Retsept: Ruth Mägi

pakk makarone
150 g kuumsuitsulõhe selgroogu
võid praadimiseks
1 sibul
tilli
soola
riivitud parmesani

Keeda makaronid ja jäta osa keeduvedelikku alles. Haki sibul, prae veidikeses võis ja lisa luudelt lahti nokitud kuumsuitsulõhe, prae veidi. Lisa pasta koos keeduvedelikuga ja sega kõik segamini. Pane peale hakitud tilli ja veidike parmesani. Valmis!

Tervislik koorene kanapasta


Retsept: Fitlap

300 g täisterapastat
500 g broilerifileed
400 ml 10% koort
purk purustatud tomateid omas mahlas
160 g värsket või külmutatud paprikat
väiksem sibul
2 küüslauguküünt
praadimiseks oliiviõli
vastavalt maitsele tšillit
soola, musta pipart
peotäis värsket basiilikut

  1. Pane täisterapasta soolaga maitsestatud vette keema. Samal ajal koori ja tükelda sibul, küüslauk ning paprika. Prae pannil või paksu põhjaga potis kana, lisa sellele paprikasegu ja sibul, lõpuks lisa ka purustatud küüslauk.
  2. Sega eraldi kausis kokku kohvikoor ja tomatikaste ning lisa siis kana ja paprika segule. Nüüd on aeg ka kastet maitsestama asuda. Julgemad võiksid lisada pisut punast tšillit. Tagasihoidlike maitsete austajatele piisab mustast piprast ja soolast.
  3. Kui pasta on keenud, nõruta see, lisa kastmele ja sega läbi. Serveeri hakitud värske basiilikuga.

Aasiapärane pastaroog muna ja loomalihaga


Retsept: Andra Kalda

250 g täisterapastat
300 g veiseböfstrooganovi
praadimiseks 4 sl õli
100 ml mahedat sojakastet
2 tl mett
2 küüslauguküünt
2 cm jupp ingverit
kimp murulauku või rohelist sibulat
2 muna
serveerimiseks röstitud seesami- ja linaseemneid

  1. Keeda pasta soolases vees al dente, loputa külma veega üle ning jäta sõelale nõrguma. Kuumuta pannil õli ning prae selles lihatükke ühelt ja teiselt poolt. Lisa pannile sojakaste, mesi, riivitud küüslauk ja ingver. Sega ning lase keema tõusta. Vala pannile ka pasta ja hakitud murulauk ning sega läbi.
  2. Tee pasta sisse munade jaoks pesad, löö munad nende sisse, sega kergelt läbi ja lase munal hüübida. Serveeri röstitud seesami- ja linaseemnetega.

SOOVITUS!
Lisa roale meelepäraseid köögivilju: kui liha on praetud, siis pane pannile riivitud porgandit, väiksemaks rebitud spinatilehti, herneid või viilutatud seeni.

Pasta Puttanesca ehk “litsipasta”


Retsept: Mari-Liis Ilover

320 g spagette

KASTE:
3 küüslauguküünt
3 sl oliiviõli
2 sl kappareid
8 anšoovist õlis (õigeid anšooviseid, mitte kilust tehtud)
0,5 tl tšillihelbeid
800 g purustatud tomateid (2 konservi)
100 g musti oliive
peotäis hakitud peterselli
soola

  1. Vajuta küüslauguküüned laia noaseljaga katki ja haki peenemaks. Kuumuta suurel pannil oliiviõli ja lisa küüslauk. Prae madalal kuumusel segades paar minutit. Lisa kapparid ja anšoovised (võid need veidi peenemaks hakkida) ja prae veel minuti jagu. Lisa tšillilhelbed ja konservtomatid koos vedelikuga. Hauta kastet ilma kaaneta 10 minutit.
  2. Nüüd sega kastme hulka oliivid nii, et osad haki väiksemaks, ja hakitud petersell. Sega läbi. Soola puttanesca maitsestamiseks tavaliselt ei kasutata, kuna koostisained on piisavalt soolased. Kui siiski tunned, et kaste on mage, lisa näpuotsaga soola.
  3. Samal ajal kui kaste pliidil podiseb, keeda soolaga maitsestatud vees spagetid. Nõruta. Vala kuumad spagetid valmis kastmesse ja sega läbi. Naudi rooga kohe.

Hakkliha-šampinjonilasanje

Retsept: Rita Osa

u 250 g lasanjeplaate

BOLOGNA KASTE:
500 g veisehakkliha
250 g tumedaid šampinjone
2 sibulat
4 küüslauguküünt
2 x 400 g purustatud tomati konservi
3 sl ehk 70 g paksu 30% tomatipüreed
1 puljongikuubik või 2 sl vasikafondi + 3 dl vett
2 jämedalt riivitud porgandit
3 sl kuivatatud basiilikut
soola, musta pipart
praadimiseks õli

BEŠAMELLKASTE:
50 g võid
1 dl jahu
1 liiter piima
200 g riivitud juustu
riivitud muskaatpähklit,
valget pipart ja veidi soola

  1. Kõigepealt valmista Bologna kaste. Selleks pruunista hakkliha kahes jaos kergelt pannil ja pane paksupõhjalisse potti. Pruunista hakitud seened samal pannil koos peeneks hakitud sibula ja küüslauguga, lisa koos kõigi ülejäänud ainetega potti ning hauta tasasel tulel vahel segades 30 minutit. Kontrolli maitset.
  2. Kuni punane kaste haudub, pane ahi 180 °C peale sooja ja valmista valge kaste. Sulata poti põhjas või, sega kohe juurde jahu ja kuumuta pidevalt vispeldades kergelt läbi. Hakka tasahaaval piima lisama, kogu aeg vispliga segades, et kaste tükki ei jääks ega põhja kõrbeks. Keeda paar minutit. Tõsta kaste pliidilt ja sega sisse pool riivjuustust. Maitsesta muskaatpähkli, valge pipra ja veidikese soolaga — arvesta, et juust on ka soolane.
  3. Määri suur ahjuvorm võiga, pane põhja õhukese kihina Bologna kastet ja sellele bešamellkastet. Lao sinna üks kiht lasanjeplaate, nii et servad oleksid kõrvuti, mitte üle lapatud. Tee 3–4 sellist korrust, pealmiseks kihiks jääb bešamell, millele raputa ülejäänud riivjuust. Küpseta ahjus u 50 minutiga kaunilt kuldpruuniks. Võta vorm ahjust, kata fooliumiga ja lase enne serveerimist 10–20 minutit rahuneda. Passib hästi koos rohelise salatiga.