Arstid hoiatavad ühekordselt kasutatavate kinnaste kandmise eest, neid peetakse kaitseks viiruse eest ebavajalikuks ja mõnikord isegi ohtlikuks.

Üldmeditsiini, anesteesia ja intensiivravi spetsialist dr. Marc Hanefeld on Twitteris ühekordsete kinnaste kandmise ohtudele korduvalt tähelepanu juhtinud. Tema sageli sarkastiliste kommentaaride taga on selged hoiatused:

  • Ainuüksi meditsiiniliste kinnaste kandmisest ei piisa: enne ja pärast kasutamist tuleb käed desinfitseerida.
  • Väidetavalt eraldavad puhtad ühekordselt kasutatavad kindad keskkonda rohkem mikroobe kui regulaarselt pestud käed.
  • Kinnaste all on ideaalsed tingimused bakteritele ja mikroobidele: soe ja niiske.

Petlik kaitse
Vinüülist, lateksist või nitriilist valmistatud ühekordsed kindad võivad anda steriilsustunde, kuid see ohutuse tunne on väga petlik. Paljud inimesed hoolitsevad selle eest, et nad ühekordsete kinnastega ostemisel nägu ei puutuks, kuid see võib juhtuda sageli juhuslikult, vahendab EcoWatch.

Ettevaatust:
Poes olles mobiiltelefoni taskust ühekordsete kinnaste abil võttes võite haigustekitajaid laiali jaotada ilma märkamata.

Inimestel puudub oskusteave

Dr. Hanefeld pole ainus arst, kes hoiatab ühekordsete kinnaste kandmise eest. Tema kolleeg, Austria haiglahügieeni ühingu (ÖGKH) president professor dr. Ojan Assadian on samuti hiljutises intervjuus rõhutanud, et kindad annavad vale pildi ohutusest.

Dr. Assadiani sõnum on: ühekordsete kinnaste vale käsitsemine seab inimesed ohtu.

"Ma ei soovitaks meditsiiniliselt koolitamata inimestel igapäevases elus ühekordseid kindaid kanda," selgitab ekspert. "Ühekordselt kasutatavate kinnaste äravõtmine eeldab teatud hulga teadmisi ja praktikat, nii et kleepuvad mikroorganismid jääksid nende külge ja kinnaste kandja ei kannaks neid edasi pealisriietele, kätele, randmetele ega varrukatele, kui ta kindad maha võtab."

Õige utiliseerimine

Inimesed, kes soovivad kaitsta end ja teisi koroonaviiruse eest, peaksid seetõttu pigem järgima nüüdseks juba tuttavaid kaitse- ja hügieenimeetmeid ning vältima ühekordseid kindaid.

Niisiis: peske käsi põhjalikult seebi abil, hoidke distantsi ja jääge koju.

Kõik, kes soovivad endiselt kasutada ühekordselt kasutatavaid kindaid, peaksid need pärast kasutamist korralikult ära viskama ja mitte - nagu praegu kahjuks sageli täheldatakse - neid avalikku ruumi laokile jätma.


Vaata lähemalt!