Piparkoogitaignast kuninganna mask

Valmista maski jaoks sobiv šabloon. Meie kasutasime kuninganna maski.

Hea nipp! Kui valmistad šablooni tavalisest õhemast papist, siis raputa sellele enne taignale asetamist veidi jahu, sest muidu jääb šabloon taigna külge kinni.

Pintselda mask kerge munaseguga üle, see vormistab pinna ära ja piparkook jääb peale küpsetamist kergelt läikiv.

Ilus on tulemus siis, kui muna on eelnevalt veega lahjendatud. Munasegu saad kasutada ka liimina, mis aitab näiteks suhkrukaunistused või pähklipuru piparkoogi külge kinnitada.

Kui lisad kaunistusi, siis vajuta need natukene taigna sisse.

Hambatikuga saad taigna peale ka joonistada. Joon paisub küpsedes natukene, aga jääb paistma.

Lisa kroonile mandleid ja kõrvitsaseemneid nagu kalliskive.

Kui kasutad mandleid, siis koori need eelnevalt ära.

Karamelli sulatamine
Piparkoogi sisse klaaskommidest klaaside sulatamiseks lõika esmalt piparkoogi sisse sobilikud avaused.


Küpseta piparkooke tavalisel moel ca 200 kraadi juures kuni need on peaaegu küpsenud, kuid veel veidi pehmed.


Võta pann ahjust ja pane aukudesse karamellkommid. Kasutada saab ainult puhast karamelli, milles ei ole moosi. Selleks, et kommid kiiremini sulaksid, tee need eelnevalt tükkideks.


Vähenda ahju temperatuuri 170-180 kraadini ja pane kommidega piparkoogid uuesti ahju kuni karamellid on sulanud ja piparkoogid kuldpruunid.


Piparkoogid saab küpsetuspaberilt eemaldada alles siis, kui karamell on jahtunud ja uuesti klaasistunud.


Jälgi piparkoogimaski küpsemist jooksvalt!

Piparkook ei tohi jääda vedelaks, ega ka kõrbema minna.

Kuninganna piparkoogimaski valmistas kunstnik Mari-Liis Laanemaa.