Proua Bucket´i kuulsad õhtusöögid küünlavalgel tekitasid tema külalistes küll tihti vastakaid emotsioone, aga üks oli kindel - peolaud oli alati laitmatult kaetud.

Kahtlemata pakub selle proua pidude korraldamise entusiasm ja perfektsuse taotlemine meeldivat äratundmisrõõmu paljudele!

Jagame teiega mõningaid reegleid, millest laua katmisel juhinduda!

Lauake, kata end ...

Kata laud linaga.

Aseta lauale kohataldrikud või suured praetaldrikud. Taldriku keskjoon peab olema tooli keskjoonega kohakuti. Taldriku kaugus laua äärest on 1,5–2 cm. Praetaldrikut ei pea tingimata lauale valmis asetama, aga söögiriistade laualesättimisel arvestatakse praetaldriku suurusega.

Kui menüüs on mitu käiku, asetatakse praetaldriku peale eelroa- või supitaldrik. Pildil on neli käiku: eelroog (taldrik on laual praetaldriku peal), supp (lusikas on eelroa- ja praenoa vahel, taldrik tuuakse supi serveerimisel), pearoog (taldrik laual) ja dessert (dessertkahvel on praetaldriku kohal ja taldrik tuuakse desserdi serveerimisel).

Säti paika söögiriistad. Välimised on kõige enne kasutatavad, st praetaldriku kõrval on praenuga ja -kahvel, siis supilusikas, siis eelroa nuga ja kahvel. Taldriku kohal on dessertlusikas või -kahvel ja teelusikas – lusikad säti varrega paremale ja kahvel varrega vasakule. Söögiriistad on praetaldrikust 2 cm kaugusel ja nende alumine ots on praetaldriku allservaga ühel joonel.

Praetaldrikust vasakule aseta leivataldrik, kui seda kasutad. Kui pakud ka võid, siis on leivataldriku peal eraldi võinuga. Leivataldrik säti kas praetaldriku keskjoonega võrdsele kaugusele või praetaldrikust diagonaalis vasakule üles.

Pokaalid aseta paremale poole katet. Alusta sisemisest klaasist, mis on taldriku ülal keskjoonel, ja liigu klaaside asetamisega paremale. Esimene keskjoonest on punase veini pokaal, sellest paremal valge veini pokaal, sellest paremal šampanja­pokaal ja sellest paremal veeklaas. Klaasid võib asetada sirge reana või diagonaalis.

Aseta paika salvrätt. See võib asetseda keskel prae- või eelroataldrikul, leivataldrikul või hoopis laual – vasakul pool praetaldrikut ja söögiriistu. Kaunista laud küünalde ja soovi korral ka nimekaartidega.

Kindlasti ärge unustage kauni pidulaua katjat ka tänada ja tunnustada!


Oma Maitse värskest numbrist leiad nii traditsioonilisi kui uusi maitseid jõululauale.
Vaata lähemalt SIIN