Retsept: Kaie Mei

4-le

500 g sea kaelakarbonaadi
soola, musta pipart
4 tl riivitud värsket või
marineeritud mädarõigast
4 mädarõikalehte
6 hapukat õuna, nt antoonovkaid
1,5 dl rõõska koort

Vasarda lihalõigud ligi 0,5 cm paksuseks, maitsesta soola ja pipraga. Aseta lõikelauale, puista peale mädarõigast ning kata mädarõikalehega. Keera tihedalt rulli ning toeta lihatükki lagunemise vältimiseks naturaalse niidiga. Pruunista pannil ning aseta siis koos õunasektoritega ahjuvormi. Vala peale rõõsk koor ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Sobib imehästi keedukartulite või kartulipudruga.

Sealihašnitslid kastmega

Retsept: Kaie Mei

2-le

4 väiksemat sea välisfilee lõiku
soola, pipart
1,5 sl peenikese jahvatusega (nisu)jahu
1 muna
1 dl head riivsaia
praadimiseks searasva või õli

KASTE:
25 g võid
1 sl täisterajahu
2,5–3 dl aedviljapuljongit
1–2 estragonioksa
1 dl rõõska koort

  1. Alusta kastmest. Sulata või ning lisa jahu. Sega, kuni jahu omandab kuldse värvi, siis vala hulka puljong ja keeda pidevalt segades 5 minutit. Keetmise ajal libista kastmesse lehtedeta estragonioksad, õrnad lehed jäta hilisemaks. Kui keedus on tihe, lisa rõõsk koor ning hauta veel 5 minutit. Eemalda estragonivarred ja lisa peeneks hakitud lehed.
  2. Vasarda lihalõigud 0,5 cm paksuseks, maitsesta soola ja pipraga ning lase 10 minutit maitsestuda. Püherda fileesid jahus, lahtiklopitud munas ja seejärel riivsaias. Pruunista väga mõõdukas kuumuses krõbedaks, mõlemalt poolt 4–5 minutit. Serveeri kuumi lihalõike kastme ning aurutatud brokoli või lillkapsaga.

Omlett mitmete munadega

Retsept: Kaie Mei

3-le

50 g peekonit
4 kanamuna
4 sl piima
0,5 tl soola
musta pipart
6 vutimuna

  1. Aseta peekoniribad külmale pannile ning pann kuumale pliidile. Oota, kuni peekonist on rasv eraldunud, ja pruunista ribad mõlemalt poolt. Seejärel tõsta pannilt ja jäta ootele. Kui pelgad nii suurt kogust rasva, võid olemasolevat vähendada, kuid soovitan siiski omleti parema maitse nimel esialgsega jätkata.
  2. Klopi peekoni praadimise ajal kanamunad koos piimaga lahti. Vahustamine pole eesmärk, sega, kuni munavalge ja -kollane on moodustanud ühtlase segu. Lisa sool ja sega veel hästi läbi.
  3. Vähenda panni kuumus mõõdukaks, sest liiga kõrge temperatuur muudab omleti tekstuuri vesiseks. Vala pannile munasegu. Kui kuumus tundub ikka liiga äge, eemalda pann tulelt ja rahusta kuumus maha. Alusta omleti puhvi ajamist ehk lükka labidaga juba hüübinud munasegu panni keskpaika nii, et hüübimata segu valguks panni äärtele. Tee seda seni, kuni vedelat omletisegu jagub. Selline segamistehnika teeb omleti maitsekamaks. Seejärel puista üle purustatud pipra ja soovi korral ürtidega ning krõbeda peekoniga. Löö pinnale lahti mõned vutimunad ning maitsesta neid vähese soolaga.
  4. Kata pann kaanega ja jäta 5–7 minutiks järelküpsema. Kontrolli aeg-ajalt, kas omleti põhja küpsus vastab sinu soovile. Omleti lisandiks paku rohkelt salatitaimi ja muud meelepärast.

Koorene metsaseenesupp

Oma Maitse lugejaretsept Kätlinilt

2 suuremat sibulat
võid
150–200 g suitsupeekonit
3–4 porgandit
tükike juursellerit
400 g soolatud metsaseeni
1 pk 35% koort
maisitärklist
pipart
soola

Prae võis hakitud sibul, peekonitükid ja riivitud porgand, lõpus lisa ka riivitud juurseller. Kui seened tulisoolased ei ole, siis võib suurema soola maha pesta ja seened leotamata väikeseks hakitult supile lisada. Vett kalla peale nii palju, kui paksu või vedelat suppi soovid. Keeda, kuni porgand on parajalt pehme. Lisa maitse järgi koort ja kui soovid tummisemat suppi, paksenda leent maisitärklisega. Maitsesta pipra ja vajadusel soolaga. Võid lisada ka maitserohelist ja serveerida näiteks krõbedate saiakuubikutega.

Küüslaugune pasta carbonara

Retsept: Natasha Boswell, Isle of Wighti küüslaugutalu

4-le

500 g spagette või penne’t
soola
oliiviõli
6 õhukest pancetta- või peekoniviilu
2 hakitud šalottsibulat
4 suurt hakitud küüslauguküünt
4 muna
100 ml 10% või 35% koort
40 g riivitud parmesani
hakitud rohelist sibulat
peotäis hakitud basiilikut ja peterselli
värskelt jahvatatud pipart

Keeda spageti d soolaga maitsestatud vees al dente küpsuseni, kurna ja vala tagasi potti. Pruunista õlis peekon, lisa šalottsibulad ning küüslauk. Seejärel klopi munad koos koore ja kahe kolmandiku parmesanikogusega segamini. Maitsesta soola ja pipraga. Vala peekonimass ja kooresegu pastale ning sega madalal kuumusel läbi. Puista hulka roheline sibul, basiilik ja petersell. Serveerides lisa kindlasti värskelt jahvatatud pipart ning ülejäänud parmesan.

Jaga
Kommentaarid