset mõju.

Sööge karantiini ajal rohkelt köögivilju

Parim viis oma päevase kalorikoguse vähendamiseks on töödeldud toidu tarbimise vähendamine. Keemiliselt töödeldud toit sisaldab rafineeritud koostisosi ja sünteetilisi aineid, mis ei kuulu tasakaalustatud ning tervislikule toidulauale. Töödeldud toitude vältimine ei tähenda seda, et peaksite kogu toidu endale ise kasvatama. Nii nagu ikka, on tervislik mõõdukus ja tasakaal. Jätke oma menüüst välja liigselt töödeldud ja tervislikkuse sildi all müüdavad söögid (vitamiinidega rikastatud joogid, salendavad hommikusöögihelbed jne), mida teil tegelikult vaja ei ole.

Soovitav on eelistada puu- ja köögivilju. Puuviljad sisaldavad suures koguses vett ja kiudaineid.

Ärge unustage ka seda, et puu- ja köögiviljad sisaldavad vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Kõik need mikroelemendid aitavad parandada keha funktsioone.

Nii sööte karantiini ajal vähem

  • Kui soovite karantiini ajal vähem süüa, peate olema organiseeritud ja valima sobivad toidud. Kasutage töödeldud toidu asemel rohkem värsket toitu.
  • Valige suure kiudainesisaldusega toite. Süües kiudainerikast toitu, kestab saadud täiskõhutunne pikemalt, sest kiudained suurendavad mahuliselt maos olevat toidumassi.
  • Vältige suhkrurikkaid toite, nende asemel täitke oma köök puu- ja köögiviljade ning täisteraviljadega.