Mida võiks aastavahetuse mullijookide valimisel silmas pidada?

"Kuningate vahuvein või vahuveinide kuningas šampanja, nii nagu kutsuti seda jooki aastasadu tagasi, on aastavahetuse tähistamiseks kindlasti noobleim valik. Miks mitte ka veidi luksuslikum aastakäigu versioon oma lemmikust või ka muu aastakäigu vahuvein (tähistatud siis vastavalt, kas vintage, millesime, gran reserva vms), mis enesele stiililt kõige enam meeldib."

"Kui vaadata tagasi lõppevale aastale, meenub ennekõike see, kuidas Suurbritannia pidi lahkuma Euroopa Liidust, kuid sai ajapikendust. Valiks siis seda meenutama mõne toreda Inglise vahuveini (English sparkling wine). Et neid meie turul just priiskavalt palju pole, on mõne leidmine kaubandusvõrgust omaette seiklus, mis tasub siiski vaeva, sest üldjuhul on Inglise mullid tehtud väga heal tasemel ja vägagi šampanjalaadse olemusega."

"Minu enese lemmikud tulevad näiteks Gusbourne Estate’lt, mis valmistab oma vahuveind šampanjameetodil. Viimane on International Wine & Spirits Competition (IWSC) poolt valitud ka Inglismaa aasta parimaks veinitootjaks (English Wine Producer of the Year)."

"Kui mõelda veel aastale 2019, tuleb meelde Hollandi võit Tel Avivis toimunud Eurovisioonil. Kuna Hollandist ei tea ma pakkuda ühtegi mullijooki, tuleb Hollandi puhul jääda nende „rahvusliku aarde“ juustu juurde, ning haarata neile seltsiks naabriks oleva Saksamaa sektid või Belgia vahuveinid."

"Kui Saksa sektid on meile üldiselt hästi tuntud ja turul olemas, siis Belgia kui vahuveinimaa mainimine tekitab ilmselt mõningast nõutust. Mul on õnnestunud maitsta toredaid Belgia vahuveine tootjalt Ruffus. Et nende puhul on nõudlus alati suurem kui jõutakse toota ja edasimüüki ekspordiks praktiliselt ei toimu, tuleb ostud teha kohalike edasimüüjate juures (tavapäraselt väikesed gurmeepoed või restoranid) või paluda Brüsselis olevatel sõpradel pista üks üllatus teie jaoks reisikohvrisse."

"Eesti tähtsündmus oli Ott Tänaku ja Martin Järveoja Kataloonia ralli MM-i tiitel. Kataloonia on tuntud oma autentsete cavade poolest. Soovitaks ka üht aastakäigu cavat, mis on valmistatud kolmest traditsioonilisest cava viinamarjast, Macabeo, Parellada ja Xarel-Lo ja on kindlasti kaunis jook, mida nautida. Hispaania cavade valik meie poelettidel on kena ning meelepärase leiab igaüks. Usun, et selline lähenemine 2019. aastat kokkuvõtvale ja ärasaatvale mullivalikule võiks olla päris lõbus ja ka meeldejääv."

Millist jooki võiks kinkida?

"Siin oleks tore teada ja arvestada kingisaaja enda eelistusi. Kui sõber naudib tummist punaveini, pole lillelõhnast pakatav prosecco vast hea valik. Samas, mõni 10 või enam aastat vana šampanja, kogu oma komplekssuses ja aroomi ning maitsete külluslikkuses võib olla positiivseks üllatuseks ka andunud veinisõbrale."

"Kingisaajalt võiks uurida sünniaasta või muu olulise elusündmuse aastanumbrit ning vastava aastakäigu šampanja olemasolu headelt maaletoojatelt, kes saavad aidata ka selliste šedöövritega, mida poelettidelt ei leia. Nii olen ise palunud Prantsusmaalt saata kundele šampanja aastast 1992, mil kingisaajad abiellusid või aastast 2002, kui sündis sama paari järeltulija."

Mida jookide kõrvale pakkuda?

"Kui teil on kindel teadmine, milliseid jooke soovite pakkuda, siis ideaalis tuleks valida roogade toorained, valmistamisviisid ja ka lisandid toidule veinide iseloomu põhjal. Oluline on toidu ja jookide maitsete ning tekstuuride tasakaal. Üle pole tarvis seejuures mõelda ja roogasid liiga keeruliseks ajada. Need lihtsad põhitõed kehtivad kõikide veinide, seejuures mistahes vahuveinide, sobitamisel toiduga."

