Loomulikult saab värskeid maitsetaimi poest osta aasta läbi, aga hoopis mõnusam on varrekesi lõigata omaenda aknalaualt. Ühekaupa võileivale, iga päev. Lisaks annavad need taimed tuppa ka meeldiva värskusest pakatava aroomi ja omavad üleüldist visuaalset väärtust.

Värsked maitsetaimed sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid ning on tervistavate toimeainetega. Basiilik ja tüümian rahustavad, vaigistavad valu ning tugevdavad närvisüsteemi, viimane soodustab ka näiteks ainevahetust ja aitab unetuse puhul. Ka sobib maitsetaimedest teha tõmmiseid. Salvei on antiseptilise toimega ja sobib nii suu loputamiseks kui ka kuristamiseks. Vannivee sees olev salvei, tüümian või piparmünt lisab organismile toonust. Otsustasin seega interneti teadmistest tühjaks ammutada ja näpud mulda lükata.

Esimese asjana varusin kõik vajamineva atribuutika ja minu starter pack'i kuulusid erinevad seemned, maitseained, mida kasutan ilmselt kõige tihedamini: tüümian, pune, majoraan, basiilik. Lisaks otsustasin panna mulda ka redist ja aedsalatit. Veel soetasin kastekannu, pritsi (maitsetaimedele pidavat meeldima võra niisutamine). Lisaks veel sobilik muld, kergkruus, toitelahus väetamiseks iga nelja nädala tagant, nimesildid, kuhu saab sobivalt märkida ka näiteks kui palju vett taim vajab või valgust, istutusaja jms, taimetoed ja ka taimepotid. Vanast ajast oli vedelema jäänud ka üks Click & Grow' nutipott ja otsustasin selle tööle rakendada. Saan ka parasjagu võrrelda, kas ja kuidas edenevad ja erinevad saaduste suhtes harilik potis kasvatamine ja nn hoolevaba kasvatamine.

Pean küll selguse mõttes ütlema, et Click & Grow' originaaltaimekapsleid on mul ainult üks – minitomat. Minevikus on selle kasvatamine osutunud küll üsna mõttetuks, sest ühe taime kohta sai 5–6 tomatit ja kogu möll ei ole seda väärt – kolm potti maksab 10 eurot. Ka tunduvad potid liiga väikesed ja täituvad liiga kiiresti taimejuurtega, seega mitut head saaki sealt ilmselt loota pole. Basiilik – selles kontekstis – lähebki aga kiiresti puiseks, seega tuleb iga mõne nädala tagant uued seemned mulda pista.

Basiilikule ja majoraanile panin tavalist maitsetaime mulda, aga loodan, et see sobib sama hästi. Lisaks on plaanis mulla peale panna perliiti – see peegeldab taimele rohkem valgust. Kuna valget aega jääb järjest vähemaks, on võimalik seda nii kompenseerida, aga mida südatalve poole jõuame, seda rohkem lisavalgust võivad taimed vajada, et mitte kiduraks jääda. Seega on soovitatav muu lisavalguse puudumisel asetada taimed näiteks köögisaarele. Muidugi juhul, kui seal on lambid. Kui mitte, võib valgusallika kindluse mõttes juurde hankida, sest enamikule maitsetaimedele on hea saagi saamiseks rohke valgus hädavajalik. Kogu komplekt siiani läks maksma 28 eurot. Click & Grow' hinna jätan hetkel välja, sest see pole tegelikult vajalik. Kui otsustate panna ühte potti erinevaid taimi, siis on soovitatav potikaaslasteks valida taimed, mis vajavad sarnaseid tingimusi niiskuse ja valguse suhtes – ilma guugeldamiseta ja seemnepakil olevate siltide uurimiseta ei pääse.

Kuna idanemiseks on enamikule tähtsad niiskus, pimedus ja soojus, otsustasin potid katta fooliumiga – ainult et basiilik seda ei taha. Nüüd me peame lihtsalt ootama ja vaatama, mis saama hakkab. Annan neile esialgu neli päeva pimedust ja kontrollin, et niiskustase oleks piisav. Kastmiseks keedan vee päeva ette ja jätan lihtsalt kannu seisma – siis ei jää taimelehtedele sadet.

Neljandal päeval eemaldan fooliumi: tärganud on esimene tüümianivõrse ja viiendal päeval on sama taime algeid juba rohkemgi näha. Ka tomat hakkab ennast tasapisi näitama.

Nädal aega hiljem saab mulle aga selgeks, et ainukesed elujõulised taimed on tomat ja redis. Ma ise arvan, et kuna aknalaual oli liiga külm, sest mulle meeldib toatemperatuur, mis jääb pigem 17–18 kraadi juurde, siis ei auranud vesi piisavalt kiiresti ära ja esimesena virgunud tüümianite juured mädanesid ja ülejäänud külma tõttu lihtsalt ei tärganudki. Click & Grow, ma arvan, ummistus tavalise mulla kasutamisel ja muld jäi vettinuks, nii et basiilik ja majoraan ilmselt läksid selle nahka.

Otsustan teha uue külvi.

Alguses on lootus väike, sest tärganud on vaid paar üksikut taime, aga nüüd, kui möödunud on kolm nädalat teisest külvist, paistab, et punel ja tüümianil on uus lootus ning majoraangi näitab ennast.

“Saagi” saamiseni on veel aega – sinnani, kus esmalt saan maha lõigata terve võrse korraga, et taim saaks keskenduda uue kasvatamisele, mitte lehtedeta varre elushoidmisele.