Nimelt …

… on lauale rivistatud seitse Eesti ja muu maailma premium-viina, mida hakkavad pimetestis ritta panema oma ala parimate ninade ja kõride kõrval ka saatejuhid Martin Hanson ja Keiu Virro (kes saab sel korral küll hoopis kallaja, mitte maitsja rolli). Eksperdina on saates mitmeid napsiraamatuid välja andnud viinakorüfee, alati oodatud kaaslane Toomas Tiivel. Lisaks Eesti Päevalehe ajakirjanik, kõikvõimalikes joogi- ja söögitestides karastunud mees Joosep Tiks ja viinajoomises end algajaks nimetav James Arney.

Vala Välja! Viinatest

Koos püüame panna ritta seitse viina, millest igaühel on oma nüansid, mekk ja aroom. Viin ei ole vaid viin, see jook on palju mitmekülgsem, kui seda arvatagi osatakse. Maitsed ja aroomid on peidetud, hillitsetud ja neid peab aardejahtijana otsima, kuid seda põnevam see teekond on. Mõni tootja on kasutanud oma joogis Bourboni saare vaniljet, teine lisanud õige meki saamiseks mandliekstrakti, kolmas näpuotsaga aprikoosi, pipart või rosinaid. Poleks ju arvata osanud?

Joogisaate “Vala välja!” eetris toimub pimetest. Identsetest markeeritud karahvinidest kallatakse markeeritud tulbiklaasidesse toasoe viin, mida hinnatakse seejärel aroomi, maitse ja suutunde järgi. Punktid pannakse tabelisse, liidetakse hiljem kokku ja võitjaks on enim punkte saanud hundijalavesi. Pimetestil osalejatelt küsime punktidele ka kommentaari.

Vala Välja! Viinatest

Rõhutamist vajab, et joogisaade ja selle tegijad ei propageeri viinajoomist, meie eesmärk on edendada Eesti joogikultuuri ning panna inimesed mõtlema, mõtestama ja valima seda, mida nad joovad. Sõbrad, viin on alkohol, mis kahjustab teie tervist! Olge mõõdukad, olge maitsekad ja olge mõnusad!

Küsimused, pretensioonid, pakkumised ja kommentaarid saatke aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis, lehel: www.facebook.com/valavalja

Saadet toetasid viinatootjad Liviko, Altia ja Moe ning maaletooja Fine Brands.

Kuula joogisaate “Vala välja!” 18. saadet viinatestist siit:

1x
00:00

VIINA PIMETEST: TULEMUSED

Viinatest viidi läbi podcasti-stuudios pimetestina, mikrofonide ees istusid mekkijad algajast eksperdini. Testis osalenud viinad olid osalejatele tundmatud. Viinad olid toasoojad ja need valati tulbiklaasidesse markeerimata mensuuridest.

Viinatestil osalesid järgmised viinad: Onegin, Laplandia, Viru Valge Hõbe Vodka, Nemiroff Premium de Luxe, Moe, Koskenkorva ja Saaremaa. Viina mekiti, sellest tulenevad tunded, maitsed ja aroomid pandi kirja punktide ja lühikese kommentaarina. Viina hinnati kümne palli süsteemis ja võitjaks osutus see viin, mille punktide kogusumma osutus suurimaks. Lihtne ja loogiline.


Aga miks said valitud testi just need viinad? Kiire põhjendus: et oleks võimalik mõista erinevate riikide, tootjate ja stiilide erinevust. Erineval kujul on sarnaseid teste mõne aja tagant ikka teinud – kes Delfi kanalis, kes Eesti Ekspressi kaante vahel. Meeles tasub pidada, et ehkki testi viisime läbi ausalt ja kogu protsess on saates jooksvalt ka kirjeldatud, on tegemist siiski meelelahutusega, mitte proffidele mõeldud testiga.

Vala Välja! Viinatest

Viina degusteerimisel tekib üldiselt ka küsimus, millisest viinast alates enam korralikult vahet teha ei suuda. Eksperdid arvavad, et 5-7 on absoluutne lagi. Oleme oma joogisaate “Vala välja!” testiga täpselt piiri peal. Samuti võib tulemusi teatud määral mõjutada see, mis järjekorras viinasid mekkida. Meie tegime seda järgemööda. Igal juhul tuleb lõplik otsus igaühel endal langetada, ent seda, et viinal ja viinal on vahe sees, mõistsid testi lõpuks selgelt ka need osalejad, kelle varasem kogemus viina-maailmas väheldasem. Loodetavasti annab test ideid, millised võiksid olla sobivaimad napsid jõululauale või aastalõpupidustusteks. Ent meenutame sedagi, et ka üldse mitte mingisugune naps on alati hea valik!

Nüüd aga tulemused, mis üllatasid isegi saatejuhte.

VIINADE JÄRJESTUS

1. Saaremaa Viin: 26,5 punkti
2. Nemiroff Lux: 25,8 punkti
3. Laplandia: 24,1 punkti
4. Onegin: 23 punkti
5. Koskenkorva: 19,2 punkti
6. Moe viin: 18,2 punkti
7. Viru Valge Hõbe: 15 punkti

Saaremaa viina peeti üsna ühtselt mahedaks ja mekkide poolest lihtsaks viinaks, kus olemas nii magusus, hape kui vürtsikus. Tundub, et lihtne maitse saab viinade puhul keerulisematest jookidest võitu. Nemiroff de Luxe’i aroomis tunti ära tugevat piparmünti, maitses aga sametisust ja – nagu ka nimi ütleb – luksust. Koskenkorva puhul leiti, et see on testi ainus “nätaki näkku” viin. Teine sama maaga seotud viin Laplandia mekkis barokselt, ümmarguselt, aga ka värskendavalt. Ühest testi kallimast viinast Oneginist enamik osalejaid üllataval kombel pidada ei osanud, seda viina peeti vesiseks ja igavaks, maitsetuks. Olgugi, et just see on viin, mida on maitsestatud Bourboni vanilje, rosina ja mandliga.

C’est la vie ...

Vala Välja! Viinatest

Rõhutamist vajab, et joogisaade ja selle tegijad ei propageeri viinajoomist, meie eesmärk on edendada Eesti joogikultuuri ning panna inimesed mõtlema, mõtestama ja valima seda, mida nad joovad. Sõbrad, viin on alkohol, mis kahjustab Teie tervist! Olge mõõdukad, olge maitsekad ja olge mõnusad!

Küsimused, pretensioonid, pakkumised ja kommentaarid palume saata aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis, lehel: www.facebook.com/valavalja

Saadet toetasid viinatootjad Liviko, Altia ja Moe ning maaletooja Fine Brands.

Kuula joogisaate “Vala välja!” 18. saadet viinatestist siit:

1x
00:00