"Šampanja sobib klassikaliselt mereandide, eeskätt värskete austrite ja erinevate kalaroogadega. Arvestama peab siiski ka kala puhul selle tekstuuri (ei saa päris võrrelda ja sama jooki valida kammelja ja tuura kõrvale). Ka šampanja ja kaaviar on olnud läbi aegade üks luksuslikumaid kombinatsioone. Musta kaaviari terakesi soovitatakse seejuures esmalt keelel veidi ringi liigutada, et tajuda nende tekstuuri ja maitset."

"Aastakäigušampanjad sobivad üldjuhul enam grillitud mereandide ja soojade kalaroogadega, külmade kalalõikude juurde võiks pakkuda pigem midagi kergemat. Samas sobib šampanja ka marineeritud metsaseentega ja ka kergemate liharoogadega. Samuti mitmete eksootiliste toitudega."

"Poolkuivasid, st kõrgema suhkrusisaldusega, šampanjasid saab nautida aga kergemate magustoitude ja puuviljadega. Šampanja sobitamisel magustoiduga soovitaks tähele panna ka aroomi, mis võiks olla pigem lillelisem, võib isegi öelda naiselikum, et valmistada maitsemeeled ette magusaks naudinguks."

"Peljata ei tasu aga ka väikeseid üllatusi. Näiteks aperitiiviks pakutava šampanja juurde sobivad väga hästi kvaliteetsed kergelt soolased kartulilaastud. Aga ka tükike pizzat on täiesti vaimustav, eriti, kui olete selle valmistanud ise ning võtate pizza värskelt ahjust. Tänapäeval ei ole enam kindlaid reegleid, laske fantaasial lennata ning leidke just endale sobivad kooslused. Veganluse parim kaaslane on näiteks pigem prosecco, sest see on puuviljasem ning magusam kui šampanja. Eriti toore salatiga, mis on pisut mõru, sobib prosecco magusus valatult. Nii et kõik ei keerle üksnes ümber šampanja."

"On siiski paar head näpunäidet, millest olen varemgi kirjutanud, kuid mida heal meelel meelde tuletan. Nagu iga veiniõhtu puhul, olgu see siis degustatsioon või mitmekäiguline luksuslik õhtusöök, nii nagu aastavahetuse puhul tavapärane on, tuleks kinni pidada reeglist, et alustatakse kergemast ja happelisemast joogist ja liigutakse täidlasema, ümarama ja sealt magusma poole. Menüü koostamisel tuleks arvestada, et ei toimuks tarbetuid kõrvalekaldumisi veinistiilide ebaloogilise järjestuse mõttes. Esmalt harjutame meeled ära kergemate lõhna- ja maitseaistingutega ning liigume sealt edasi tugevamate poole. Vastupidiselt ei suuda me ühel hetkel enam kergemaid ja delikaatsemaid nüansse tajuda."

"Sama tuleks silmas pidada ka jookide hinna mõttes – alustagem odavamast ja lõpetagem kallimate veinidega. Ei ole loogiline alustada õhtut kõige ägedama ning kallima Prestige Cuvée’ga ja lõpetada lihtsa prosecco’ga. Iga järgnev hõrgutis võiks olla parem, põnevam ja eksklusiivsem, kui eelmine."

Jahutusanum ehk cooler.
"Joogi kõrval on väga oluline kasutada korralikke pokaale. Odavad, robustsed ning vale kujuga klaasid rikuvad joogist oodatud elamuse. Samas õige kuju ja suurusega klaas ning õigesti valitud temperatuur võivad ka natukese kehvemast vahuveinist võluda välja selle parimad omadused. Tasuks investeerida vähemasti ühte korralikku suuremat sorti jahutusanumasse ehk coolerisse, mida on hea ja käepärane kasutada ning mille lauale asetamist ei pea häbenema."

Millise joogi olete endale valinud aastavahetuseks?

"Aasta saadan aasta minu selle aasta suurima üllatajaga, vaieldamatu staariga, milleks on Champagne Carbon Limited Edition for Bugatti 110th Anniversary, Millesime 2002, šampanja, millega kohtusin alles veebruaris, kuid millesse arumumine oli pöördumatu."

"Täiesti enneolematu aroomide ja maitsete kaskaad, etendus, mida peab enda meeltele lihtsalt kasvõi kordki elus lubama. Ning uue aasta võtan vastu Drappier’i maja 2009nda aasta vintage šampanjaga, mis on kaunis Pinot Noir ja Chadonnay segu kümne aasta tagant, parajalt küps, et juua kohe, kuid mõnus jätta pudelike või paar keldrisse ka järgmisteks aastavahetusteks."