Ilmselt kõige lihtsam viis kartulit välitingimustes valmistada, on teha seda tuhas. Muidugi kuumas lõkketuhas, mitte ammu kustunud söehunnikus.
Kõigepealt tee üles lõke ning oota, kuni on tekkinud piisavalt tuhka. Kui palju on piisavalt tuhka? Niipalju, et kartuli ära kataks.
Sest järgmiseks tulebki kartulile tuhamatus korraldada. Ja mata ikka korralikult, nagu sa oled näinud mafioososid talitamas filmides mõningate teiste asjadega. Aga ära hoogu kah mine, sest erinevalt mafioosode käitumismustrist, pead sina pärast kartuli jälle august välja võtma. Ent ära sellega kiirusta. Päris kolm päeva nagu Jeesuse puhul pole vaja oodata, aga, sõltuvalt kartuli suurusest, umbes kolveerand kuni tund peaks olema küpsemiseks piisav aeg.

Vaja läheb:

Kartulit

Vaata videost, kuidas küpsetamine tuhas käib

Vardas küpsetatud kartul singiga

Eestlane on harjunud vardas enamasti liha küpsetama, kuid tegelikult saab sedasi valmistada tervet rida erinevaid köögivilju. Nende hulgas kartulitki.
Selleks on sul vaja ühte mugulat. Vähemalt. Mitte liiga väikest ega ka liiga suurt, vaid täpselt parajat. Kui oled sobiliku vilja leidnud, puhasta see mullast. Päris ära koorida pole vaja, sest koored kaitsevad kartuli sisu liigse kuumuse eest ega lase sel ära kõrbeda. Mõistlikult küpsetades, muidugi.
Nüüd on sul mitu võimalust, kuidas edasi talitada. Kui väga mässata ei viitsi, võid terve kartuli vardasse ajada ning tule või veel parem, kuumade süte kohale asetada. Kui käeliselt osav, võid vardasse aetud kartuli spiraalikujuliselt lahti lõigata ning alles seejärel seda valmistama asuda. Võid kasutada ka mingit kolmandat võimalust.
Üks isuäratav viis kartulit vardas valmistada on aga teha seda koos singiga. Käivad ju liha ja kartul imehästi kokku. Kapsas muidugi ka, aga ...las see praegu jääb. Igatahes, lõika maaubin viiludeks. Seejärel talita samamoodi singiga. Nüüd aja need viilakad vaheldumisi vardasse ning anna kuuma. Lähtudes kartuli mõõtmetest ja viilude paksusest. Tulemuseks rammus, kuldpruun ja mõnusalt krõmpsuv suutäis.

Vaja läheb:

Kartulit
Sinki
Varrast

Vaata videost!

Kivil küpsetatud kartul

Kartulit saab küpsetada ka kivi peal. Loomulikult pole mõtet mugulat mingi suvalise rahnu peale panna ning ootama jääda, mil see valmis saab. Tõenäosus, et see seal tohletama läheb või mõne looma roaks langeb, on tunduvalt suurem tõenäosusest, et see sel viisil küpseks saab.
Sestap on mõistlik kasutada kivi loodusliku pannina. Mis on kohe eriti mugav, kui nimetatud köögitarviku koju oled jätnud.
Ja mida on pannil vaja, et sellega küpsetada saaks? Õige, kuuma! Seega, tee esmalt üles korralik lõke. Kuni oksad praksuvad, otsi üks lapik, mitte liialt paks, kivi. Pane see tulle või tule äärde. Sõltuvalt siis sellest, milline kivi sul õnnestus leida. Teatavasti talub raud- ehk maakivi kõvasti rohkem kuumust kui paekivi.
Seejärel lõika kartul parajalt paksudeks viiludeks ning pane need vahepeal kuumaks läinud kivile. Küpseta mõlemalt poolt kergelt kuldpruuniks ning lase hea maitsta.

Vaja läheb:

Kartulit
Lapikut kivi

Vaata videost!