Õunakrõbedik

PURUKATE:
3 dl rukkihelbeid
1 dl suhkrut
2 dl nisujahu
100 g võid
0,25 tl soola

TÄIDIS:
500 g tükeldatud
hapusid õunu
50 g võid
100 g fariinsuhkrut

1 Rösti rukkihelbed kuumal ja kuival pannil, vala need ümber kaussi ja sega seal suhkruga läbi. Kuumalt segamise nipp on see, et suhkur sulab ümber helveste ja moodustab mõnusa krõmpsuva konsistentsi. Lisa segule jahu, sool ja või ning näpi kokku purukatteks.

2 Sulatata või pannil ja lisa fariinsuhkur. Kuumuta pisut, et moodustuks ühtlane segu. Lisa õunatükid ja kuumuta neid võisegus kuni mahla eraldumise ja pehmenemiseni.

3 Vala õunasegu küpsetusvormi põhjale ja laota peale purukate. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni vorm on pealt õrnalt kuldne. Serveeri soojalt koos vanillijäätise, naturaalse jogurti või vahukoore-toorjuuustukreemiga.

Sügis on suppide aeg, proovi kõike, mida suvi on küpsetanud ja kasvatanud. Meie retseptivaramust leiad suure valiku suppe, võid klikkida ideede saamiseks siia ja siia. Omalt poolt pakume välja aga ühe püreesupi, mida nagu kõiki sedalaadi suppe, on kerge valmistada.

Hernepüreesupp koorega


200 g värskeid või külmutatud herneid
1 sibul
1 porgand
4 dl lihapuljongit
2 sl võid
1 sl nisujahu
1 dl piima
soola
1 dl rõõska koort

Köögiviljad pesta, koorida ja tükeldada suuremateks kuubikuteks. Köögiviljakuubikud kuumutada pooles koguses võis, lisada keev puljong ning herned. Keeta kuni köögiviljad on pehmed ning püreerida. Piimakastme valmistamiseks sulatada potipõhjas ülejäänud või, lisada jahu ning kuumutada tekstuuri muutumiseni. Valada juurde kuum piim ning keeta kastme paksenemiseni. Lisada piimakaste püreele ning kuumutada keema. Maitsestada soolaga. Serveerida rõõsa koorega ja kaunistada hernevõrsega.

Sügisõhtute juurde kuuluvad ka mitmesugused soojendavad joogid: tee, kakao, kohv, natukese aja pärast ka hõõgveinid ja glögi. Proovi täna aga teha seda õiget chai’d — India oma!

India chai


vett
piima
teepulbrit
2-3 invgerijuurika tükki
2 kardemonikupart

Kui soovid, võid lisada ka kaneelikoort ja nelgiteri vürtside sekka.

Võta “mõõdukannuks” teetass, mitte kruus. Aja poolteist tassitäit vett keema. Samal ajal, kui vesi keeb, vajuta ingver uhmris pisut peenemaks ja lisa veele, sama tee kardemoniga. Lisa veele 2 teelusikatäit teepulbrit. Lase sel keeda paar minutit. Lisa tassitäis piima ja veidi üle 2 teelusikatäie suhkrut. Lase segul veidi keeda. Kurna chai läbi peene sõela tassidesse ja naudi!