Must küüslauk on nädalaid ahjus küpsenud küüslauk: küpsetamise tulemusel lendub küüslaugule vänget haisu ja teravat maitset andev väävel ja karamelliseerub küüslaugus olev looduslik suhkur. Must küüslauk on 100% küüslauk, mingeid lisaained sellele ei lisata. Küpsetamise käigus kaotame küll umbes poole vitamiinidest, kuid võidame kuni 80 korda kõrgema antioksüdantsuse. Antioksüdandid on aga need, mis hoiavad meie vaimu ja keha terve, vitaalse, noore ja tugeva. See teeb mustast küüslaugust tõelise Eestimaise supertoidu, mille antioksüdantsus ületab kordades ka näiteks toorkakao oma.

Kuidas te musta küüslaugu enda jaoks avastasite?

Must küüslauk on Korea rahvuslik toit, meie jõudsime selleni läbi ühe soomlase, kes seda enda tarbeks ühe Läänemaa kuuri all vanas praeahjus küpsetas. Sellele järgnes palju palju uurimist ja katsetamist, kuni lõpuks jõudsime oma tehnoloogia väljatöötamiseni. Nii tehnoloogia kui seadmed on välja töötatud ja kokku pandud enda insenerimõtte ja katsete tulemusel.

Kui levinud on must küüslauk maailmas?

Must küüslauk on levinud Aasias, ca 10…15 aastat tagasi Ameerikasse jõudes lõi see seal tõsiseid laineid, kus iga tippkokk sellega katsetas. Ameerika buumile järgnes tagasihoidlikumas mahus levik Euroopas. Täna võime väita, et pea kõik tipprestoranid Eestis kas kasutavad või on kasutanud musta küüslauku ühel või teisel moel oma menüüs.

Millest tuleb musta küüslaugu must värv?

Mustale küüslaugule annab musta värvi karamelliseerunud loomulik suhkur, lisaaineid ja värvaineid ei ole lisatud.

Mille poolest see erineb tavalisest küüslaugust?

Must küüslauk on mõnusalt magus, mahlane, suussulava umami maitsega. Paljud musta küüslaugu proovijad isegi ei aima, mis on olnud selle toote tooraineks. Seda on keeruline selgitada, tuleb lihtsalt ise järele proovida.

Peale selle ei lõhna must küüslauk nii nagu tavaline küüslauk ja ei kõrveta ka magu, kuna selles ei ole enam suures koguses väävlit.

Mis on musta küüslaugu parimad omadused?

Suurepärane maitse ja 80x kõrgem antioksüdantsus võrreldes tavalise küüslauguga.

Kuidas musta küüslauku kasutada saab?

Vaid fantaasial on piirid! Musta küüslauku saab kasutada praktiliselt kõikjal: nii magusates kui ka soolastes toitudes, näiteks pastas, risotos, salatis, jäätises, küpsetistes, šokolaadis, smuutides, maitsevõis, maasika- või õunamoosis, kastmete ja maitseõlide valmistamisel. Meie valmistasime ka musta küüslaugu viina, mis võitis Helsingi Black Food Festivalil jookide kategoorias esimese koha.

Kui levinud ja armastatud on must küüslauk Eestis?

Väga armastatud ja levinud! Need, kes on proovinud lausa ihalevad selle järele. Levinud oleme kõikide suuremate poekettide vahendusel, must küüslauk asub enamasti juurviljaleti kandis.


Te müüte musta küüslauku lisaks tükkidele ka pasta ja pulbrina. Kuidas neid kasutada saab?

Musta küüslaugu pulber ja pasta sai välja töötatud eelkõige toidutööstuse ja HoReCa jaoks, kuid on nüüd popiks saanud ka koduköökides. Musta Küüslaugu pastaga on imelihtne ise kokku segada näiteks maitsevõi (8% musta küüslaugu pastat, 1..2% soola ja ülejäänud või). Musta küüslaugu pastat saab lisada ka näites õunamoosile 3…4% , see lisab sellele väga mõnusa tumeda ja kestva järelmaitse.

Musta küüslaugu pulbrit võid lisada näiteks meele või juustu tegemisel, aga saab teha ka maitsesoola. Seda saab kasutada kõikjal, kuhu ei saa vett lisada.

Millised on teie järgmised eesmärgid ja plaanid?

Soovime tootmismahte suurendad ja seega oleme seadnud eemärgiks hakata oma suurepärast musta küüslauku eksportima, hetkel töötame selle kallal agaralt.

Millega plaanite Black Food Festivalil üllatada?

Kindlasti üllatame, kuid jätame selle hetkel üllatuseks!

Mida te ise Black Food Festivalilt ootate?

Ootame mõnusat ja meeleolukat sündmust ja palju profi- ja hobikokkasid, kes tahaksid oma silmaringi laiendada.


Pileteid üritusele Black Food Festival Tallinn 2019 on võimalik osta SIIT.