Eesti keeles tuntakse pune ka selliste nimede all nagu vorstipune, vorstirohi ja mägimajoraan. Mujal maailmas teatakse seda taime nimega oregano. Pune on maitsetaim, mida kasutatakse toiduvalmistamisel vürtsina ja see on täiuslik abivahend ka kopsude ja hingamisteede tervisele. Pune puhastavad ja antioksüdantsed omadused stimuleerivad kudesid mõjutavate toksiinide eemaldamist.

Harilikul punel on väga tugevad antibakteriaalsed omadused. Pune sisaldab eeterlike õlisid tümooli ja karvakrooli, mis annavad taimele tema maitseomadused ja tervisele kasuliku toime. Pune on väga au sees ka tänapäeva ravimitööstuses, kuna selles sisalduvad eeterlikud õlid suudavad hävitada efektiivselt mikroorganisme, kirjutab toitumisnõustaja Katri Merisalu.

Kasutamine: Pune kasutatakse kulinaarias laialdaselt. Lisage pune suppidele, vormiroogadele, kala- ja lihatoitudele ning smuutidele. Pune lehed sobivad maitseomadustelt hästi järgmiste köögiviljadega: brokoli, kaunviljad, suvikõrvits, paprika, kartul, tšilli, baklažaan, lillkapsas, artišokk, tomat. Pune on tuntud ka pitsa-maitseaine koostisosana.

2. Porgand

Porgandit klassifitseeritakse supertoiduks. Porgandis sisalduvad vitamiinid A-, C- ja E on vajalikud kudede parandamiseks, aga ka epiteelirakkude stimuleerimiseks. Porgandi, eriti värske porgandi söömine, aitab eemaldada kopsudesse kogunenud toksiine.

Kasutamine: Jooge porgandimahla 2-3 korda päevas. Lisage porgandit salatitele ja smuutidele.

3. Roheline tee

Rohelise tee kasulikkus tervisele on laiaulatuslik. Roheline tee on kasulik ka kopsude tervisele kuna pakub tõhusaid antioksüdante ja põletikuvastaseid aineid, mis aitavad kaitsta kopsukude.

Rohelist teed tasub juua päevas kaks kuni kolm tassi, et see mõjuks tervisele hästi, soovitab UCLA vähi epidemioloogia teadur, doktor Zuo Feng Zhang.

Roheline tee võib takistada raua imendumist, mistõttu peaks seda jooma toidukordade vahel, mitte toidu kõrvale.

4. Seller

Omapärase maitsega selleril on head diureetilised ja põletikuvastased omadused. Selleril on võime eemaldada kudedesse kogunenud vedelikku, samal ajal on see suurepärane põletike ennetamiseks.

Selleri regulaarne kasutamine kaitseb kopsude tervist, hõlbustades hingamisteede puhastamist ja parandades rakkude oksüdatsiooniprotsessi.

Kasutamine: Nii juur- kui varsseller sobib suppidesse, hautistesse ja lihatoitudesse. Lisage sellerit smuutidele ja salatitele.

5. Küüslauk

Küllap on enamikele meist teada, et nii sibul kui küüslauk on efektiivsed vahendid külmetushaiguste ennetamisel ja ravis. Küüslauk kergendab kinnist köha ja on tugiraviks kopsupõletiku korral.

Küüslaugu tugevad põletikuvastased omadused toetavad kopsude tervist, vähendades vabade radikaalide põhjustatud kudede kahjustusi.

Kasutamine: Sööge päevas 1 küüslauguküüs.

Lisage küüslauku suppidele, hautistele ja smuutidele.

Segu, mis sobib hästi haigusjärgsel perioodil (bronhiit, kopsupõletik, gripp), aga ka üldise nõrkuse ja kehvaveresuse korral:

Võtke pool kilo mett, millesse peenestage 250 g küüslauku ja 250 g sibulat, 250 g mädarõigast ning 250 g jõhvikaid (või riivi 1 sidrun koos koorega). Hoidke segu külmikus kaane all 3 päeva. Seejärel tarvitage seda söögi juurde 1-2 supilusikatäit päevas.

6. Mustikad

Mustikad sisaldavad rohkelt antioksüdante, mis aitavad kaitsta kopse ja muid keha elutähtsaid funktsioone.

Mustikas sisalduvad vitamiinid ja mineraalid kaitsevad kudesid ja rakke, need minimeerivad vabade radikaalide ja toksiinide toimet.

Kasutamine: Kopsude puhastamiseks jooge vähemalt 3 korda nädalas klaas mustikamahla. Lisage mustikaid salatitesse või sööge neid niisama.

7. Aprikoosid

Aprikoose on A-vitamiini sisalduse tõttu seostatud kopsude tervisega. A-vitamiin toetab hingamisteid ja võib vähendada kopsuinfektsioonide riski.

Aprikoos mõjub hästi ka limaskestadele, nägemisele, maksale ja aitab infektsioonhaigusi ennetada ning leevendada.

Kasutamine: Lisage aprikoosi salatitele, küpsetistele ja sööge seda värskelt või kuivatatult niisama.