Sidrunites on teatavasti rohkelt C-vitamiini. Lisaks sisaldavad need ka B-vitamiini, kaaliumi, fosforit ja antioksüdante ning flavonoide. Antioksüdandid pidurdavad ja reguleerivad inimese organismis erinevate keemiliste reaktsioonide käigus tekkivaid vabu radikaale. Organismis, mis on terve, valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Kui viimane näiteks tingituna kehvast toidust, alkoholist, tubakast jt kaob, siis tekib nn. oksüdatiivne stress, mis põhjustab olukorra, et mingisugune kahjustus või vigastus hakkab omakorda tootma vabu radikaale.

Oliiviõli ja sidrunimahla positiivsed mõjud tervisele:

1.Kõhurasva vähendamine

Sidrunimahl ja oliiviõli pakuvad koos eeliseid, mis toetavad tervislikku seedimist. Selle segu võime toetada maksa ja sapipõit põhjustab rasvade tõhusat seedimist ja kiiremat ainevahetust.

Sidrunimahl ja oliiviõli sisaldavad ka asendamatuid rasvhappeid, mis tegelikult metaboliseerivad kõhupiirkonnas talletatud rasvu.

See tähendab saledamat füüsist ja väiksemat südamehaiguste riski. Ehkki see kombinatsioon pole iseenesest dieet, toetavad mõlemad kehakaalu langetamist.

2. Enneaegse vananemise vältimine

Antioksüdandid on vananemise mõju aeglustamisel kriitilise tähtsusega. Vananedes väheneb organismi võime vältida ja parandada vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjusid. Me saameoma organismi kaitsta, kui sööme antioksüdantide poolest rikkaid toite.

Kuna oliiviõli on hea E-vitamiini allikaks, siis saate lisaks ka piisavas koguses seda vitamiini, mis aitab vähendada õrnade nahajoonte ja kortsude teket. Te mitte ei näe noorem välja, vaid ka tunnete end nooremana.

Samuti sisaldab see segu monoküllastumata rasvu ja mineraale, mis toetavad teie organite, eriti neerude, maksa ja seedesüsteemi tööd.

3. Kaunimad juuksed, nahk ja küüned

Juuksed, küüned ja nahk võivad ilma niisutamiseta muutuda kuivaks ja rabedaks. Sidrunimahl ja oliiviõli teevad niisutamisel fantastilist tööd, pakkudes samal ajal ka olulisi toitaineid. Võite nende segu kasutada paar korda nädalas leotisena, mis aitab käte nahka pehmemaks muuta.

4. Looduslik kõhulahtisti

Oliiviõli on looduslik kõhulahtisti, kuna see silub soolestikku ja aitab väljaheites säilitada rohkem vett, et see oleks pehmem. Sidrunimahlal on põletikuvastased omadused, mis lõdvestavad soolestikku ja aitavad kaasa kõhu läbikäimisele.

Sidrunimahla ja oliiviõli kombinatsioon leevendavad kõhukinnisuse valulikku ja ebameeldivat tunnet. Tugevatel keemilistel lahtistitel võivad olla sellised kõrvaltoimed nagu puhitus, gaas ja krambid, samas kui sidrunimahl ja oliiviõli leevendavad neid sümptomeid.

5. Kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmine

Uuringud näitavad, et inimestel, kelle veres on kõrgem C-vitamiini tase, on tavaliselt madalam triglütseriidide ja kolesterooli tase kui inimestel, kellel on C-vitamiini puudus.

Oliiviõli ja sidrunimahl toetavad hea kolesteroolitaseme säilimist.

6. See toetab vereringet ja alandab vererõhku

Oliiviõli üks häid omadus on see, et tal on antikoagulandi omadused. Selliselt võib see suurendada verevoolu ja vähendada võimalust ohtlike trombide tekkeks.

Sidrunimahlas olev C-vitamiin hoiab arterid elastsetena. Lisaks sisaldab sidrun kaaliumi, mis aitab kontrollida vererõhku ja vähendada pearinglust ning iiveldust.

Vererõhu osas näitavad uuringud, et oliiviõli päevane tarbimine vähendab vererõhku nii tõhusalt, et 35% osalejatest suutis oma ravimite võtmise lõpetada.

Kui teil on kõrge vererõhk, rääkige enne oliiviõli ja sidruni kasutamist oma arstiga ja ärge lõpetage ravimite kasutamist ilma loata.

Kui olete valmis oma igapäevasele režiimile lisama sidrunimahla ja oliiviõli, on õige annus ½ supilusikatäit kummastki. Ärge võtke rohkem kui ühte annust päevas, kuna liiga palju võib põhjustada kõrvaltoimeid, näiteks kõhuvalu ja pehmenenud hambaemaili.

Allikas: Nutrition Explained