Retsept: Rita Osa

170 g pehmet võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
2 sidruni riivitud koor + 3 sl sidrunimahla
2 dl väherasvast maitsestamata jogurtit
0,5 tl soola
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl ehk 100 g külmutatud mustikaid
vormi määrimiseks võid ja riivsaia
2 dl paksu Kreeka tüüpi jogurtit
2 dl tuhksuhkrut
0,5 tl vanillsuhkrut
pealeraputamiseks sidrunikoore ribasid

  1. Kuumuta ahi 180 °C. Määri vorm võiga ja raputa üle riivsaiaga. Sega omavahel jahu, sool ja küpsetuspulber. Vahusta või heledaks kohevaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veel paar minutit. Lisa ükshaaval munad, vahepeal segu ühtlaseks vahustades. Sega või-munasegusse sidrunikoor ja -mahl ning jogurt ning siis osade kaupa jahu, jättes paar supilusikatäit jahu külmunud mustikatele.
  2. Sega mustikad jahuga läbi, nii jaotuvad marjad tainas ühtlasemalt, ja lisa tainasse. Tõsta tainas vormi ja tasanda lusikaga pind. Küpseta ahju keskosas umbes 30 minutit, kontrolli küpsust tikuga. Lase keeksil 15 minutit jahtuda, enne kui selle vormist välja alusele kummutad.
  3. Sega Kreeka jogurt suhkrutega ja tõsta koogile, kaunista sidrunikoore ribadega.

Metsapähklitega õunakeeks

Retsept: Rita Osa

125 g metspähkleid
100 g võid
0,5 g õunu
2,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
2 muna
2 dl fariinsuhkrut

  1. Kuumuta ahi 175 °C. Rösti metspähkleid ahjus, kuni koor lahti tuleb ja pähklid omandavad ilusa kuldpruuni värvi. Võid kasutada ka juba röstitud pähkleid, aga isetehtutel on palju parem maitse ja aroom. Hõõru jahtunud pähkleid pihkude vahel, et koor eemalduks. Aseta puhtad pähklid kilekotti, seo kotisuu kinni ja rulli tainarulliga lõikelaual üle pähklite, et tekiksid suuremad tükid, mitte peenike puru.
  2. Kuumuta või sulamiseni, jäta jahtuma. Koori ja puhasta õunad, lõika väikesteks, kuni 1 cm tükkideks. Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, kaneel ja purustatud pähklid, sega läbi.
  3. Vooderda piklik keeksivorm küpsetuspaberiga, nii saab rohkelt õunu sisaldava küpsetise vormist ühes tükis kätte. Klopi toasoojad munad fariinsuhkruga vahule. Sega vispliga juurde sulatatud või ja korraga kogu jahusegu. Viimasena tõsta lusikaga tainasse õunatükid. Kalla segu vormi ja tasanda.
  4. Küpseta keeksi ahju keskosas umbes 40 minutit, kontrolli küpsust tikuga. Valmis keeks tõsta koos vormiga restile jahtuma ja kummuta vormist välja alles paarikümne minuti pärast.

Pohlakeeks


Retsept: Angeelika Kang-Osula

2 muna
2 sl tumedat siirupit
2 dl fariinsuhkur
1 dl 35% koort
125 g või
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud kardemon
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud nelki
3,5 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
2 dl pohli
1 munavalge
1,5 dl tuhksuhkrut
1 sl sidrunimahla
pohli ja tuhksuhkrut kaunistuseks

  1. Klopi kausis lahti munad. Lisa siirup, fariinsuhkur, vahustamata koor ja sulatatud või. Sega omavahel kõik kuivad ained ja lisa munasuhkrusegule. Kõige lõpuks sega juurde pohlad. Vala tainas võitatud ning jahuga ülepuistatud piklikku keeksivormi. Küpseta 160-kraadises ahjus 55 minutit. Jahuta veidi ja kummuta keeks restile tahenema.
  2. Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur, munavalge ja sidrunimahl. Nirista glasuur jahtunud keeksile ja puista üle tuhksuhkruga. Kaunista pohladega.