1. Laske lastel aidata!

Köögis leidub alati mõni töö, milles lapsed saavad abiks olla. Munade lahtikloppimine, pirukale koostisosade ladumine, juustu riivimine, taina segamine.

Lastele meeldib koostisosi segada, suuremate lastele saate usaldada näiteks toidu saumikseriga töötlemise.

2. Harjutamine teeb meistriks!

Lastega toiduvalmistamisel alustage lihtsatest roogadest, mis vajavad ainult mõnda koostisosa ja mille valmistamine on lihtne. Nii on toiduvalmistamisel võimalik kiireid edusamme kogeda ja kui midagi peakski valesti minema, siis olge kannatlik ja valmistage vajadusel roog uuesti. Siin kehtib vana kõnekäänd: "Seal, kus toimub hööveldamine, kukuvad laastud." Sama on ka toiduvalmistamisega - eriti lastega. Kui midagi läheb valesti, selgitage lapsele, miks näiteks kaste üle serva loksub, kui seda liiga kiiresti segada ja kuidas seda tulevikus ei juhtuks. Jagage kiitust, kui abilised neile usaldatud ülesannetega hästi hakkama saavad!

3. Lastega toiduvalmistamisel on oluline hea ettevalmistus!

Nagu köögis alati, on ettevalmistus oluline ja ka siin on lastel võimalik palju õppida. Millised toiduvarud on teil köögikapis olemas ja mida saaksite neist teha? Kuna eriolukorras koos lastega poodi minna ei ole soovitatav, siis saate laste soovidega arvestada näiteks üheskoos e-poest toitu koju tellides.

4. Ärge jätke kunagi lapsi toiduvalmistamise ajal üksinda!

Köök on täis ohtusid, kuid ka lapsed peavad õppima tasapisi nendega hakkama saama. Sellegipoolest peaksite köögis lapsi alati hoolikalt jälgima. Nii saate ära hoida põletusi ja hooletust noaga ümberkäimisel. Kokkamisel tehtavad ülesanded peaksid vastama lapse vanusele ja võimetele.

5. Kehtestage köögireeglid!

Lastega toiduvalmistamisel on oluline kehtestada selged reeglid kuumade pindade, pottide, pannide, elektriseadmete ja teravate esemete käsitlemiseks.

6. Toidu maitsmine

Kui täiskasvanud maitsevad söögivalmistamise ajal toitu, siis see peaks olema lubatud ka lastele. Laske lastel proovida, kuidas maitse või konsistents muutub, kuid see ei tohiks olla toores toit, näiteks munad.

7. Hügieen ja koristamine kuuluvad toiduvalmistamise juurde

Lapsed peavad õppima ka teatud hügieenieeskirju. Personaalne hügieen on köögis väga oluline. Õpetage lapsi käsi pesema enne iga uut tegevust - ka pärast aevastamist või nina nuuskamist tuleb seda teha. Köögi korrastamine on osa toiduvalmistamisest. Kui teil on nõudepesumasin, saavad lapsed teile näiteks taldrikud kätte anda või lusikad söögiriistade korvist välja võtta.