Esmalt tulid makroonid. Vallutasid kõikide tüdrukute südamed oma pastelsete toonidega, teised vaimustusid mandlijahust, mida sinna üksjagu läheb. Lisaks on need gluteenivabad. Ja ajal, mil makroone sa juba kohvikutest vaat et igalt poolt kaasa osta, hakkas oma renessanssi tegema tavaline ekleer. Kui kohupiimatasku oli aastaid üks ostetumaid küpsetisi, siis ekleer on rammusam ja vajab ohtralt nikerdamist. Uus raamat pakub mõlema kohta ülitäpseid retsepte ja küpsetamisjuhiseid.

Foto: Kadri Marie Männik


Klassikaline vanilliekleer keedukreemitäidise ja šokolaadiglasuuriga

Teadsin juba ette, et kogenud tordi- ja küpsetuskoolitaja Marika Sinkkoneni kätte võin end kindlalt usaldada: keedutainast on üldiselt väga lihtne valmistada, aga küpsetamisega on hoopis teine jutt. Siin pakub Marika vastavalt ahjudele mitut varianti, et ekleer saaks mõnusalt krõbe ja läbiküpsenud. Tavaline vana kooli soovitus küpsetada neid 200 kraadi juures - 25–30 minutit ajab asja ära, kuid ekleerid saavad pisut nätskemad, kui ideaalis peaks olema. Marikale see ei sobiks. Järgisin tema lemmikmeetodit, mis näeb ette nelja erinevat režiimi ja üsna pikka küpsetusaega – ja usun, et Marika oleks minu krõbeda tulemusega rahul.

Ka keedukreemi põhiretsept on lihtne. Raamatust leiad maisitärklisega valmistatud verisooni, kuid minul maisitärklist kodus polnud ja tegin kartulitärklisega – kreem sai ikka sama hea. Kõik muu jätsin retseptis samaks. Natuke harjumatu on ehk kodu-küpsetajale vaid see, et retseptis on munakogused grammides, kuid kui tead, et üks muna kaalub 53 g, pole see probleem. Küpsetamis-juhiste juures ongi pikk ja detaile täis kirjeldus alati parem kui napisõnaline “sega-tee-pane”, mis ei anna eriti aimu, kas oled õigel teel.

Marika ei jäta sind omaette pead murdma, vaid juhib turvaliselt lõpptulemuseni, ükskõik kui udupeent ja mitmetahulist küpsetist sa ka ette ei võtaks. Mina piirdusin esmakatsetusel ekleeriga, aga ükssarviku-makrooni koostisained on ka juba ostetud. Kes meist ei unistaks neist kui digiajastu õnneküpsistest? Retseptid leiad raamatust!

Marika Sinkkonen

"Minu prantsuse kullakesed. Ekleerid ja makroonid, nii sarnased ja nii erinevad"

144 lk, hind 22.99